Наименование и произход: Червено сухо сортово вино Сингъл Винеярд Пино Ноар „Мидалидаре Нова Зеландия“ от Централен Отаго, Кромуел, Нортбърн.
Лозов масив: Гроздето е отгледано на лозов масив Стагс Рън.
Сорт: 100% Пино Ноар.
Тероар:
Беритба: На ръка.
Винификация:
Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава в бутилка над 10 години.
Обем: 750мл.
Затваряне: Винтова капачка.
Историята на Мидалидаре е история на действието, в която мечтите се превръщат в реалност. Нашата мечта ни отведе на другия край на света, в едно вълшебно място с прекрасна природа и изключителни вина – Нова Зеландия. Идеята да създаваме вино в чужбина се роди от желанието ни да опитаме нещо различно и предизвикателно, да усъвършенстваме уменията си, да придобием нови знания.
Красивите тераси на Нортбърн са разположени на стръмния източен бряг на езерото Дънстан. Огласено от песните на птицата Туи, дървото Коoфай се издига по склоновете над лозето Стагс Рън. Вековните скалисти и ледникови почви раждат интензивни и балансирани вина. Този Сингъл Винеярд Пино Ноар е нашето вдъхновение за бъдещите поколения в Мидалидаре – късче от най-скъпоценната част на Централен Отаго.
Лозите Пино Ноар са на средна възраст 12 години, от клон, който е създаден и се отглежда само на територията на Нова Зеландия. Макар и без сертифициране, насажденията се отглеждат според принципите на органично земеделие. Поради по-сухия климат при необходимост лозята се напояват с вода от езерото Дънстан. Формировката е двоен Гюйо (vertical shoot positioning). Добивът се контролира и редуцира в зависимост от реколтата. Регулирането на производството е двукратно, зелена резитба при височина на издънките 15-20 см. и късна резитба в периода на зреене на гроздето.
Мидалидаре Нова Зеландия Централен Отаго Стагс Рън Пино Ноар разкрива аромати на черна череша, горски плодове и нотки на виолетка. В настойчивият и интензивен вкусов аромат доминират дива слива и сушени билки, плътни танини преплитат балансираната и съблазнителна структура с елегантен френски дъб.
Беритбата за Мидалидаре Нова Зеландия Централен Отаго Стагс Рън Пино Ноар се провежда изцяло ръчно в началото на м. април, за реколта 2023 на 1-ви април.
Гроздето се сортира на ръка, на два етапа – веднъж на лозето и втори път преди винификация, след което постъпва в 400-литрови неръждаеми ферментатори за няколкодневно студено настойване с цел максимално извличане на багрилна материя и плодови аромати. Следва засяване с дрожди и алкохолна ферментация при контролирана температура. В зависимост от реколтата, част от гроздето не се отделя от чепките (whole bunch/cluster). След приключване на процеса виното се охлажда и престоява върху утайката за определен период от време (постферментативна мацерация) по преценка на винарите. Следва съзряване за 10-12 месеца в 225-литрови бъчви (барици) от френски дъб, разположени в подземна зала. Процесът завършва с отделяне на виното от утайката, груба филтрация, купажиране и бутилиране.
Алкохолно съдържание: 13,5 об.%
Обща киселинност: 4,6 г/л
Остатъчна захар: 0,46 г/л