Контакти BG EN

Winemaker's Choice Syrah

Midalidare Winemaker’s Choice Syrah

Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина,  България. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Дабовец (сертифициран за Био производство).

Сорт: 100% Сира.

Беритба: На ръка, в средата на м. октомври.

Винификация:

  • Студено настойване;
  • Алкохолна ферментация в дъбови бъчви;
  • Пост-ферментационно настойване;
  • Съзряване в дъбови бъчви.

Отлежаване: 12 месеца.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да старее 5-7 години.

Обем: 750мл.

Затваряне: Коркова тапа.

Поръчайте онлайн

Историята на серията Winemaker’s Choice (Уайнмейкърс Чойс или Изборът на енолога) започва през 2013-та година, когато след изключителна реколта енолозите на Мидалидаре решават да създадат нещо наистина специално. Първата реколта е от сорта Сира, един от изключително добре развиващите се във винарната. През 2015-та година победител и избор за реколтата е Малбек, а през 2017-та година серията е разширена в посока бяло вино с Winemaker’s Choice Sauvignon Blanc Barrel Fermented (Уайнмейкърс Чойс Совиньон Блан Барел Ферментед). „Избраните“ вина се произвеждат в лимитирани количества и са отличен избор за ценителите на тероарни вина.

Дегустационни бележки

Рубинено-червен цвят с пурпурни оттенъци. Интензивният и характерен сортов аромат на зрели червени и черни плодове и черен пипер се допълва с нотки на пушек и виолетки. Вкусът допълва аромата на виното. В устата е сочно и заоблено, пикантно, с отличен баланс, плътно тяло и меки танини. Много дълъг и пикантен финал със спомен за опушено месо и пипер.

Записки по винопроизводството

Winemaker's Choice Syrah е произведено от собствени лозя на Мидалидаре: лозов масив Дабовец (сертифициран за Био производство).  Добивът е контролиран и редуциран до 400 кг/дка. Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, в средата на м. октомври, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в 400-литрови френски дъбови бъчви. Извършва се настойване за две седмици при контролирана температура с цел максимално извличане на багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Започва 10-дневна алкохолна ферментация при контролирана температура. След приключването й виното се охлажда и престоява върху утайката за 20-дневно пост-ферментационно настойване, след което се прехвърля за съзряване в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) второ зареждане. Протича млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролирана температура. Виното съзрява 12 месеца, следва груба филтрация и купажиране. Мидалидаре Уайнмейкърс Чойс Сира се бутилира необработено, поради което е възможно образуване на благородна утайка.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Комбинира се със свинско на барбекю, телешко, твърди сирена, сирена с плесен и ястия с гъби.
  • Декантиране: Поне час преди сервиране.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 16-18°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша тип Сира (средно-високо столче, широк балон, тесен отвор) или стандартна чаша за червено вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 12-15°С.

Алкохолно съдържание: 14,5 об.%

Обща киселинност: 6,1 г/л

Остатъчна захар: 3,6 г/л

pH: 3,32


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню