BG EN

Midalidare Cabernet Sauvignon & Petit Verdot

Midalidare Cabernet Sauvignon & Petit Verdot

Наименование и произход: Червено вино, бленд от Каберне Совиньон и Пти Вердо „Мидалидаре“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Каралиец и Шипката.

Сорт: Бленд от 85% Каберне Совиньон от Каралиец и 15% Пти Вердо от Шипката.

Тероар: 

  • Средно до ниско песъчливи и глинести почви (Каралиец),
  • Алувиални почви с високо съдържание на варовик (Шипката),
  • Надморска височина 290-320 метра,
  • Изложение на лозите Юг,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразени температурни амплитуди.

Беритба: На ръка.

Винификация:

  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Сортиране,
  • Студено настойване,
  • Алкохолна ферментация в стоманени съдове,
  • Пост-ферментационно настойване,
  • Съзряване в дъбови бъчви.

Отлежаване: 10-12 месеца.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 2-4 години.

Обем: 375мл, 750мл.

Затваряне: Коркова тапа, натурален корк.

Поръчайте онлайн


Едноименната серия вина на Мидалидаре е своеобразен поклон пред природните дадености и климатичните условия, характерни за село Могилово. Част от винарската философия на компанията е да се отглеждат само сортове грозде, подходящи за уникалния тероар на винарната. Серията вина Midalidare представя неповторимите особености на района в комбинация със сортовите характеристики на гроздето индивидуално или в бленд. Очарованието на тази серия е подкрепено визуално с красивите едноцветни етикети на вината: всеки сорт или бленд има своя уникален цвят.

Жълтият цвят е запазен за мощният, пикантен бленд от Каберне Совиньон и Пти Вердо.


Лозарство

Растенията са на средна възраст 15 години. Формировката е двоен Гюйо (VSP), плътността е около 4000 растения на хектар. Добивът се контролира и редуцира. Регулирането на производството е двукратно – зелена резитба и прореждане по време на зреене, неколкократно в зависимост от сорта.

Дегустационни бележки

Наситен, жив, тъмно рубинен цвят. Интензивен, пикантен букет с аромат на червена боровинка, цариградско грозде и черни череши, подсилени от нотки на черен и зелен пипер, зелено кафе и елегантен тон на евкалипт. Мидалидаре Каберне Совиньон и Пти Вердо е мощно, много пикантно вино със силни танини и средно до плътно тяло. Във вкусовия аромат преобладават зрели горски подове, подправки и елегантен дъб. Финалът е пикантен, с продължителен послевкус.

Изтеглете анотация

Записки по винопроизводството

Гроздето за Мидалидаре Каберне Совиньон и Пти Вердо се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг, незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.

Грздето се сортира ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре. Извършва се настойване при контролирана температура за 10-20 дни с цел максимално извличане на   багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура, която продължава 15-25 дни като при необходимост се извършва обливане на шапката. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване, след което се прехвърля в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича  млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролиран температурен режим. Виното престоява около 10-12 месеца в бъчвите, следва груба филтрация и купажиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Идеално в комбинация със сочни червени меса, дивеч или дивечови птици; месо и зеленчуци на барбекю; говежда яхния; печена агнешка корона; добре узрели сирена (Стилтън). 
  • Препоръчителна температура за сервиране: 16-18°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша Каберне/Мерло или Бордо (високо столче, широк балон, широк отвор) или стандартна чаша за червено вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 12-15°С.

Алкохолно съдържание: 14 об.%

Обща киселинност: 6,1 г/л

Остатъчна захар: 3,21 г/л

pH: 3,33


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню