Наименование и произход: Червено вино, бленд от Каберне Совиньон и Пти Вердо „Мидалидаре“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Каралиец и Шипката.
Сорт: Бленд от 85% Каберне Совиньон от Каралиец и 15% Пти Вердо от Шипката.
Тероар:
Беритба: На ръка.
Винификация:
Отлежаване: 10-12 месеца.
Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 2-4 години.
Обем: 375мл, 750мл.
Затваряне: Коркова тапа, натурален корк.
Едноименната серия вина на Мидалидаре е своеобразен поклон пред природните дадености и климатичните условия, характерни за село Могилово. Част от винарската философия на компанията е да се отглеждат само сортове грозде, подходящи за уникалния тероар на винарната. Серията вина Midalidare представя неповторимите особености на района в комбинация със сортовите характеристики на гроздето индивидуално или в бленд. Очарованието на тази серия е подкрепено визуално с красивите едноцветни етикети на вината: всеки сорт или бленд има своя уникален цвят.
Жълтият цвят е запазен за мощният, пикантен бленд от Каберне Совиньон и Пти Вердо.
Растенията са на средна възраст 15 години. Формировката е двоен Гюйо (VSP), плътността е около 4000 растения на хектар. Добивът се контролира и редуцира. Регулирането на производството е двукратно – зелена резитба и прореждане по време на зреене, неколкократно в зависимост от сорта.
Наситен, жив, тъмно рубинен цвят. Интензивен, пикантен букет с аромат на червена боровинка, цариградско грозде и черни череши, подсилени от нотки на черен и зелен пипер, зелено кафе и елегантен тон на евкалипт. Мидалидаре Каберне Совиньон и Пти Вердо е мощно, много пикантно вино със силни танини и средно до плътно тяло. Във вкусовия аромат преобладават зрели горски подове, подправки и елегантен дъб. Финалът е пикантен, с продължителен послевкус.
Гроздето за Мидалидаре Каберне Совиньон и Пти Вердо се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг, незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.
Грздето се сортира ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре. Извършва се настойване при контролирана температура за 10-20 дни с цел максимално извличане на багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура, която продължава 15-25 дни като при необходимост се извършва обливане на шапката. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване, след което се прехвърля в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролиран температурен режим. Виното престоява около 10-12 месеца в бъчвите, следва груба филтрация и купажиране.
Алкохолно съдържание: 14 об.%
Обща киселинност: 6,1 г/л
Остатъчна захар: 3,21 г/л
pH: 3,33