Контакти BG EN

Midalidare Cabernet Sauvignon & Petit Verdot

Midalidare Cabernet Sauvignon & Petit Verdot

Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина, България. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Каралиец, Шипката.

Сорт: Бленд от Каберне Совиньон и Пти Вердо.

Беритба: На ръка.

Винификация:

  • Студено настойване;
  • Алкохолна ферментация в стоманени съдове;
  • Пост-ферментационно настойване;
  • Съзряване в дъбови бъчви.

Отлежаване: 10-12 месеца.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 2-4 години.

Обем: 375мл, 750мл.

Затваряне: Коркова тапа.

Поръчайте онлайн

Едноименната серия вина на Мидалидаре е своеобразен поклон пред природните дадености и климатичните условия, характерни за село Могилово. Част от винарската философия на компанията е да се отглеждат само сортове грозде, подходящи за уникалния тероар на винарната. Серията вина Midalidare представя неповторимите особености на района в комбинация със сортовите характеристики на гроздето. Midalidare са тероарни вина, изразяващи спецификите на сортовете, индивидуално или в бленд. Очарованието на тази серия е подкрепено визуално с красивите едноцветни етикети на вината: всеки сорт или бленд има своя уникален цвят. 

Дегустационни бележки

Наситен, жив, тъмно рубинен цвят. Интензивен, пикантен нос с нотки на черен и зелен пипер, обгърнати от тръпчиви плодови аромати на червена боровинка, цариградско грозде, зелено кафе и червени череши и елегантен тон на евкалипт. Мидалидаре Каберне Совиньон и Пти Вердо е мощно, много пикантно вино със силни танини и плътно тяло. Във вкусовия аромат преобладават зрели горски подове и елегантен дъб. Финалът е подправков, с продължителен свеж послевкус.

Записки по винопроизводството

Гроздето за Мидалидаре Каберне Совиньон и Пти Вердо се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг, незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре. Извършва се настойване при контролирана температура за 10-20 дни с цел максимално извличане на   багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура, която продължава 15-25 дни като при необходимост се извършва обливане на шапката. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване, след което се прехвърля в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича  млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролиран температурен режим. Виното престоява около 10-12 месеца в бъчвите, следва груба филтрация и купажиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Идеално в комбинация със сочни червени меса, дивеч или дивечови птици; месо и зеленчуци на барбекю; говежда яхния; печена агнешка корона; добре узрели сирена (Стилтън). 
  • Препоръчителна температура за сервиране: 16-18°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша тип Бордо (със средно-високо столче, широки балон и отвор).
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 12-15°С.

Алкохолно съдържание: 14 об.%

Обща киселинност: 6,1 г/л

Остатъчна захар: 3,21 г/л

pH: 3,33


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню