BG EN

Вино, достойно за ангели

Дата на публикуване:

Още от древни времена се знае, че небесните ангели слизат всяка нощ на земята, за да вземат своя дял от бъчвите, пълни с божествената напитка - била тя вино или уиски. И понеже крилатите създания са безплътни и скромни, техния дял, наричан „ангелски“ (Angel`s Share) e само няколко процента от обема на бъчвите, които производителите после с радост допълват. Дали се надяват по този начин да умилостивят боговете или смятат, че тази амброзия ще се върне чрез небесните създания към растенията, от които зависи целият им труд, не е толкова важно. Главното е, че по-голямата част от еликсирите, достойни за ангелите, остава за нас – хората.

Вдъхновени от тази небесна история, в началото на тази есен „Мидалидаре Естейт“ ще споделят с винолюбителите част от своя Angel`s Sharе. Едноименното ново вино ще е сортово, изцяло от Сира и ще се предлага на атрактивна цена.

„Идеята ни е да предложим на пазара продукт от най-високо качество, но на достъпна цена. Със сигурност това е предизвикателство, но досегашния ни опит показа, че можем да го постигнем“, смята управителят на „Мидалидаре Естейт“ Александър Алексиев. Според него Angel`s Share е насочен към хората, които имат винена култура, консумират редовно и търсят добри вина, но не са склонни да плащат висока цена за това. Затова и цената му на рафтовете в магазините ще е в средният ценови клас. Така виното ще може да се предлага на приемливи цени и в добрите ресторанти, въпреки сериозните надценки, с които се работи там. Първоначалната серия от реколта 2016 е сравнително малка, но от следващата година „ангелите са обещали да ни оставят по-голям дял“, шегува се Алексиев.

“Избрахме Сирата, защото смеем да твърдим, че тя се развива изключително добре при нас и може би е най-силния ни червен сорт”, обяснява още управителят на винарната. Доказателство за това са множеството медали на вината от серията Grand Vintage, като последните награди за актуалната реколта Сира 2013 са от Syrah du Monde и Wine Enthusiast. Лозовият масив в местността Дабовец, откъдето идва гроздето и за Angel`s Share в момента е в процес на биосертификация и скоро от „Мидалидаре“ ще имат потвърждение, че гроздето се отглежда съгласно най-добрите практики за органично производство и изисквания за качество.

Освен с качество и атрактивна цена, Angel`s Share грабва и с модерна и атрактивна визия, различна от всичко на пазара. Нейн автор е италианският дизайнер Романо Алберти, работещ за агенция Links Grafica, обслужваща най-популярните винопроизводители в областта Franciacorta и дизайнер на впечатляващата серия часовници Timechangers. Етикетът изобразява стилизиран ангел, който се наслаждава на своя „ангелски дял“ вино.

За почитателите на „Мидалидаре Естейт“ това няма да е последната приятна изненада за тази година. Преди Коледа винарната ще представи на пазара и първото си пенливо вино, за което Александър Алексиев обеща да ни разкаже съвсем скоро. Специално за неговото производство предстои и изграждането на нова, трета винарна с капацитет 50 000 бутилки годишно. Голяма част от нея ще бъде достъпна за винени туристи, които ще могат да видят традиционните методи за производство, съхранение и съзряване на така нареченото „шампанско“.

Дали с нови продукти или с нови преживявания, приятните изненади от „Мидалидаре Естейт“ няма да спират и занапред. А В сърцето на Средна гора ще продължават да правят вина, достойни както за винолюбители, така и за ангели.

Източник: ДиВино http://bit.ly/33BS5i5

Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню