Наименование и произход: Бяло вино Совиньон Блан „42/25“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Шипката.
Сорт: 100% Совиньон Блан от Шипката.
Тероар:
Беритба: Механизирана, през първата половина на м. септември.
Винификация:
Зрялост: Да се консумира в рамките на 2 години.
Обем: 750мл.
Затваряне: Винтова капачка.
Точно тук, сред хълмовете на Сърнена Средна гора, в китното село Могилово, между тези координати е сгушено винарско имение Мидалидаре. Един винен оазис, където с много желание и любов, почит към традициите и уважение към природните дадености създаваме нашите вина. Някои са чували за тях, други са ги опитвали, а трети дори са идвали и са усетили обаянието на Мидалидаре.
Създадохме 42/25 за всички Вас. За да може всеки, по всяко време и от всяко място да се пренесе в Могилово и с няколко глътки да усети любовта, с която допълваме нашите вина. Да вдъхне не само аромата, но и духа на Мидалидаре. 42/25 е вино, което не просто говори с аромата и вкуса си, то е началото на едно вълнуващо пътешествие. Дестинацията е Могилово, но важна е емоцията. А тя започва с чаша 42/25 от мястото, където се намирате, преминава през 42 градуса географска ширина и 25 градуса географска дължина и свършва там, където Вие решите.
Растенията са от френски и италиански произход, със средна възраст 7 години. Формировката е единичен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е 5000 растения на хектар. Добивът се контролира до 9-10 тона/ха. В отглеждането на Совиньон Блан се прилагат редица лозарски практики с цел развиване и натрупване на аромати в ципите на гроздето. Основно при сорта е развиване на достатъчно количество листна маса, която спомага за натрупване на аромати в ципата на гроздето. Регулиране на добива се извършва посредством т.нар. зелена резитба. Оставя се само по един летораст на плодна пъпка, останалите се отстраняват. Също така от особено значение е водният баланс на растенията, който се контролира ежедневно. Важна лозарска практика е прочистване на листна маса от страната, която не е изложена пряко на следобедното лятно слънце, и стимулиране образуването на листна маса от страната, изложена на пряка слънчева светлина.
Блестящ и чист бледо сламеножълт цвят. 42/25 Совиньон Блан разкрива разкошни аромати на прясно окосена трева, сочна ябълка, пъпеш и лимон, елегантно обгърнати от бъзов цвят, акация и нотки на прясна коприва. В устата е много свежо и минерално, с фини тревисти и цитрусови нотки. Вино с леко тяло, отличен баланс, средно продължителен финал и минерален послевкус.
Реколта 2019
Изтеглете история на признанията
Гроздето за 42/25 Совиньон Блан се прибира само през нощта, изцяло механизирано. Беритбата е проведена през първата половина на м. септември, поетапно в трите лозя. Селектира се и се пречиства трикратно посредством иновативната Opti-Grape система.
Машинно селектираното грозде Совиньон Блан постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди. Започва бавна алкохолна ферментация при контролирана температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за определен период от време като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.
Алкохолно съдържание: 13 об.%
Обща киселинност: 6,78 г/л
Остатъчна захар: 1,8 г/л
ph: 3,15