Контакти BG EN

42-25 Sauvignon Blanc

42/25 Sauvignon Blanc

Наименование и произход: Бяло вино Совиньон Блан от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово.

Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Шипката

Сорт: 100% Совиньон Блан

Тероар:

  • Надморска височина 290-310 метра при 10% наклон,
  • Алувиални почви с наличие на глина и наноси,
  • Почви с високо съдържание на карбонати,
  • Изложение на лозите Изток-Запад,
  • Северни въздушни течения от широките долини,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразените температурни амплитуди.

Беритба: На ръка, през първата половина на м. септември.

Винификация:

  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Сортиране,
  • Студено настойване,
  • Декантиране,
  • Бавна алкохолна ферментация в стоманени съдове,
  • Съзряване върху утайките.

Зрялост: Да се консумира в рамките на 2 години.

Обем: 750мл.

Затваряне: Винтова капачка.

Поръчайте онлайн

Изтеглете анотация

Изтеглете информация за тероара

Точно тук, сред хълмовете на Сърнена Средна гора, в китното село Могилово, между тези координати е сгушено винарско имение Мидалидаре. Един винен оазис, където с много желание и любов, почит към традициите и уважение към природните дадености създаваме нашите вина. Някои са чували за тях, други са ги опитвали, а трети дори са идвали и са усетили обаянието на Мидалидаре.

 Създадохме 42/25 за всички Вас. За да може всеки, по всяко време и от всяко място да се пренесе в Могилово и с няколко глътки да усети любовта, с която допълваме нашите вина. Да вдъхне не само аромата, но и духа на Мидалидаре. 42/25 е вино, което не просто говори с аромата и вкуса си, то е началото на едно вълнуващо пътешествие. Дестинацията е Могилово, но важна е емоцията. А тя започва с чаша 42/25 от мястото, където се намирате, преминава през 42 градуса географска ширина и 25 градуса географска дължина и свършва там, където Вие решите.

Лозарство

Растенията са от френски и италиански произход, със средна възраст 5 години. Формировката е единичен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е 5000 растения на хектар. Добивът се контролира до 9-10 тона/ха. В отглеждането на Совиньон Блан се прилагат редица лозарски практики с цел развиване и натрупване на аромати в ципите на гроздето. Основно при сорта е развиване на достатъчно количество листна маса, която спомага за натрупване на аромати в ципата на гроздето. Регулиране на добива се извършва посредством т.нар. зелена резитба. Оставя се само по един летораст на плодна пъпка, останалите се отстраняват. Също така от особено значение е водният баланс на растенията, който се контролира ежедневно. Важна лозарска практика е прочистване на листна маса от страната, която не е изложена пряко на следобедното лятно слънце, и стимулиране образуването на листна маса от страната, изложена на пряка слънчева светлина.

Дегустационни бележки

Блестящ и чист бледо сламеножълт цвят. 42/25 Совиньон Блан разкрива разкошни аромати на прясно окосена трева, зелена ябълка и сочен лимон, елегантно обгърнати от бъзов цвят и нотки на прясна коприва. В устата е много свежо, тревисто-плодово, с фини нотки на бъз, цитрус и зелена ябълка. Вино с леко тяло, отличен баланс, средно продължителен финал и минерален послевкус.

Записки по винопроизводството

Гроздето за 42/25 Совиньон Блан се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Беритбата е проведена през първата половина на м. септември, поетапно в трите лозя.

Набраното грозде незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера. Сортира се ръчно на сортировъчна лента. По гравитационен път набраното и селектирано грозде Совиньон Блан постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди. Започва бавна алкохолна ферментация при контролирана температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за определен период от време като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Прекрасен аперитив или в съчетание с птиче месо, риба, морски дарове, зеленчуци, пикантни храни. Отлично в комбинация с азиатска кухня и суши; грахова супа и ястия с гарнитура от грахово пюре; зеленчукови кюфтенца с млечен сос; свежи зелени салати; ордьоври с риба; паста с песто и зеленчуци; ястия с аспержи; пролетни рулца или пикантни печива.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 9-11°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша за Совиньон Блан (високо столче, тесен балон, тесен отвор) или стандартна чаша за бяло вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 8-12°С.

Алкохолно съдържание: 13 об.%

Обща киселинност: 6,78 г/л

Остатъчна захар: 1,8 г/л

ph: 3,15



Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню