Контакти BG EN

42/25 Chardonnay & Viognier & Sauvignon Blanc 0.75L

42/25 Chardonnay & Viognier & Sauvignon Blanc

Наименование и произход: Бяло вино, бленд от Шардоне, Вионие и Совиньон Блан от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Лозите са засадени на източните склонове на три съседни лозя от лозов масив Шипката

Сорт: 40% Шардоне, 35% Вионие, 25% Совиньон Блан 

Тероар: 

  • Надморска височина 290-310 метра при 10% наклон,
  • Алувиални почви с наличие на глина и наноси и високо съдържание на карбонати,
  • Изложение на лозите Изток-Запад,
  • Северни въздушни течения от широките долини,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразените температурни амплитуди.

Беритба: На ръка, в началото на м. септември за Шардоне, Совиньон Блан до средата на септември, през втората половина на м. септември за Вионие.

Винификация:

  • Сортиране по време на беритба на Шардоне,
  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Ръчно сортиране на сортировъчна лента на Вионие и Совиньон Блан,
  • Студено настойване и декантиране на Вионие и Совиньон Блан,
  • Пресоване на цели чепки на Шардоне
  • Бавна алкохолна ферментация в стоманени съдове на Шардоне и Вионие,
  • Бавна алкохолна ферментация в дъбови бъчви на Совиньон Блан,
  • Съзряване върху утайките.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава до 3 години.

Обем: 750 мл

Затваряне: Винтова капачка

Изтеглете анотация

Изтеглете информация за тероара

Поръчайте онлайн

Точно тук, сред хълмовете на Сърнена Средна гора, в китното село Могилово, между тези координати е сгушено винарско имение Мидалидаре. Един винен оазис, където с много желание и любов, почит към традициите и уважение към природните дадености създаваме нашите вина. Някои са чували за тях, други са ги опитвали, а трети дори са идвали и са усетили обаянието на Мидалидаре.

 Създадохме 42/25 за всички Вас. За да може всеки, по всяко време и от всяко място да се пренесе в Могилово и с няколко глътки да усети любовта, с която допълваме нашите вина. Да вдъхне не само аромата, но и духа на Мидалидаре. 42/25 е вино, което не просто говори с аромата и вкуса си, то е началото на едно вълнуващо пътешествие. Дестинацията е Могилово, но важна е емоцията. А тя започва с чаша 42/25 от мястото, където се намирате, преминава през 42 градуса географска ширина и 25 градуса географска дължина и свършва там, където Вие решите.

Лозарство

Лозите са засадени на източните склонове на три съседни лозя от лозов масив Шипката. Растенията са от френски и италиански произход, със средна възраст 5 години. Формировката е единичен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е 5000 растения на хектар. Добивът се контролира до 9-10 тона/ха. Регулиране на добива се извършва посредством т.нар. зелена резитба. Оставя се само по един летораст на плодна пъпка, останалите се отстраняват. Това създава пространства, подходящи за растежа на леторастите и позволява по-голяма циркулация на въздуха.

Дегустационни бележки

Блестящ и чист светложълт цвят с нежни медни оттенъци. 42/25 Шардоне, Вионие и Совиньон Блан разкрива разкошен букет от плодови аромати на жълта ябълка, зряла круша, сочен лимон и червен грейпфрут, подсилени от пищни цветни нотки на бели цветя и елегантен ванилов тон, резултат от ферментацията в дъб. В устата виното е леко, свежо и минерално, отлично балансирано и с ясно изразен вкусов аромат на зрели плодове, прасковен цвят и дъбови нотки. Финалът е със средна продължителност, минерален, с маслено-цитрусов послевкус.

Записки по винопроизводството

Гроздето за 42/25 Шардоне, Вионие и Совиньон Блан се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Беритбата започва в началото на м. септември с Шардоне, следва прибиране на Совиньон Блан до средата на месеца и завършва през втората половина на м. септември с Вионие.

Набраното грозде незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера. Вионие и Совиньон Блан се сортират ръчно на сортировъчна лента и постъпват за деликатно пресоване. Следва студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцеждат и пресоват в неръждаем съд. За определен период време, в зависимост от сорта, сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди. При обработката на Шардоне, което се сортира още на лозето, се пресоват целите чепки и сокът директно постъпва за ферментация, без да има контакт с ципите. Ферментацията се провежда при контролирана температура, в стоманени съдове за Шардоне и Вионие и в дъбови бъчви за Совиньон Блан. След приключване на ферментацията и трите сорта престояват върху фините утайки за определен период от време, по преценка на енолозите, като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Прекрасен аперитив или в съчетание с птиче месо, риба, морски дарове, зеленчуци. Отлично в комбинация с ризото с морски дарове или лек сметанов сос; пица и паста с пиле и зеленчуци; гриловано пилешко със зеленчукова гарнитура; грилована риба, особено по-мазни риби като сардини и скумрия, с гарнитура от свежа салата или зеленчуково пюре; салати с пилешко месо, риба, шунка или сирене.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 9-11°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша за Шардоне (високо столче, широк балон, широк отвор) или в стандартна чаша за бяло вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 8-12°С.

Алкохолно съдържание: 13 об.%

Обща киселинност: 5,88 г/л

Остатъчна захар: 1,6 г/л

ph: 3,36



Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню