Наименование и произход: Червено вино Мерло „42/25“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Лозите са засадени в източната част на лозов масив Каралиец.
Сорт: 100% Мерло от Каралиец.
Тероар:
Беритба: На ръка, последната седмица на месец септември.
Винификация:
Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 3-5 години.
Обем: 750 мл
Затваряне: Винтова капачка
Точно тук, сред хълмовете на Сърнена Средна гора, в китното село Могилово, между тези координати е сгушено винарско имение Мидалидаре. Един винен оазис, където с много желание и любов, почит към традициите и уважение към природните дадености създаваме нашите вина. Някои са чували за тях, други са ги опитвали, а трети дори са идвали и са усетили обаянието на Мидалидаре.
Създадохме 42/25 за всички Вас. За да може всеки, по всяко време и от всяко място да се пренесе в Могилово и с няколко глътки да усети любовта, с която допълваме нашите вина. Да вдъхне не само аромата, но и духа на Мидалидаре. 42/25 е вино, което не просто говори с аромата и вкуса си, то е началото на едно вълнуващо пътешествие. Дестинацията е Могилово, но важна е емоцията. А тя започва с чаша 42/25 от мястото, където се намирате, преминава през 42 градуса географска ширина и 25 градуса географска дължина и свършва там, където Вие решите.
Растенията са от френски произход, със средна възраст 16 години. Формировката е двоен Гюйо (vertical shoot positioning). Регулирането на производството е двукратно - първата операция се извършва винаги, когато височината на издънките е 15-20 см, т.нар. зелена резитба. Оставя се само по един летораст на плодна пъпка, останалите се отстраняват. Това създава пространства, подходящи за растежа на леторастите и позволява по-голяма циркулация на въздуха. Втората регулация се прави, когато гроздовете започват да променят цвета си, в началото на периода на зреенето. Оценката се прави внимателно всяка година, излишните и нискокачествени гроздове се елиминират, за да се получи правилно растително производство.
Искрящ, наситен и плътен рубинено червен цвят. Интензивен пикантно-плодов аромат, доминиран от подправкови нотки на черен пипер и карамфилово дърво и сочни плодове, характерни за сорта: черни череши, къпини, цариградско грозде и зряла слива. Елегантен дъбов тон и лек землист нюанс завършват ароматния букет. 42/25 Мерло е сочно и балансирано в устата, с кадифени танини. Тялото е средно плътно, пикантно-плодовият вкусов аромат кореспондира с букета. Финалът е пикантен, с нотки на дъб и черешов конфитюр.
Гроздето за 42/25 Мерло се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Беритбата е проведена през последната седмица на месец септември.
Незабавно след беритбата гроздето се транспортира и охлажда в хладилна камера. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път селектираното грозде постъпва в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре. Извършва се студено настойване при контролирана температура с цел максимално извличане на багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура като при необходимост се извършва обливане на шапката. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване, след което част от него се прехвърля в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролирана температура. Виното за 42/25 Мерло частично съзрява за поне 10 месеца във френски дъбови бъчви второ до трето зареждане, следва груба филтрация, купажиране и бутилиране.
Алкохолно съдържание: 14 об.%
Обща киселинност: 5,9 г/л
Остатъчна захар: 3,7 г/л
ph: 3,43