BG EN

42/25 Merlot

42/25 Merlot

Наименование и произход: Червено вино Мерло „42/25“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Лозите са засадени в източната част на лозов масив Каралиец.

Сорт: 100% Мерло от Каралиец.

Тероар: 

  • Средно до ниско песъкливи и глинести почви,
  • Изложение на лозите Юг,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразените температурни амплитуди.

Беритба: На ръка, последната седмица на месец септември.

Винификация:

  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Сортиране,
  • Студено настойване и декантиране,
  • Бавна алкохолна ферментация в стоманени съдове,
  • Пост-ферментационно настойване,
  • Отлежаване в дъбови бъчви.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава  3-5 години.

Обем: 750 мл

Затваряне: Винтова капачка

Поръчайте онлайн



Точно тук, сред хълмовете на Сърнена Средна гора, в китното село Могилово, между тези координати е сгушено винарско имение Мидалидаре. Един винен оазис, където с много желание и любов, почит към традициите и уважение към природните дадености създаваме нашите вина. Някои са чували за тях, други са ги опитвали, а трети дори са идвали и са усетили обаянието на Мидалидаре.

 Създадохме 42/25 за всички Вас. За да може всеки, по всяко време и от всяко място да се пренесе в Могилово и с няколко глътки да усети любовта, с която допълваме нашите вина. Да вдъхне не само аромата, но и духа на Мидалидаре. 42/25 е вино, което не просто говори с аромата и вкуса си, то е началото на едно вълнуващо пътешествие. Дестинацията е Могилово, но важна е емоцията. А тя започва с чаша 42/25 от мястото, където се намирате, преминава през 42 градуса географска ширина и 25 градуса географска дължина и свършва там, където Вие решите.

Лозарство

Растенията са от френски произход, със средна възраст 16 години. Формировката е двоен Гюйо (vertical shoot positioning). Регулирането на производството е двукратно - първата операция се извършва винаги, когато височината на издънките е 15-20 см, т.нар. зелена резитба. Оставя се само по един летораст на плодна пъпка, останалите се отстраняват. Това създава пространства, подходящи за растежа на леторастите и позволява по-голяма циркулация на въздуха. Втората регулация се прави, когато гроздовете започват да променят цвета си, в началото на периода на зреенето. Оценката се прави внимателно всяка година, излишните и нискокачествени гроздове се елиминират, за да се получи правилно растително производство.

Дегустационни бележки

Искрящ, наситен и плътен рубинено червен цвят. Интензивен пикантно-плодов аромат, доминиран от подправкови нотки на черен пипер и карамфилово дърво и сочни плодове, характерни за сорта: черни череши, къпини, цариградско грозде и зряла слива. Елегантен дъбов тон и лек землист нюанс завършват ароматния букет. 42/25 Мерло е сочно и балансирано в устата, с кадифени танини. Тялото е средно плътно, пикантно-плодовият вкусов аромат кореспондира с букета. Финалът е пикантен, с нотки на дъб и черешов конфитюр.

Изтеглете анотация

Записки по винопроизводството

Гроздето за 42/25 Мерло се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Беритбата е проведена през последната седмица на месец септември.

Незабавно след беритбата гроздето се транспортира и охлажда в хладилна камера. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път селектираното грозде постъпва в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре. Извършва се студено настойване при контролирана температура с цел максимално извличане на   багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура като при необходимост се извършва обливане на шапката. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване, след което част от него се прехвърля в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича  млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролирана температура. Виното за 42/25 Мерло частично съзрява за поне 10 месеца във френски дъбови бъчви второ до трето зареждане, следва груба филтрация, купажиране и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Това пикантно, но свежо Мерло чудесно кореспондира с меки до средно-твърди сирена и крехки червени и бели меса, както и с екзотична кухня, месни яхнии и щедро подправени зеленчукови ястия. Отлично в компанията на спагети с кюфтенца, лазаня и макарони със сирене; пикантни оризови или бобови ястия с пушена шунка или чоризо; печена пуйка; патешко по китайски; задушени ребра; ястия от пилешко, свинско или заешко с плодови елементи.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 16-18°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша тип Каберне/Мерло (високо столче, широк балон, широк отвор) или стандартна чаша за червено вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 12-15°С.

Алкохолно съдържание: 14 об.%

Обща киселинност:  5,9 г/л

Остатъчна захар:  3,7 г/л

ph: 3,43



Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню