Наименование и произход: Червено вино, бленд от Сира и Каберне Совиньон от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Лозите са засадени налозови масиви Шипката и Каралиец.
Сорт: 75% Сира, 15% Каберне Совиньон
Тероар:
Беритба: На ръка, през втората половина на месец октомври.
Винификация:
Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 3-5 години.
Обем: 750 мл
Затваряне: Винтова капачка
Изтеглете информация за тероара
Точно тук, сред хълмовете на Сърнена Средна гора, в китното село Могилово, между тези координати е сгушено винарско имение Мидалидаре. Един винен оазис, където с много желание и любов, почит към традициите и уважение към природните дадености създаваме нашите вина. Някои са чували за тях, други са ги опитвали, а трети дори са идвали и са усетили обаянието на Мидалидаре.
Създадохме 42/25 за всички Вас. За да може всеки, по всяко време и от всяко място да се пренесе в Могилово и с няколко глътки да усети любовта, с която допълваме нашите вина. Да вдъхне не само аромата, но и духа на Мидалидаре. 42/25 е вино, което не просто говори с аромата и вкуса си, то е началото на едно вълнуващо пътешествие. Дестинацията е Могилово, но важна е емоцията. А тя започва с чаша 42/25 от мястото, където се намирате, преминава през 42 градуса географска ширина и 25 градуса географска дължина и свършва там, където Вие решите.
Растенията са от френски произход, със средна възраст 13 години (Каберне Совиньон) и 7 години (Сира). Формировката е двоен Гюйо (vertical shoot positioning). Регулирането на производството е двукратно: зелена резитба при височина на издънките е 15-20 см. и втора регулация, когато гроздовете започват да променят цвета си, в началото на периода на зреенето. При лозите от сорта Сира се прилагат три регулации на листната маса с цел натрупване на повече ароматни съединения в ципите на гроздето.
Блестящ рубинено червен цвят със светло лилави оттенъци. Ароматът е интензивен, плодов, с нотки на череша, къпина и боровинка, подсилени от конфитюрени нотки, шоколад, пикантни подправки и леко опушен дъб. 42/25 Сира и Каберне Совиньон е комплексно, балансирано плодово вино със средно тяло и сочни танини. Леко пикантно и сочно в устата със средно продължителен финал и конфитюрен послевкус.
Гроздето за 42/25 Сира и Каберне Совиньон се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Беритбата е проведена през втората половина на месец октомври.
Незабавно след беритбата гроздето се транспортира и охлажда в хладилна камера. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път селектираното грозде постъпва в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре. Извършва се студено настойване при контролирана температура с цел максимално извличане на багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура като при необходимост се извършва обливане на шапката. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване, след което част от него се прехвърля в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролирана температура. Виното за 42/25 Сира и Каберне Совиньон частично съзрява за поне 10 месеца във френски дъбови бъчви второ до трето зареждане, следва груба филтрация, купажиране и бутилиране.
Алкохолно съдържание: 14 об.%
Обща киселинност: г/л
Остатъчна захар: г/л
ph: