Контакти BG EN

42/25 Syrah & Cabernet Sauvignon

42/25 Syrah & Cabernet Sauvignon

Наименование и произход: Червено вино, бленд от Сира и Каберне Совиньон от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Лозите са засадени налозови масиви Шипката и Каралиец.

Сорт: 75% Сира, 15% Каберне Совиньон

Тероар: 

  • Средно до ниско песъчливи и глинести почви (Каралиец),
  • Алувиални почви с високо съдържание на варовик (Шипката),
  • Изложение на лозите Юг,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразени температурни амплитуди.

Беритба: На ръка, през втората половина на месец октомври.

Винификация:

  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Сортиране,
  • Студено настойване и декантиране,
  • Бавна алкохолна ферментация в стоманени съдове,
  • Пост-ферментационно настойване,
  • Отлежаване в дъбови бъчви.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава  3-5 години.

Обем: 750 мл

Затваряне: Винтова капачка

Поръчайте онлайн

Изтеглете анотация

Изтеглете информация за тероара


Точно тук, сред хълмовете на Сърнена Средна гора, в китното село Могилово, между тези координати е сгушено винарско имение Мидалидаре. Един винен оазис, където с много желание и любов, почит към традициите и уважение към природните дадености създаваме нашите вина. Някои са чували за тях, други са ги опитвали, а трети дори са идвали и са усетили обаянието на Мидалидаре.

 Създадохме 42/25 за всички Вас. За да може всеки, по всяко време и от всяко място да се пренесе в Могилово и с няколко глътки да усети любовта, с която допълваме нашите вина. Да вдъхне не само аромата, но и духа на Мидалидаре. 42/25 е вино, което не просто говори с аромата и вкуса си, то е началото на едно вълнуващо пътешествие. Дестинацията е Могилово, но важна е емоцията. А тя започва с чаша 42/25 от мястото, където се намирате, преминава през 42 градуса географска ширина и 25 градуса географска дължина и свършва там, където Вие решите.

Лозарство

Растенията са от френски произход, със средна възраст 13 години (Каберне Совиньон) и 7 години (Сира). Формировката е двоен Гюйо (vertical shoot positioning). Регулирането на производството е двукратно: зелена резитба при височина на издънките е 15-20 см. и втора регулация, когато гроздовете започват да променят цвета си, в началото на периода на зреенето. При лозите от сорта Сира се прилагат три регулации на листната маса  с цел натрупване на повече ароматни съединения в ципите на гроздето.

Дегустационни бележки

Блестящ рубинено червен цвят със светло лилави оттенъци. Ароматът е интензивен, плодов, с нотки на череша, къпина и боровинка, подсилени от конфитюрени нотки, шоколад, пикантни подправки и леко опушен дъб. 42/25 Сира и Каберне Совиньон е комплексно, балансирано плодово вино със средно тяло и сочни танини. Леко пикантно и сочно в устата със средно продължителен финал и конфитюрен послевкус.

Записки по винопроизводството

Гроздето за 42/25 Сира и Каберне Совиньон се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Беритбата е проведена през втората половина на месец октомври.

Незабавно след беритбата гроздето се транспортира и охлажда в хладилна камера. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път селектираното грозде постъпва в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре. Извършва се студено настойване при контролирана температура с цел максимално извличане на   багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура като при необходимост се извършва обливане на шапката. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване, след което част от него се прехвърля в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича  млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролирана температура. Виното за 42/25 Сира и Каберне Совиньон частично съзрява за поне 10 месеца във френски дъбови бъчви второ до трето зареждане, следва груба филтрация, купажиране и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Свеж плодов бленд, подходящ за всеки повод и разнообразие от храни. Идеална комбинация за крехки бели и червени меса, сурово-сушени меса и колбаси, меки до средно зрели сирена, зеленчуци и италианска кухня. Чудесно кореспондира с гриловано месо (свинско, пилешко, агнешко, заешко) с гарнитура от гриловани зеленчуци и сос от сушени домати с чесън; ястия от запечен боб или ориз с тиквички и домати; мусака (месна или вегетарианска), особено във вариант с патладжан; пица, лазаня и паста със сирена или леки меса или доматен сос със зеленчукова гарнитура.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 16-18°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша за Сира Стар свят (средно-високо столче, яйцевиден балон, тесен отвор) или стандартна чаша за червено вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 12-15°С.

Алкохолно съдържание: 14 об.%

Обща киселинност:  г/л

Остатъчна захар:  г/л

ph: 



Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню