BG EN

Midalidare Multi-vintage

Midalidare Multi-vintage

Наименование и произход: Червено вино без реколта от България, бленд от Малбек и Сира актуална 2019 реколта, Сира 2015 от бутилка и Малбек 2013 от бутилка, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре: лозов масив Дабовец (сертифициран за Био производство).

Лозов масив: Лозите Малбек и Сира са засадени на южните склонове, на два съседни блока в източната част на лозов масив Дабовец.

Сорт: 68,6% Малбек и 26,7% Сира от 2019-та реколта, 2.8% Сира 2015 от бутилка и 1.9% Малбек 2013 от бутилка.

Тероар: 

  • Червени глинести почви с високо съдържание на железни оксиди,
  • Изложение на лозите Юг,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразени температурни амплитуди.

Беритба: На ръка, в последните дни на октомври за Малбек и през втората половина на същия месец за Сира.

Винификация:

  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Сортиране,
  • Студено настойване и декантиране,
  • Бавна алкохолна ферментация в стоманени съдове,
  • Бавна алкохолна ферментация в дъбови бъчви,
  • Пост-ферментационно настойване,
  • Отлежаване в дъбови бъчви,
  • Отлежаване в бутилка (за старите реколти).

Зрялост: Готово за консумация, но ще развие потенциала си. Може да отлежава в бутилка до 10 години.

Обем: 750 мл

Произведени бутилки: 1300

Затваряне: Коркова тапа

Поръчайте онлайн

Изтеглете анотация

Изтеглете информация за тероара


Иновациите раждат традиции. Създадохме нещо ново, но и старо; традиционно и при все това модерно; нещо вълнуващо и различно, но все пак в стила на Мидалидаре.

Събрахме двата най-обичани сорта, които не спират да вълнуват с изключителното си развитие в Могилово: Сира – олицетворение на аристокрацията сред винените сортове, и Малбек – позабравеният и възроден от Новия свят гигант. Към бленда добавихме вече бутилирани стара реколта Сира и още по-стара реколта Малбек.

Така се роди Multi-vintage – една иновация, която да превърнем в бъдеща традиция.

Лозарство

Растенията и от двата сорта са на средна възраст 13 години към реколта 2019-та. Формировката е двоен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е 4320 растения на хектар. Добивът се контролира до около 7 тона/ха. Регулирането на производството е двукратно - първата операция се извършва винаги, когато височината на издънките е 15-20 см, т.нар. зелена резитба. Оставя се само по един летораст на плодна пъпка, останалите се отстраняват. Това създава пространства, подходящи за растежа на леторастите и позволява по-голяма циркулация на въздуха. Втора регулация се прави, когато гроздовете започват да променят цвета си, в началото на периода на зреенето, съответно 1-2 пъти за Сира и 2-3 пъти за Малбек. Оценката се прави внимателно всяка година, излишните и нискокачествени гроздове се елиминират, за да се получи правилно растително производство.

Дегустационни бележки

Жив, плътен рубинено-червен цвят със светло-виолетови оттенъци. Интензивният, разкошен многопластов букет разкрива интригуващи плодови аромати на боровинки и зрели сливи, подсилени от конфитюрен тон на сладко от черни череши и изразени пикантни нотки на черен пипер и ароматни подправки. Нежен натурален шоколад и намек за опушено месо и ванилия завършват усещането и преливат във вкусовия аромат.  Мулти-винтидж е мощно, същевременно елегантно и свежо вино, с плътно тяло и меки танини. Балансирано и  сочно в устата, с плодов финал и продължителен пикантен послевкус.

Записки по винопроизводството

Беритбата е изцяло ръчна, в последните дни на октомври за Малбек и през втората половина на същия месец за Сира. Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, в касетки от 10-12 кг.

Винифицирането на отделните сортове и реколти протича по технологията за обработка на вината от серията Гранд Винтидж.  Обраното грозде незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре. Извършва се настойване при контролирана температура с цел максимално извличане на   багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. При ферментацията на Малбек по-голяма част от бленда ферментира в дъбова бъчва. Обратно, при Сира по-голяма част от бленда ферментира в неръждаем съдове.  Алкохолната ферментация се провежда при контролирана температура, по усмотрение на винарите се извършва обливане на шапката. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване за определен период от време. Прехвърля се в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича  млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролиран температурен режим. Виното съзрява най-малко 12 месеца, следва груба филтрация и купажиране. Към готовия бленд от Малбек и Сира реколта 2019 се добавя поетапно виното от отворени бутилки Гранд Винтидж Сира 2015 и Гранд Винтидж Малбек 2013. Мулти-винтидж се бутилира необработено, поради което е възможно образуване на благородна утайка. Виното почива поне два месеца преди представяне на пазара.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Чудесна комбинация за крехки червени меса, зрели сирена, пикантни и пържени храни. Съчетава се с пепър стек с гарнитура от зеленчукова темпура, сочен грилован стек с плодов дресинг, ястия с патешко, отлежало сирене с плодово или зеленчуково сладко, сурово-сушени месни деликатеси или сладко-солена азиатска кухня.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 16-18°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша тип Сира Стар свят (средно-високо столче, яйцевиден балон, тесен отвор) или стандартна чаша за червено вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 12-15°С.

Алкохолно съдържание: 14,5 об.%

Обща киселинност:  г/л

Остатъчна захар:  г/л

ph: 



Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню