Наименование и произход: Червено вино без реколта от България, бленд от Малбек и Сира актуална 2019 реколта, Сира 2015 от бутилка и Малбек 2013 от бутилка, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре: лозов масив Дабовец (сертифициран за Био производство).
Лозов масив: Лозите Малбек и Сира са засадени на южните склонове, на два съседни блока в източната част на лозов масив Дабовец.
Сорт: 68,6% Малбек и 26,7% Сира от 2019-та реколта, 2.8% Сира 2015 от бутилка и 1.9% Малбек 2013 от бутилка.
Тероар:
Беритба: На ръка, в последните дни на октомври за Малбек и през втората половина на същия месец за Сира.
Винификация:
Зрялост: Готово за консумация, но ще развие потенциала си. Може да отлежава в бутилка до 10 години.
Обем: 750 мл
Произведени бутилки: 1300
Затваряне: Коркова тапа
Изтеглете информация за тероара
Иновациите раждат традиции. Създадохме нещо ново, но и старо; традиционно и при все това модерно; нещо вълнуващо и различно, но все пак в стила на Мидалидаре.
Събрахме двата най-обичани сорта, които не спират да вълнуват с изключителното си развитие в Могилово: Сира – олицетворение на аристокрацията сред винените сортове, и Малбек – позабравеният и възроден от Новия свят гигант. Към бленда добавихме вече бутилирани стара реколта Сира и още по-стара реколта Малбек.
Така се роди Multi-vintage – една иновация, която да превърнем в бъдеща традиция.
Растенията и от двата сорта са на средна възраст 13 години към реколта 2019-та. Формировката е двоен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е 4320 растения на хектар. Добивът се контролира до около 7 тона/ха. Регулирането на производството е двукратно - първата операция се извършва винаги, когато височината на издънките е 15-20 см, т.нар. зелена резитба. Оставя се само по един летораст на плодна пъпка, останалите се отстраняват. Това създава пространства, подходящи за растежа на леторастите и позволява по-голяма циркулация на въздуха. Втора регулация се прави, когато гроздовете започват да променят цвета си, в началото на периода на зреенето, съответно 1-2 пъти за Сира и 2-3 пъти за Малбек. Оценката се прави внимателно всяка година, излишните и нискокачествени гроздове се елиминират, за да се получи правилно растително производство.
Жив, плътен рубинено-червен цвят със светло-виолетови оттенъци. Интензивният, разкошен многопластов букет разкрива интригуващи плодови аромати на боровинки и зрели сливи, подсилени от конфитюрен тон на сладко от черни череши и изразени пикантни нотки на черен пипер и ароматни подправки. Нежен натурален шоколад и намек за опушено месо и ванилия завършват усещането и преливат във вкусовия аромат. Мулти-винтидж е мощно, същевременно елегантно и свежо вино, с плътно тяло и меки танини. Балансирано и сочно в устата, с плодов финал и продължителен пикантен послевкус.
Беритбата е изцяло ръчна, в последните дни на октомври за Малбек и през втората половина на същия месец за Сира. Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, в касетки от 10-12 кг.
Винифицирането на отделните сортове и реколти протича по технологията за обработка на вината от серията Гранд Винтидж. Обраното грозде незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре. Извършва се настойване при контролирана температура с цел максимално извличане на багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. При ферментацията на Малбек по-голяма част от бленда ферментира в дъбова бъчва. Обратно, при Сира по-голяма част от бленда ферментира в неръждаем съдове. Алкохолната ферментация се провежда при контролирана температура, по усмотрение на винарите се извършва обливане на шапката. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване за определен период от време. Прехвърля се в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролиран температурен режим. Виното съзрява най-малко 12 месеца, следва груба филтрация и купажиране. Към готовия бленд от Малбек и Сира реколта 2019 се добавя поетапно виното от отворени бутилки Гранд Винтидж Сира 2015 и Гранд Винтидж Малбек 2013. Мулти-винтидж се бутилира необработено, поради което е възможно образуване на благородна утайка. Виното почива поне два месеца преди представяне на пазара.
Алкохолно съдържание: 14,5 об.%
Обща киселинност: г/л
Остатъчна захар: г/л
ph: