BG EN

Midalidare Carbonic Maceration Petit Verdot

Midalidare Carbonic Maceration Petit Verdot

Наименование и произход: Червено сортово вино Пти Вердо “Мидалидаре Карбоник Мацерейшън“, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Гроздето е отгледано на лозов масив Шипката.

Сорт: 100% Пти Вердо.

Тероар:

  • Надморска височина 290-310 метра,
  • Хълмист терен с 6% наклон,
  • Алувиални почви с наличие на глина и наноси и високо съдържание на карбонати,
  • Северни въздушни течения от широките долини,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразените температурни амплитуди.

Беритба: На ръка, през втората половина на м. октомври.

Винификация: 

  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Двукратно сортиране,
  • Въглекисела мацерация на цели зърна,
  • Студено настойване и декантиране,
  • Бавна алкохолна ферментация в стоманени съдове,
  • Пост-ферментационно настойване,
  • Малолактична ферментация,
  • Съзряване във френски дъбови бъчви.

Съзряване: 18 месеца.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава в бутилка най-малко 5 годинит.

Обем: 750мл.

Затваряне: Коркова тапа, натурален корк.

Изчерпана реколта



За да разкрием пълния потенциал на Пти Вердо, в Мидалидаре използвахме техниката на въглекисела мацерация като част от винопроизводството на Midalidare Carbonic Maceration Petit Verdot. Резултатът е елегантно сортово вино, с по-светъл цвят, комплексен ароматен профил, меки танини, отличен баланс и много добър потенциал за стареене.


Лозарство

Лозите са разположени на лозов масив Шипката, с южно изложение. Насажденията са на средна надморска височина 290-320 метра при 6%-10% наклон. Почвите са алувиални, с високо съдържание на варовик. Уникалният микроклимат в района на с. Могилово се характеризира с големи температурни амплитуди, мека зима, топло лято и оптимално съотношение между слънцегреене и валежи.

Дегустационни бележки

Непрогледен тъмно червен цвят с рубинени оттенъци. Разкошен многопластов букет с аромат на черешов конфитюр, боровинки и шоколад, обгърнат от нотки на зелено кафе, пикантни подправки и дъб. В устата е плодово, с пикантен вкус и елегантен дъбов тон. Midalidare Carbonic Maceration Petit Verdot е сочно, плътно вино със зрели танини, отличен баланс, свеж и минерален финал и продължителен плодов послевкус.

Изтеглете анотация

Записки по винопроизводството

Гроздето за Midalidare Carbonic Maceration Petit Verdot се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Беритбата се провежда през втората половина на м. октомври. Набраното грозде незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.

Охладеното и селектирано грозде се отделя от чепките внимателно с цел запазване целостта на зърната. Незабавно постъпва в затворен съд за въглекисела мацерация, където в анаеробна среда се осъществява вътреклетъчната ферментация. След приключване на процеса гроздето преминава през преса и  постъпва по гравитационен път в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре. Извършва се настойване с цел максимално извличане на багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване, след което се прехвърля в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролиран температурен режим. Виното престоява около 18 месеца в бъчвите, следва груба филтрация и купажиране. Мидалидаре Карбоник Мацерейшън Пти Вердо се бутилира необработено, поради което е възможно образуване на благородна утайка.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Midalidare Carbonic Maceration Petit Verdot прекрасно се комбинира с телешко и свинско месо на скара, гарнирани с плодов сос, печени дивечови меса и яхнии с винен сос, саламурени сирена и особено овче сирене, както и Бри и Камембер с боровинков топинг; съчетава се добре с шоколадови десерти и маслени печива гарнирани с конфитър от черни плодове.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 16-18°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша тип Каберне/Мерло (високо столче, леко стесняващ се към върха голям балон, тесен отвор), Бордо (високо столче, широк балон, широк отвор)  или стандартна чаша за червено вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 12-15°С.

Алкохолно съдържание: 13,5 об.%

Обща киселинност: 5,83 г/л

Остатъчна захар:  2,2 г/л

ph: 3,47



Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню