Наименование и произход: Червено сортово вино Пти Вердо “Мидалидаре Карбоник Мацерейшън“, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Гроздето е отгледано на лозов масив Шипката.
Сорт: 100% Пти Вердо.
Тероар:
Беритба: На ръка, през втората половина на м. октомври.
Винификация:
Съзряване: 18 месеца.
Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава в бутилка най-малко 5 годинит.
Обем: 750мл.
Затваряне: Коркова тапа, натурален корк.
За да разкрием пълния потенциал на Пти Вердо, в Мидалидаре използвахме техниката на въглекисела мацерация като част от винопроизводството на Midalidare Carbonic Maceration Petit Verdot. Резултатът е елегантно сортово вино, с по-светъл цвят, комплексен ароматен профил, меки танини, отличен баланс и много добър потенциал за стареене.
Лозите са разположени на лозов масив Шипката, с южно изложение. Насажденията са на средна надморска височина 290-320 метра при 6%-10% наклон. Почвите са алувиални, с високо съдържание на варовик. Уникалният микроклимат в района на с. Могилово се характеризира с големи температурни амплитуди, мека зима, топло лято и оптимално съотношение между слънцегреене и валежи.
Непрогледен тъмно червен цвят с рубинени оттенъци. Разкошен многопластов букет с аромат на черешов конфитюр, боровинки и шоколад, обгърнат от нотки на зелено кафе, пикантни подправки и дъб. В устата е плодово, с пикантен вкус и елегантен дъбов тон. Midalidare Carbonic Maceration Petit Verdot е сочно, плътно вино със зрели танини, отличен баланс, свеж и минерален финал и продължителен плодов послевкус.
Гроздето за Midalidare Carbonic Maceration Petit Verdot се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Беритбата се провежда през втората половина на м. октомври. Набраното грозде незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.
Охладеното и селектирано грозде се отделя от чепките внимателно с цел запазване целостта на зърната. Незабавно постъпва в затворен съд за въглекисела мацерация, където в анаеробна среда се осъществява вътреклетъчната ферментация. След приключване на процеса гроздето преминава през преса и постъпва по гравитационен път в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре. Извършва се настойване с цел максимално извличане на багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване, след което се прехвърля в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролиран температурен режим. Виното престоява около 18 месеца в бъчвите, следва груба филтрация и купажиране. Мидалидаре Карбоник Мацерейшън Пти Вердо се бутилира необработено, поради което е възможно образуване на благородна утайка.
Алкохолно съдържание: 13,5 об.%
Обща киселинност: 5,83 г/л
Остатъчна захар: 2,2 г/л
ph: 3,47