Наименование и произход: Червено сортово вино Пети Вердо “Мидалидаре Карбоник Мацерейшън”, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Лозов масив Шипката.
Сорт: 100% Пети Вердо.
Тероар:
Беритба: На ръка, през втора половина на м. октомври.
Винификация:
Съзряване: 18 месеца.
Зрялост: Готово за консумация, но може да отлежава в бутилка най-малко 5 години.
Обем: 750мл.
Затвяряне: Коркова тапа, естествен корк.
За да разкрием пълния потенциал на Пети Вердо, в Мидалидаре използвахме техниката на въглекисела мацерация като част от винопроизводството на Midalidare Carbonic Maceration Petit Verdot. Резултатът е елегантно сортово вино с комплексен ароматен профил, меки танини, отличен баланс и много добър потенциал за стареене.
Лозите са разположени на лозов масив Шипката, с южно изложение. Насажденията са на средна надморска височина 280-320 метра при 6% наклон. Почвите са алувиални, с високо съдържание на варовик. Уникалният микроклимат в района на с. Могилово се характеризира с големи температурни амплитуди, мека зима, топло лято и оптимално съотношение между слънцегреене и валежи.
Непрогледен тъмно червен цвят с рубинени оттенъци. Разкошен многопластов букет с аромат на черешов конфитюр, боровинки и шоколад, обгърнат от нотки на зелено кафе, пикантни подправки и дъб. В устата е плодово, с пикантен вкус и елегантен дъбов тон. Midalidare Carbonic Maceration Petit Verdot е сочно, плътно вино със зрели танини, отличен баланс, свеж и минерален финал и продължителен плодов послевкус.
Гроздето за Midalidare Carbonic Maceration Petit Verdot се бере изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Беритбата се провежда през втората половина на м. октомври. Набраното грозде незабавно се транспортира до винарната и се поставя в камера с контролирана температура.
Селектирано грозде се отделя от чепките внимателно с цел запазване целостта на зърната и незабавно постъпва в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре. В плътно затворените съдове се създава анаеробна среда и при контролирана температура за 5-7 дни протича въглекисела мацерация (мацерация-ферментация): ферментация във вътрешността на всяко отделно гроздово зърно. След приключване на процеса започва същинската алкохолна ферментация. След приключването й виното се охлажда и се прехвърля в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролиран температурен режим. Виното престоява около 18 месеца в бъчвите. Мидалидаре Карбоник Мацерейшън Пти Вердо се бутилира нефилтрирано и е възможно образуване на благородна утайка.
Алкохолно съдържание: 14 об.%
Обща киселинност: 6,14 g/l
Остатъчна захар: 2,2 g/l
pH: 3,4