BG EN

Midalidare Карбонова мацерация Petit Verdot

Midalidare Carbonic Maceration Petit Verdot

Наименование и произход: Червено сортово вино Пети Вердо “Мидалидаре Карбоник Мацерейшън”, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив:  Лозов масив Шипката.

Сорт: 100% Пети Вердо.

Тероар:

  • Надморска височина 280-320 метра,
  • Хълмист терен с 6% наклон,
  • Алувиални почви с наличие на глина и седимент и високо съдържание на карбонати,
  • Северни въздушни течения от широката долина,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптималното съотношение между слънце и мъртва дървесина е
  • Експресни температурни амплитуди.

Беритба:  На ръка, през втора половина на м. октомври.

Винификация: 

  • Двукратно сортиране,
  • Въглекисела мацерация на цели зърна,
  • Студено настойване и декантиране,
  • Бавна алкохолна ферментация в стоманени съдове,
  • Малолактична ферментация,
  • Съзряване във френски дъбови бъчви.

    Съзряване:  18 месеца.

    Зрялост: Готово за консумация, но може да отлежава в бутилка най-малко 5 години.

    Обем: 750мл.

    Затвяряне:  Коркова тапа, естествен корк.

    Поръчайте онлайн



    За да разкрием пълния потенциал на Пети Вердо, в Мидалидаре използвахме техниката на въглекисела мацерация като част от винопроизводството на Midalidare Carbonic Maceration Petit Verdot. Резултатът е елегантно сортово вино с комплексен ароматен профил, меки танини, отличен баланс и много добър потенциал за стареене.


    Лозарство

    Лозите са разположени на лозов масив Шипката, с южно изложение. Насажденията са на средна надморска височина 280-320 метра при 6% наклон. Почвите са алувиални, с високо съдържание на варовик. Уникалният микроклимат в района на с. Могилово се характеризира с големи температурни амплитуди, мека зима, топло лято и оптимално съотношение между слънцегреене и валежи.

    Дегустационни бележки

    Непрогледен тъмно червен цвят с рубинени оттенъци. Разкошен многопластов букет с аромат на черешов конфитюр, боровинки и шоколад, обгърнат от нотки на зелено кафе, пикантни подправки и дъб. В устата е плодово, с пикантен вкус и елегантен дъбов тон. Midalidare Carbonic Maceration Petit Verdot е сочно, плътно вино със зрели танини, отличен баланс, свеж и минерален финал и продължителен плодов послевкус.

    Изтеглете анотация

    Бележки за производството на вино

    Гроздето за Midalidare Carbonic Maceration Petit Verdot се бере изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Беритбата се провежда през втората половина на м. октомври. Набраното грозде незабавно се транспортира до винарната и се поставя в камера с контролирана температура.

    Селектирано грозде се отделя от чепките внимателно с цел запазване целостта на зърната и незабавно постъпва в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре. В плътно затворените съдове се създава анаеробна среда и при контролирана температура за 5-7 дни протича въглекисела мацерация (мацерация-ферментация): ферментация във вътрешността на всяко отделно гроздово зърно. След приключване на процеса започва същинската алкохолна ферментация. След приключването й виното се охлажда и се прехвърля в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролиран температурен режим. Виното престоява около 18 месеца в бъчвите. Мидалидаре Карбоник Мацерейшън Пти Вердо се бутилира нефилтрирано и е възможно образуване на благородна утайка.

    Предложения за сервиране

    • Комбиниране с храна: Midalidare Carbonic Maceration Petit Verdot прекрасно се комбинира с телешко и свинско месо на скара, гарнирани с плодов сос, печени дивечови меса и яхнии с винен сос, саламурени сирена и особено овче сирене, както и Бри и Камембер с боровинков топинг; съчетава се добре с шоколадови десерти и маслени печива гарнирани с конфитър от черни плодове.
    • Препоръчителна температура за сервиране: 16-18°C.
    • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша тип Каберне/Мерло (високо столче, леко стесняващ се към върха голям балон, тесен отвор), Бордо (високо столче, широк балон, широк отвор)  или стандартна чаша за червено вино.
    • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 14-18°C.

    Алкохолно съдържание: 14 об.%

    Обща киселинност: 6,14 g/l

    Остатъчна захар: 2,2 g/l

    pH: 3,4



    Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

    Меню