Наименование и произход: Бяло вино Совиньон Блан „Мидалидаре Нова Зеландия“ от Нова Зеландия, Марлборо, Уайхопай.
Лозов масив: Гроздето е отгледано на лозов масив Крейглохарт.
Сорт: 100% Совиньон Блан.
Тероар:
Беритба: Механизирана.
Винификация:
Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава в бутилка до 2 години.
Обем: 750мл.
Затваряне: Винтова капачка.
Историята на Мидалидаре е история на действието, в която мечтите се превръщат в реалност. Нашата мечта ни отведе на другия край на света, в едно вълшебно място с прекрасна природа и изключителни вина – Нова Зеландия. Идеята да създаваме вино в чужбина се роди от желанието ни да опитаме нещо различно и предизвикателно, да усъвършенстваме уменията си, да придобием нови знания.
Представяме Midalidare New Zealand Marlborough Sauvignon Blanc: вино, създадено от винарския екип на Мидалидаре, от грозде, отгледано и винифицирано в Марлборо.
Лозите Совиньон Блан са на средна възраст 15 години, от клон MS (Mass Selection), който се отглежда само на територията на Нова Зеландия. Поради по-сухия климат при необходимост насажденията се напояват с вода от реката Уайхопай. Формировката е единичен Гюйо (vertical shoot positioning). Добивът се контролира и редуцира до 1500 кг/дка. Регулирането на производството е еднократно, при височина на издънките е 15-20 см, т.нар. зелена резитба. Една от иновативните практики, коато се прилага в лозарството, е т.нар. Gravels – поставяне на речни камъни около корените на лозите, защото каменистите фракции служат като акумулатор на топлина.
Мидалидаре Нова Зеландия Марлборо Совиньон Блан разкрива пищни аромати на лайм, касис и морски бриз. Вкусовият аромат на цитрусови плодове и маракуя се подлсилва от солена свежест. В устата е плътно, отлично балансирано, с възхитително дълъг финал.
Беритбата за Мидалидаре Нова Зеландия Марлборо Совиньон Блан се провежда в началото на м. април, за реколта 2023 на 7-ми април. Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, изцяло механизирано. Селектира се и се пречиства трикратно посредством иновативната Opti-Grape система.
Машинно селектираното грозде постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се отцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди. Започва бавна алкохолна ферментация при контролирана температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за определен период от време по осмотрение на енолога. Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне и бутилиране.
Алкохолно съдържание: 12,5 об.%
Обща киселинност: 7,8 г/л
Остатъчна захар: 3,12 г/л