BG EN

Midalidare Blanc de Noirs

Midalidare Blanc de Noirs NV

Наименование и произход: Пенливо бяло вино от червено грозде от България, бленд от Пино Ноар и Мьоние Екстра Брут „Мидалидаре Блан де Ноар“ по традиционен метод (класическа технология за производство на шампанско), Тракийска низина, Могилово; собствени лозя на Мидалидаре. 

Лозов масив: Гроздето е отгледано на лозов масив Дабовец (сертифициран за Био производство).

Сорт: Бленд от Пино Ноар и Мьоние от Дабовец.

Тероар:

  • Сертифицирани лозя за биологично производство,
  • Надморска височина 350-400 метра,
  • Хълмист терен с 10% наклон,
  • Глинести почви с високо съдържание на варовик (Дабовец),
  • Ограничено слънцегреене,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразени температурни амплитуди.

Беритба: На ръка, в края на м. август.

Винификация: Традиционен метод за производство на шампанско и пенливи вина

  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Пресоване на цели чепки,
  • Разделяне на фракции,
  • Алкохолна ферментация в стоманени съдове,
  • Вторична ферментация в бутилка,
  • Съзряване върху утайките,
  • Ремюаж,
  • Дегоржаж,
  • Дозаж,
  • Разклащане за хомогенизиране (poignettage) и инспекция (mirage),
  • Отлежаване в бутилка.

Стил: Блан де Ноар (Blanc de Noirs), без реколта (Non-vintage).

Категория: Екстра Брут (Extra Brut).

Съзряване: Най-малко 48 месеца.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 10 и повече години.

Обем: 750мл., 1500 мл.

Затваряне: Коркова тапа, натурален корк.

Поръчайте онлайн

В духа на световни практики и вековна традиция в утвърдени винарски области стартира проектът на Мидалидаре „Midalidare Sparkling“ – производство на пенливи вина по традиционен метод, с вторична ферментация в бутилка, най-малко 18 месеца отлежаване върху утайките и внимание към всеки детайл. Началото е сложено през 2010 г., когато след внимателно проучване на тероара поетапно се засаждат нови лозя от сортовете Шардоне, Пино Ноар и Мьоние.

Midalidare Blanc de Noirs е произведено изцяло от органично грозде и отлежава най-малко 48 месеца върху утайките. Виното е представено на пазара през ноември 2024 г.


Лозарство

Растенията са на средна възраст 8 години. Редовете са в посока Изток-Запад, със северно изложение. Формировката е двоен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е около 5000 растения на хектар. Добивът се контролира до около 9-10 тона/ха. Регулирането на производството е еднократно, при достигане височина на издънките до 15-20 см, т.нар. зелена резитба. Особено внимание се обръща на водния баланс, който се контролира внимателно, особено в периода на зреене.

Дегустационни бележки

Блестящ, нежен цвят и фин кремообразен мус и елегантен плодов аромат. Midalidare Blanc de Noirs NV е заоблено и плътно в устата с добра свежест и отличен потенциал за стареене.


Признания


Записки по винопроизводството

Гроздоберът за пенливи вина обикновено започва две-три седмици преди беритбата на гроздето за тихи вина. Гроздето за Midalidare Blanc de Noir се прибира през втората половина на м. август, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Набраното грозде незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.

Сортовете се винифицират поотделно и съотношението им в бленда варира. Гроздовете се пресоват на цели чепки по стъпална програма и се разделят на фракции. Следва избистряне на мъстта, декантиране и ферментация при  контролирана температура. Виното отлежава върху фините утайки в продължение на няколко месеца, след което се блендира и подлага на студена стабилизация. Следва стерилна филтрация и засяване с активни винени дрожди за вторична ферментация: няколко часа след засяването с дрожди виното се бутилира и затваря с кроненкоркови тапи. Ферментацията трае около 40 дни. По време на този процес налягането в бутилките се повишава от 0 до 7 Бар-а. След ферментацията виното отлежава върху дрождената утайка поне 48 месеца, след което се подлага на ремюаж: бутилките се поставят върху дървени стелажи (пюпитри) и се завъртат неколкократно всеки ден, като заедно с това се променя и ъгъла им спрямо пюпитъра. Следва дегоржаж при контролирана температура: процес, при който част от гърловината на бутилката се замразява заедно с утайката. Кроненкорковите тапи се отварят и налягането в бутилката избутва замръзналото кубче утайка. Добавя се „Ликьор де експедисион“ и се поставя коркова тапа и кошница. Следва внимателно разклащане на бутилките (Poignettage), за да се хомогенизира виното, както и финална проверка на бистротата му (Mirage). Дългият път приключва с най-малко 3-месечно отлежаване в бутилка.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Мидалидаре Блан де Ноар е отличен аперитив и се съчетава добре с многообразие от храни: пресни плодови салати с червени горски плодове, трюфели или дивечови меса, като гърди от гълъб с печен праз и диви гъби.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 6-10°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша  за пенливо вино тип Лале.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 12-15°С.

Алкохолно съдържание: 12.5 об.%

Обща киселинност:  6.77 г/л

Остатъчна захар: 3.2 г/л

ph: 2.9



Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню