BG EN

Midalidare Barrel Fermented Tannat

Midalidare Barrel Fermented Tannat

Наименование и произход: Червено вино Танат “Мидалидаре Барел Ферментед“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив:  Лозов масив Каралиец.

Сорт: 100% Танат.

Тероар:

  • Средна надморска височина 300-310 метра,
  • Хълмист терен с 6%-10% наклон,
  • Средно до ниско песъкливи и глинести почви,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразени температурни амплитуди.

Беритба:  На ръка, в края на м. октомври.

Винификация: 

  • Беритба на ръка в края на м. октомври.
  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Двукратно сортиране,
  • Студено настойване и декантиране,
  • Бавна алкохолна ферментация в стоманени съдове,
  • Бавна алкохолна ферментация в дъбови бъчви,
  • Пост-ферментационно настойване,
  • Малолактична ферментация,
  • Съзряване в дъбови бъчви и бутилка.

    Съзряване:  Най-малко 18 месеца в дъбови бъчви, най-малко 6 месеца в бутилка.

    Зрялост: Готово за консумация, може да отлежава до 10 години.

    Обем: 750мл.

    Затвяряне:  Коркова тапа, естествен корк.

    Поръчайте онлайн



    Един очарователен френски червен винен сорт, популярен повече в Уругвай, отколкото в родината си, намери своето място сред китните хълмове на с. Могилово. Представяме първата реколта Танат – едно разкошно вино с интензивен ароматен профил и изключителен потенциал за стареене.


    Лозарство

    Растенията са с френски произход. Редовете са в посока Изток-Запад, с южно изложение. Формировката е двоен Гюйо (vertical shoot positioning). Регулирането на производството е двукратно: зелена резитба при височина на издънките е 15-20 см. и втора регулация, когато гроздовете започват да променят цвета си, в началото на периода на зреенето.

    Дегустационни бележки

    Непрогледен рубинено-червен цвят с интензивни пурпурни оттенъци. Пищен букет с аромати на зрели черни горски плодове и череши, черен пипер и черен кардамон, конфютюр от черни сливи, тютюн, ликорис, шоколад и елегантен тон на опушен дъб. Midalidare Barrel Fermented Tannat e oбемно, сочно вино с плътно тяло, мощни танини и осезаеми киселини. Във вкусовият аромат доминират черни горски плодове и конфитюрени нoтки, пикантни подправки и тютюн. Финалът е плодов, средно интензивен, с пикантен послевкус.

    Бележки за производството на вино

    Гроздето за Midalidare Barrel Fermented Tannat се бере в края на м. октомври. Беритбата е изцяло ръчна, в касетки от 10-12 кг, гроздето незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.

    Охладеното грозде се сортира ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре. Извършва се настойване при контролирана температура с цел максимално извличане на   багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Около 30% от бленда ферментира в 400-литрови френски дъбови бъчви, останалата – в неръждаеми съдове. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура като при необходимост се извършва обливане на шапката (батонаж). След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване за определен период от време. Прехвърля се в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролиран температурен режим. Виното съзрява най-малко 18 месеца в специално подбрани дъбови бъчви от района на Тронсе (Франция), следва груба филтрация, купажиране и най-малко 6 месеца отлежаване в бутилка. Мидалидаре Барел Ферментед Танат се бутилира нефилтрирано, поради което е възможно образуване на благородна утайка.

    Предложения за сервиране

    • Комбиниране с храна: Кореспондира с богати и по-мазни ястия, пушени, пикантни и месни храни. Месо на скара (говеждо, свинско, агнешко или дивеч), отлежали сирена и ястия с диви гъби са отлична компания.
    • Препоръчителна температура за сервиране: 16-18°C.
    • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша тип Каберне/Мерло (високо столче, леко стесняващ се към върха голям балон, тесен отвор), Бордо (високо столче, широк балон, широк отвор)  или стандартна чаша за червено вино.
    • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 14-18°C.

    Алкохолно съдържание: 14.5 об.%

    Обща киселинност: 6.7 g/l

    Остатъчна захар: 3.47 g/l

    pH: 3.16



    Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

    Меню