Наименование и произход: Червено вино Танат “Мидалидаре Барел Ферментед“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Лозов масив Каралиец.
Сорт: 100% Танат.
Тероар:
Беритба: На ръка, в края на м. октомври.
Винификация:
Съзряване: Най-малко 18 месеца в дъбови бъчви, най-малко 6 месеца в бутилка.
Зрялост: Готово за консумация, може да отлежава до 10 години.
Обем: 750мл.
Затвяряне: Коркова тапа, естествен корк.
Един очарователен френски червен винен сорт, популярен повече в Уругвай, отколкото в родината си, намери своето място сред китните хълмове на с. Могилово. Представяме първата реколта Танат – едно разкошно вино с интензивен ароматен профил и изключителен потенциал за стареене.
Растенията са с френски произход. Редовете са в посока Изток-Запад, с южно изложение. Формировката е двоен Гюйо (vertical shoot positioning). Регулирането на производството е двукратно: зелена резитба при височина на издънките е 15-20 см. и втора регулация, когато гроздовете започват да променят цвета си, в началото на периода на зреенето.
Непрогледен рубинено-червен цвят с интензивни пурпурни оттенъци. Пищен букет с аромати на зрели черни горски плодове и череши, черен пипер и черен кардамон, конфютюр от черни сливи, тютюн, ликорис, шоколад и елегантен тон на опушен дъб. Midalidare Barrel Fermented Tannat e oбемно, сочно вино с плътно тяло, мощни танини и осезаеми киселини. Във вкусовият аромат доминират черни горски плодове и конфитюрени нoтки, пикантни подправки и тютюн. Финалът е плодов, средно интензивен, с пикантен послевкус.
Гроздето за Midalidare Barrel Fermented Tannat се бере в края на м. октомври. Беритбата е изцяло ръчна, в касетки от 10-12 кг, гроздето незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.
Охладеното грозде се сортира ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре. Извършва се настойване при контролирана температура с цел максимално извличане на багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Около 30% от бленда ферментира в 400-литрови френски дъбови бъчви, останалата – в неръждаеми съдове. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура като при необходимост се извършва обливане на шапката (батонаж). След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване за определен период от време. Прехвърля се в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролиран температурен режим. Виното съзрява най-малко 18 месеца в специално подбрани дъбови бъчви от района на Тронсе (Франция), следва груба филтрация, купажиране и най-малко 6 месеца отлежаване в бутилка. Мидалидаре Барел Ферментед Танат се бутилира нефилтрирано, поради което е възможно образуване на благородна утайка.
Алкохолно съдържание: 14.5 об.%
Обща киселинност: 6.7 g/l
Остатъчна захар: 3.47 g/l
pH: 3.16