BG EN

Midalidare Cane Cut Syrah

Midalidare Cane Cut Syrah

Наименование и произход: Червено сортово вино Сира “Мидалидаре Kейн Кът” от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Дабовец (сертифициран за Био производство).

Сорт: 100% Сира от Дабовец.

Тероар: Лозов масив Дабовец

  • Сертифициран за биологично производство,
  • Надморска височина 350-400 метра,
  • Хълмист терен с 10% наклон,
  • Червени глинести почви с голямо съдържание на железни оксиди,
  • Ограничено слънцегреене,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразени температурни амплитуди.

Беритба: На ръка, в края на м. октомври.

Винификация:

  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Двукратно сортиране,
  • Студено настойване и декантиране,
  • Бавна алкохолна ферментация в дъбови бъчви,
  • Пост-ферментационно настойване,
  • Малолактична ферментация,
  • Съзряване в дъбови бъчви.

Съзряване: Най-малко 12 месеца.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава в бутилка 7 до 10 години.

Обем: 750мл.

Затваряне: Коркова тапа.

Поръчайте онлайн


Сира е един от утвърдените и отлично развиващи се сортове в Могилово. В търсене на най-доброто, което лозята и специфичния тероар могат да предложат, използвахме метода Кейн Кът и създадохме Midalidare Cane Cut Syrah. Резултатът е мощно вино с много добра структура, отличен потенциал за стареене и интензивен комплекс от аромати на сушени на слънце стадифи, ванилия и черен пипер.

Лозарство

Лозите са с френски произход, клоновете са резултат от „масова селекция“. Засадени през 2016 г., с формировка двоен Гюйо (vertical shoot positioning). Добивът се контролира и редуцира. Регулирането на производството е двукратно - зелена резитба и късна резитба в началото на периода на зреенето. При оптимална зрялост на гроздето се прилага методът Кейн Кът - старите две плодни рамена се прерязват частично от лозата и плодът остава да виси от растението заедно с прекъснатото рамо. В зависимост от степента развитие на лозите и от температурата през сезона напълно узрялото грозде остава на лозето няколко седмици след прерязването.

Дегустационни бележки

Жив, наситен, плътен тъмно червен цвят. Интензивен, интригуващ аромат на конфитюр от черни череши, натурален шоколад и пикантни подправки, с нотки на сушени плодове, ванилия и пушек. Елегантно добре балансирано тяло с отлична структура и обем, добре интегрирани нотки на опушен дъб. Силен вкусов аромат, доминиран от подправки, череши и шоколад. Мидалидаре Кейн Кът Сира е елегантно вино с осезаема свежест на финала, послевкусът е продължителен и пикантен.

Записки по винопроизводството

Гроздето за Midalidare Cane Cut Syrah се бере в края на октомври, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. и незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.

Охладеното грозде се сортира ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в 400-литрови френски дъбови бъчви. Извършва се настойване при контролирана температура с цел максимално извличане на багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура като при необходимост се извършва обливане на шапката. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване за определен период от време. Прехвърля се в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролиран температурен режим. Виното съзрява 12 месеца, следва груба филтрация и купажиране. Мидалиадре Кейн Кът Сира се бутилира нефилтрирано, поради което е възможно образуване на благородна утайка.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Комбинира се със свинско на барбекю, телешко, твърди сирена, сирена с плесен и ястия с гъби. 
  • Декантиране: Поне час преди консумация.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 16-18°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Препоръчва се поднасяне в чаша тип Сира Стар свят (средно-високо столче, яйцевиден балон, тесен отвор) или стандартна чаша за червено вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 14-18°С.

Алкохолно съдържание: 14.5 об.%

Обща киселинност: 6.9 г/л

Остатъчна захар: 2.4 г/л

pH: 3.4


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню