Наименование и произход: Червено сортово вино Сира “Мидалидаре Kейн Кът” от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Дабовец (сертифициран за Био производство).
Сорт: 100% Сира от Дабовец.
Тероар: Лозов масив Дабовец
Беритба: На ръка, в края на м. октомври.
Винификация:
Съзряване: Най-малко 12 месеца.
Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава в бутилка 7 до 10 години.
Обем: 750мл.
Затваряне: Коркова тапа.
Сира е един от утвърдените и отлично развиващи се сортове в Могилово. В търсене на най-доброто, което лозята и специфичния тероар могат да предложат, използвахме метода Кейн Кът и създадохме Midalidare Cane Cut Syrah. Резултатът е мощно вино с много добра структура, отличен потенциал за стареене и интензивен комплекс от аромати на сушени на слънце стадифи, ванилия и черен пипер.
Лозите са с френски произход, клоновете са резултат от „масова селекция“. Засадени през 2016 г., с формировка двоен Гюйо (vertical shoot positioning). Добивът се контролира и редуцира. Регулирането на производството е двукратно - зелена резитба и късна резитба в началото на периода на зреенето. При оптимална зрялост на гроздето се прилага методът Кейн Кът - старите две плодни рамена се прерязват частично от лозата и плодът остава да виси от растението заедно с прекъснатото рамо. В зависимост от степента развитие на лозите и от температурата през сезона напълно узрялото грозде остава на лозето няколко седмици след прерязването.
Жив, наситен, плътен тъмно червен цвят. Интензивен, интригуващ аромат на конфитюр от черни череши, натурален шоколад и пикантни подправки, с нотки на сушени плодове, ванилия и пушек. Елегантно добре балансирано тяло с отлична структура и обем, добре интегрирани нотки на опушен дъб. Силен вкусов аромат, доминиран от подправки, череши и шоколад. Мидалидаре Кейн Кът Сира е елегантно вино с осезаема свежест на финала, послевкусът е продължителен и пикантен.
Гроздето за Midalidare Cane Cut Syrah се бере в края на октомври, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. и незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.
Охладеното грозде се сортира ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в 400-литрови френски дъбови бъчви. Извършва се настойване при контролирана температура с цел максимално извличане на багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура като при необходимост се извършва обливане на шапката. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване за определен период от време. Прехвърля се в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролиран температурен режим. Виното съзрява 12 месеца, следва груба филтрация и купажиране. Мидалиадре Кейн Кът Сира се бутилира нефилтрирано, поради което е възможно образуване на благородна утайка.
Алкохолно съдържание: 14.5 об.%
Обща киселинност: 6.9 г/л
Остатъчна захар: 2.4 г/л
pH: 3.4