Наименование и произход: Червено вино, бленд от Танат и Мерло “Мидалидаре Премиум Селекшън“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Лозов масив Каралиец.
Сорт: Бленд от Танат и Мерло от Каралиец.
Тероар:
Беритба: На ръка, бере в края на септември (Мерло) и в края на октомври (Танат).
Винификация:
Съзряване: 10-12 месеца в дъбови бъчви.
Зрялост: Готово за консумация, може да отлежава до 10 години.
Обем: 750мл.
Затвяряне: Коркова тапа, естествен корк.
Premium Selection вината на Мидалидаре са израз на сортовите характеристики в забележителния тероар на Могилово. Избрахме най-добре развиващите се лозя и най-качественото грозде, за да създадем първокласни вина на достъпна цена. Бялото вино е, разбира се, Совиньон Блан: нашата гордост и страст. Двете червени вина от серията са утвърдени синергични блендове, в които сортовете се допълват взаимно, изразявайки не само спецификите си, но и винарската философия на Мидалидаре.
Midalidare Premium Selection Tannat & Merlot е бленд от мощното тяло на Танат и разкошния плодов аромат на Мерло.
Растенията са с френски произход, на средна възраст 11 години. Редовете са в посока Изток-Запад, с южно изложение. Формировката е двоен Гюйо (vertical shoot positioning). Регулирането на производството е двукратно: зелена резитба и прореждане по време на зреене.
Непрогледен рубинено-червен цвят с пурпурни оттенъци. Пищен букет от аромати на зрели черни и червени горски плодове, сливи и череши, пикантни подправки и тон на опушен дъб. Midalidare Premium Selection Tannat & Merlot e сочно, добре балансирано вино с плътно тяло и мощни танини. Във вкусовия аромат доминират черни плодове, конфитюрени нoтки, подправки и ванилия. Финалът е плодов, средно интензивен, с пикантен послевкус.
Гроздето за Midalidare Premium Selection Tannat & Merlot се бере в края на септември (Мерло) и в края на октомври (Танат). Беритбата е изцяло ръчна, в касетки от 10-12 кг, гроздето незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.
Охладеното грозде се сортира ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре или в 400-литрови френски дъбови бъчви. Извършва се настойване при контролирана температура с цел максимално извличане на багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Голяма част от бленда ферментира в дъбови бъчви, а останалата по-малка част – в неръждаеми съдове, в зависимост от реколтата. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура като при необходимост се извършва обливане на шапката (батонаж). След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване за определен период от време. Прехвърля се в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролиран температурен режим. Виното съзрява за 10-12 месеца, следва груба филтрация и купажиране. Мидалидаре Мидалидаре Премиум Селекшън Танат и Мерло се бутилира нефилтрирано, поради което е възможно образуване на благородна утайка.
Алкохолно съдържание: 14.5 об.%
Обща киселинност: 6.64 g/l
Остатъчна захар: 2.4 g/l
pH: 3.31