BG EN

Midalidare Premium Selection Tannat & Merlot

Midalidare Premium Selection Tannat & Merlot

Наименование и произход: Червено вино, бленд от Танат и Мерло “Мидалидаре Премиум Селекшън“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив:  Лозов масив Каралиец.

Сорт: Бленд от Танат и Мерло от Каралиец.

Тероар:

  • Средна надморска височина 280-310 метра,
  • Хълмист терен с 6%-10% наклон,
  • Средно до ниско песъкливи и глинести почви,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразени температурни амплитуди.

Беритба:  На ръка, бере в края на септември (Мерло) и в края на октомври (Танат).

Винификация: 

  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Двукратно сортиране,
  • Студено настойване и декантиране,
  • Бавна алкохолна ферментация в стоманени съдове,
  • Бавна алкохолна ферментация в дъбови бъчви,
  • Пост-ферментационно настойване,
  • Малолактична ферментация,
  • Съзряване в дъбови бъчви и бутилка.

    Съзряване:  10-12 месеца в дъбови бъчви.

    Зрялост: Готово за консумация, може да отлежава до 10 години.

    Обем: 750мл.

    Затвяряне:  Коркова тапа, естествен корк.

    Поръчайте онлайн



    Premium Selection вината на Мидалидаре са израз на сортовите характеристики в забележителния тероар на Могилово. Избрахме най-добре развиващите се лозя и най-качественото грозде, за да създадем първокласни вина на достъпна цена. Бялото вино е, разбира се, Совиньон Блан: нашата гордост и страст. Двете червени вина от серията са утвърдени синергични блендове, в които сортовете се допълват взаимно, изразявайки не само спецификите си, но и винарската философия на Мидалидаре.

    Midalidare Premium Selection Tannat & Merlot е бленд от мощното тяло на Танат и разкошния плодов аромат на Мерло.


    Лозарство

    Растенията са с френски произход, на средна възраст 11 години. Редовете са в посока Изток-Запад, с южно изложение. Формировката е двоен Гюйо (vertical shoot positioning). Регулирането на производството е двукратно: зелена резитба и прореждане по време на зреене.

    Дегустационни бележки

    Непрогледен рубинено-червен цвят с пурпурни оттенъци. Пищен букет от аромати на зрели черни и червени горски плодове, сливи и череши, пикантни подправки и тон на опушен дъб. Midalidare Premium Selection Tannat & Merlot e сочно, добре балансирано вино с плътно тяло и мощни танини. Във вкусовия аромат доминират черни плодове, конфитюрени нoтки, подправки и ванилия. Финалът е плодов, средно интензивен, с пикантен послевкус.

    Записки по винопроизводството

    Гроздето за Midalidare Premium Selection Tannat & Merlot се бере в края на септември (Мерло) и в края на октомври (Танат). Беритбата е изцяло ръчна, в касетки от 10-12 кг, гроздето незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.

    Охладеното грозде се сортира ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре или в 400-литрови френски дъбови бъчви. Извършва се настойване при контролирана температура с цел максимално извличане на багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Голяма част от бленда ферментира в дъбови бъчви, а останалата по-малка част – в неръждаеми съдове, в зависимост от реколтата. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура като при необходимост се извършва обливане на шапката (батонаж). След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване за определен период от време. Прехвърля се в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролиран температурен режим. Виното съзрява за 10-12 месеца, следва груба филтрация и купажиране. Мидалидаре Мидалидаре Премиум Селекшън Танат и Мерло се бутилира нефилтрирано, поради което е възможно образуване на благородна утайка.

    Предложения за сервиране

    • Комбиниране с храна: Съчетава се добре със сурово сушени меса (говежда пастърма), говеждо и патешко, меки до средно твърди сирена.
    • Препоръчителна температура за сервиране: 16-18°C.
    • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша тип Каберне/Мерло (високо столче, леко стесняващ се към върха голям балон, тесен отвор), Бордо (високо столче, широк балон, широк отвор)  или стандартна чаша за червено вино.
    • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 14-18°C.

    Алкохолно съдържание: 14.5 об.%

    Обща киселинност: 6.64 g/l

    Остатъчна захар: 2.4 g/l

    pH: 3.31



    Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

    Меню