Наименование и произход: Червено вино, бленд от Малбек и Сира „Мидалидаре Премиум Селекшън“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Дабовец (сертифициран за Био производство).
Сорт: Малбек и Сира от Дабовец.
Тероар: Лозов масив Дабовец
Беритба: На ръка, в средата (Сира) и в края на октомври (Малбек).
Винификация:
Съзряване: 10 - 12 месеца.
Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава в бутилка 5 до 7 години.
Обем: 750мл.
Затваряне: Коркова тапа.
Premium Selection вината на Мидалидаре са израз на сортовите характеристики в забележителния тероар на Могилово. Избрахме най-добре развиващите се лозя и най-качественото грозде, за да създадем първокласни вина на достъпна цена. Бялото вино е, разбира се, Совиньон Блан: нашата гордост и страст. Двете червени вина от серията са утвърдени синергични блендове, в които сортовете се допълват взаимно, изразявайки не само спецификите си, но и винарската философия на Мидалидаре.
Midalidare Premium Selection Malbec & Syrah е бленд от мощния, плодов Малбек и елеганния, комплексен Сира.
Растенията са с френски произход, на средна възраст 17 години. Редовете са в посока Изток-Запад, с южно изложение. Формировката е двоен Гюйо (vertical shoot positioning). Регулирането на производството е двукратно – зелена резитба и прореждане по време на зреене.
Плътен, тъмно рубинен цвят с пурпурни оттенъци. Интензивен аромат на черни плодове – касис, боровинки, череши; пикантни подправки, черен пипер, шоколад и тон на опушен дъб. Midalidare Premium Selection Malbec & Syrah е сочно, елегантно и свежо вино, с плътно тяло и меки танини. Вкусовият аромат е плодово-пикантен, с нотки на черешов конфитюр, пипер и ванилия. Финалът е плодов, с продължителен пикантен послевкус.
Гроздето за Midalidare Premium Selection Malbec & Syrah се бере в средата (Сира) и в края на октомври (Малбек). Беритбата е изцяло ръчна, в касетки от 10-12 кг, гроздето незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.
Охладеното грозде се сортира ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре или в 400-литрови френски дъбови бъчви. Извършва се настойване при контролирана температура с цел максимално извличане на багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Голяма част от бленда ферментира в дъбови бъчви, а останалата по-малка част – в неръждаеми съдове, в зависимост от реколтата. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура като при необходимост се извършва обливане на шапката (батонаж). След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване за определен период от време. Прехвърля се в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролиран температурен режим. Виното съзрява за 10-12 месеца, следва груба филтрация и купажиране. Мидалидаре Мидалидаре Премиум Селекшън Малбек и Сира се бутилира нефилтрирано, поради което е възможно образуване на благородна утайка.
Алкохолно съдържание: 14.5 об.%
Обща киселинност: 6.6 г/л
Остатъчна захар: 2.3 г/л
pH: 3.4