BG EN

Calista Chardonnay

Наименование и произход: Бяло вино Шардоне „Калиста“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.  

Лозов масив: Присовете.

Сорт: 100% Шардоне от Присовете.

Тероар:

  • Варовикови почви с наличие на глина и наноси, с високо съдържание на карбонати,
  • Лозя на южен склон,
  • Средна надморска височина 330-350 метра,
  • Изложение на лозите Изток-Запад,
  • Северни въздушни течения от широките долини,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразени температурни амплитуди.

Беритба: На ръка, в края на м. септември.

Винификация:

  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Двукратно сортиране,
  • Студено настойване и декантиране,
  • Бавна алкохолна ферментация в дъбови бъчви,
  • Пост-ферментационно настойване,
  • Малолактична ферментация,
  • Съзряване във френски дъбови бъчви за 12 месеца.

Съзряване: 12 месеца.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 7-10 години.

Обем: 750мл.

Затваряне: Коркова тапа.

Поръчайте онлайн


Най-ефирното Шардоне на Мидалидаре от най-красивото лозе в с. Могилово – това е Калиста. Произведено от най-доброто грозде, отгледано под слънчевите лъчи на южните склонове на лозов масив Присовете, Калиста Шардоне е великолепно проявление на винарската философия на Мидалидаре.

Лозарство

Растенията са от френски произход. Формировката е единичен Гюйо (vertical shoot positioning). Регулиранетo на производството е еднократно, при височина на издънките е 15-20 см, т.нар. зелена резитба. Водният баланс се контролира ежедневно.

Дегустационни бележки

Калиста Шардоне разкрива блестящ златист цвят. Атрактивен многопластов нос с нотки на препечен тост, ванилия и масло, приятно обгърнати от тон на захаросани ядки, сладки подправки и опушено. Обемно вино, пищно тяло с великолепна структура, елегантни дъбови нотки, ванилия, кокос и масло във вкуса. Много дълъг, опушен финал с приятна хармония и свежест в послевкуса.

Изтеглете аноация

Записки по винопроизводството

Гроздето за Калиста се бере в ранните сутрешни часове, в края на м. септември, изцяло на ръка. Събира се в касетки от 10-12 кг, незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.

Охладеното грозде се сортира ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното Шардоне постъпва по гравитационен път в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в 225-литрови френски дъбови бъчви и се засява с дрожди. Тече бавна ферментация при ниска температура за около 10 дни. След приключване на ферментацията, виното остава в бъчвата за около 12 месеца, като веднъж седмично се извършва ротация на бъчвите. Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следва филтрация и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Подходящо в комбинация с гриловани, сушени или печени ракообразни като омар и скалопи, печено пилешко, пилешко или риба с лешникова коричка, мазни риби, паста със сметанов сос и гарнирана с пилешко, риба или морски дарове, ястия с гъби и запечени домати, бял трюфел.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 9-11°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша за отлежало Шардоне тип Монраше (средно-високо столче, голям балон, голям отвор) или стандартна чаша за бяло вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 8-12°С.

Алкохолно съдържание: 14 об.%

Обща киселинност: 5,25 г/л

Остатъчна захар: 2,3 г/л

pH: 3.39


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню