Контакти BG EN

Calista Chardonnay

Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина, България.

Собствени лозя на Мидалидаре.  

Лозов масив: Присовете.

Сорт: 100% Шардоне.

Беритба: На ръка, в края на м. септември.

Винификация:

  • Студено настойване; 
  • Алкохолна ферментация в дъбови бъчви;
  • Съзряване в дъбови бъчви.

Отлежаване: 12 месеца.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 7-10 години.

Обем: 750мл.

Затваряне: Коркова тапа

Поръчайте онлайн


Дегустационни бележки

Красив маслинено златист цвят с нежни зелени оттенъци. Атрактивен многопластов нос с нотки на тропически плодове, ванилов крем, лимонови резанки, печен лешник, какао и масло, приятно обгърнати от тон на сладки подправки и опушено. Обемно, пищно тяло с великолепна структура, елегантни дъбови нотки, ванилия, кокос и масло във вкуса. Много дълъг, опушен финал с приятна хармония и свежест в послевкуса.

Записки по винопроизводството

Гроздето за Калиста се бере в ранните сутрешни часове, в края на м. септември, изцяло на ръка. Събира се в касетки от 10-12 кг, незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното шардоне постъпва по гравитационен път в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в 225-литрови френски дъбови бъчви и се засява с дрожди. Тече бавна ферментация при ниска температура за около 10 дни. След приключване на ферментацията, виното остава в бъчвата за около 12 месеца, като веднъж седмично се извършва ротация на бъчвите. Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следва филтрация и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Подходящо в комбинация с гриловани, сушени или печени ракообразни като омар и скалопи, печено пилешко, пилешко или риба с лешникова коричка, мазни риби, паста със сметанов сос и гарнирана с пилешко, риба или морски дарове, ястия с гъби и запечени домати, бял трюфел.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 9-11°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша за Шардоне (високо столче, широк балон, широк отвор) или стандартна чаша за бяло вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 8-12°С.

Алкохолно съдържание: 14 об.%

Обща киселинност: 5,25 г/л

Остатъчна захар: 2,3 г/л

pH: 3.39


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню