Наименование и произход: Бяло вино Шардоне „Калиста“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Присовете.
Сорт: 100% Шардоне от Присовете.
Тероар:
Беритба: На ръка, в края на м. септември.
Винификация:
Съзряване: 12 месеца.
Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 7-10 години.
Обем: 750мл.
Затваряне: Коркова тапа.
Най-ефирното Шардоне на Мидалидаре от най-красивото лозе в с. Могилово – това е Калиста. Произведено от най-доброто грозде, отгледано под слънчевите лъчи на южните склонове на лозов масив Присовете, Калиста Шардоне е великолепно проявление на винарската философия на Мидалидаре.
Растенията са от френски произход. Формировката е единичен Гюйо (vertical shoot positioning). Регулиранетo на производството е еднократно, при височина на издънките е 15-20 см, т.нар. зелена резитба. Водният баланс се контролира ежедневно.
Калиста Шардоне разкрива блестящ златист цвят. Атрактивен многопластов нос с нотки на препечен тост, ванилия и масло, приятно обгърнати от тон на захаросани ядки, сладки подправки и опушено. Обемно вино, пищно тяло с великолепна структура, елегантни дъбови нотки, ванилия, кокос и масло във вкуса. Много дълъг, опушен финал с приятна хармония и свежест в послевкуса.
Гроздето за Калиста се бере в ранните сутрешни часове, в края на м. септември, изцяло на ръка. Събира се в касетки от 10-12 кг, незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.
Охладеното грозде се сортира ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното Шардоне постъпва по гравитационен път в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в 225-литрови френски дъбови бъчви и се засява с дрожди. Тече бавна ферментация при ниска температура за около 10 дни. След приключване на ферментацията, виното остава в бъчвата за около 12 месеца, като веднъж седмично се извършва ротация на бъчвите. Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следва филтрация и бутилиране.
Алкохолно съдържание: 14 об.%
Обща киселинност: 5,25 г/л
Остатъчна захар: 2,3 г/л
pH: 3.39