BG EN

Winemakers Choice Sauvignon Blanc Barrel Fermented

Midalidare Winemaker’s Choice Sauvignon Blanc Barrel Fermented

Наименование и произход: Бяло сортово вино Совиньон Блан Барел Ферментед „Уайнмейкърс чойс“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Шипката.

Сорт: 100% Совиньон Блан от Шипката.

Тероар:

  • Надморска височина 290-310 метра
  • Хълмист терен с 6-10% наклон,
  • Алувиални почви с наличие на глина и наноси и високо съдържание на карбонати,
  • Северни въздушни течения от широките долини,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразени температурни амплитуди.

Беритба: Ръчна и механизиранa, в края на м. септември.

Винификация:

  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Двукратно сортиране,
  • Студено настойване и декантиране,
  • Бавна алкохолна ферментация във френски дъбови бъчви,
  • Съзряване върху утайките.

Отлежаване: Неотлежало.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 2-4 години.

Обем: 750мл. 

Затваряне: Коркова тапа, натурален корк.

Поръчайте онлайн


Историята на серията Winemaker’s Choice започва през 2013-та година, когато след изключителна реколта енолозите на Мидалидаре решават да създадат нещо наистина специално. Първата реколта е от сорта Сира, един от най-добре развиващите се във винарната. През 2015-та година  изборът е Малбек, а през 2017-та година серията е разширена в посока бяло вино с Winemaker’s Choice Sauvignon Blanc Barrel Fermented. „Избраните“ вина се произвеждат в лимитирани количества и са отличен избор за ценителите на тероарни вина.

Лозарство

Растенията са от френски и италиански произход, със средна възраст 9 години. Лозята са с южно изложение, редовете са в посока изток-запад. Формировката е двоен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е 5000 растения на хектар. Добивът се контролира до 9-10 тона/ха. Регулиранетo на производството е еднократно, при височина на издънките е 15-20 см, т.нар. зелена резитба. Основни лозарски практики са прочистване на листна маса от страната, която не е изложена пряко на следобедното лятно слънце, и стимулиране образуването на листна маса от страната, изложена на пряка слънчева светлина, както и контролиран воден баланс.

Дегустационни бележки

Бяло вино с чист, бледо лимонено-зелен цвят. Интензивни аромати на лимонова кора, ябълка, тропически плодове и прясно окосена трева, допълнени от вторични аромати на масло и ванилия в резултат на ферментацията в дъб. Сухо вино с високи киселини, ниско алкохолно съдържание и средно тяло. Winemaker’s Choice Sauvignon Blanc Barrel Fermented разкрива средно интензивни вкусови аромати на цитрусови и зелени плодове, тревисти и кремъчни нотки с елегантно интегриран дъб. Финалът е продължителен и минерален. Може да се консумира веднага, но е подходящо за отлежаване в бутилка.

Изтеглете анотация

Записки по винопроизводството

Гроздето за Уайнмейкърс Чойс Совиньон Блан Барел Ферментед се бере в ранните сутрешни часове, в края на м. септември, ръчно и механизирано. Събира се в касетки от 10-12 кг.

Набраното грозде Совиньон Блан незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в 225-литрови френски дъбови бъчви и се засява с дрожди. Тече бавна ферментация при ниска температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за определен период от време като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Отлично като аперитив или в комбинация с бели меса, риба, морски дарове, зеленчуци. Чудесна компания за печено пилешко; грилована сьомга; омари, стриди и други ракообразни; ястия с аншоа; гъсти супи и ястия със сметана; лазаня; патладжан с пармиджано.
  • Препоръчителна температура за сервиране: Охладено до 9-11°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша за Совиньон Блан (високо столче, тесен балон, тесен отвор) или стандартна чаша за бяло вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 14-18°С.

Алкохолно съдържание: 12 об.%

Обща киселинност: 6,14 г/л

Остатъчна захар: 1,7 г/л

pH: 3,19


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню