Наименование и произход: Бяло вино Совиньон Блан Барел Ферментед „Уайнмейкърс чойс“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Шипката.
Сорт: 100% Совиньон Блан от Шипката.
Тероар:
Беритба: Ръчна и механизиранa, в края на м. септември.
Винификация:
Отлежаване: Неотлежало.
Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 2-4 години.
Обем: 750мл.
Затваряне: Коркова тапа, натурален корк.
Историята на серията Winemaker’s Choice започва през 2013-та година, когато след изключителна реколта енолозите на Мидалидаре решават да създадат нещо наистина специално. Първата реколта е от сорта Сира, един от изключително добре развиващите се във винарната. През 2015-та година победител и избор за реколтата е Малбек, а през 2017-та година серията е разширена в посока бяло вино с Winemaker’s Choice Sauvignon Blanc Barrel Fermented. „Избраните“ вина се произвеждат в лимитирани количества и са отличен избор за ценителите на тероарни вина.
Растенията са от френски и италиански произход, със средна възраст 7 години. Формировката е единичен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е 5000 растения на хектар. Добивът се контролира до 9-10 тона/ха. Регулиранетo на производството е еднократно, при височина на издънките е 15-20 см, т.нар. зелена резитба. Важна лозарска практика е прочистване на листна маса от страната, която не е изложена пряко на следобедното лятно слънце, и стимулиране образуването на листна маса от страната, изложена на пряка слънчева светлина.
Блестящ сламено жълт цвят със зеленикави оттенъци. Много интензивен, минерален нос, атакуващ аромат на свежа, захаросана лимонова кора и нотки на прясно окосена трева, сладка ябълка, подсилени от нежен дъбов тон и намек на пъпеш и папая. Плътно и стегнато, виното е сочно и свежо в устата, с елегантно интегриран дъб и продължителен, минерален финал.
Гроздето за Уайнмейкърс Чойс Совиньон Блан Барел Ферментед се бере в ранните сутрешни часове, в края на м. септември, ръчно и механизирано. Събира се в касетки от 10-12 кг, незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.
Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в 225-литрови френски дъбови бъчви и се засява с дрожди. Тече бавна ферментация при ниска температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за определен период от време като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.
Алкохолно съдържание: 13,5 об.%
Обща киселинност: 6,14 г/л
Остатъчна захар: 1,7 г/л
pH: 3,19