Контакти BG EN

Midalidare Winemaker’s Choice Sauvignon Blanc Barrel Fermented

Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина, България.

Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Шипката.

Сорт: 100% Совиньон Блан.

Беритба: На ръка, в края на м. септември.

Винификация:

  • Студено настойване;
  • Алкохолна ферментация в дъбови бъчви;
  • Съзряване върху утайката;

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 2-4 години.

Обем: 750мл. 

Затваряне: Коркова тапа.

Поръчайте онлайн


Дегустационни бележки

Блестящ сламено жълт цвят със зеленикави оттенъци. Много интензивен, минерален нос, атакуващ аромат на свежа, захаросана лимонова кора и нотки на прясно окосена трева,  сладка ябълка, подсилени от нежен дъбов тон и намек на мъх, резултат от отлежаването в бъчва. Плътно и стегнато, виното е сочно в устата, с елегантно интегриран дъб и продължителен, минерален финал.

Записки по винопроизводството

Гроздето за Уайнмейкърс Чойс Совиньон Блан Барел Ферментед се бере в ранните сутрешни часове, в края на м. септември, изцяло на ръка. Събира се в касетки от 10-12 кг, незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в 225-литрови френски дъбови бъчви и се засява с дрожди. Тече бавна ферментация при ниска температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за определен период от време като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Отлично като аперитив или в комбинация с бели меса, риба, морски дарове, зеленчуци. Чудесна компания за печено пилешко; грилована сьомга; омари, стриди и други ракообразни; ястия с аншоа; гъсти супи и ястия със сметана; лазаня; патладжан с пармиджано.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 9-11°C
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша за Совиньон Блан (високо столче, тесен балон, тесен отвор) или стандартна чаша за бяло вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 8-12°С.

Алкохолно съдържание: 13,5 об.%

Обща киселинност: 6,14 г/л

Остатъчна захар: 1,7 г/л

pH: 3,19


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню