Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина, България.
Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Шипката.
Сорт: 100% Совиньон Блан.
Беритба: На ръка, в края на м. септември.
Винификация:
Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 2-4 години.
Обем: 750мл.
Затваряне: Коркова тапа.
Блестящ сламено жълт цвят със зеленикави оттенъци. Много интензивен, минерален нос, атакуващ аромат на свежа, захаросана лимонова кора и нотки на прясно окосена трева, сладка ябълка, подсилени от нежен дъбов тон и намек на мъх, резултат от отлежаването в бъчва. Плътно и стегнато, виното е сочно в устата, с елегантно интегриран дъб и продължителен, минерален финал.
Гроздето за Уайнмейкърс Чойс Совиньон Блан Барел Ферментед се бере в ранните сутрешни часове, в края на м. септември, изцяло на ръка. Събира се в касетки от 10-12 кг, незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в 225-литрови френски дъбови бъчви и се засява с дрожди. Тече бавна ферментация при ниска температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за определен период от време като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.
Алкохолно съдържание: 13,5 об.%
Обща киселинност: 6,14 г/л
Остатъчна захар: 1,7 г/л
pH: 3,19