BG EN

Winemakers Choice Sauvignon Blanc Barrel Fermented

Midalidare Winemaker’s Choice Sauvignon Blanc Barrel Fermented

Наименование и произход: Бяло вино Совиньон Блан Барел Ферментед „Уайнмейкърс чойс“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Шипката.

Сорт: 100% Совиньон Блан от Шипката.

Тероар:

  • Надморска височина 290-310 метра
  • Хълмист терен с 6-10% наклон,
  • Алувиални почви с наличие на глина и наноси и високо съдържание на карбонати,
  • Северни въздушни течения от широките долини,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразени температурни амплитуди.

Беритба: Ръчна и механизиранa, в края на м. септември.

Винификация:

  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Двукратно сортиране,
  • Студено настойване и декантиране,
  • Бавна алкохолна ферментация във френски дъбови бъчви,
  • Съзряване върху утайките.

Отлежаване: Неотлежало.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 2-4 години.

Обем: 750мл. 

Затваряне: Коркова тапа, натурален корк.

Поръчайте онлайн


Историята на серията Winemaker’s Choice започва през 2013-та година, когато след изключителна реколта енолозите на Мидалидаре решават да създадат нещо наистина специално. Първата реколта е от сорта Сира, един от изключително добре развиващите се във винарната. През 2015-та година победител и избор за реколтата е Малбек, а през 2017-та година серията е разширена в посока бяло вино с Winemaker’s Choice Sauvignon Blanc Barrel Fermented. „Избраните“ вина се произвеждат в лимитирани количества и са отличен избор за ценителите на тероарни вина.

Лозарство

Растенията са от френски и италиански произход, със средна възраст 7 години. Формировката е единичен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е 5000 растения на хектар. Добивът се контролира до 9-10 тона/ха. Регулиранетo на производството е еднократно, при височина на издънките е 15-20 см, т.нар. зелена резитба. Важна лозарска практика е прочистване на листна маса от страната, която не е изложена пряко на следобедното лятно слънце, и стимулиране образуването на листна маса от страната, изложена на пряка слънчева светлина.

Дегустационни бележки

Блестящ сламено жълт цвят със зеленикави оттенъци. Много интензивен, минерален нос, атакуващ аромат на свежа, захаросана лимонова кора и нотки на прясно окосена трева, сладка ябълка, подсилени от нежен дъбов тон и намек на пъпеш и папая. Плътно и стегнато, виното е сочно и свежо в устата, с елегантно интегриран дъб и продължителен, минерален финал.

Изтеглете анотация

Записки по винопроизводството

Гроздето за Уайнмейкърс Чойс Совиньон Блан Барел Ферментед се бере в ранните сутрешни часове, в края на м. септември, ръчно и механизирано. Събира се в касетки от 10-12 кг, незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.

Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в 225-литрови френски дъбови бъчви и се засява с дрожди. Тече бавна ферментация при ниска температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за определен период от време като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Отлично като аперитив или в комбинация с бели меса, риба, морски дарове, зеленчуци. Чудесна компания за печено пилешко; грилована сьомга; омари, стриди и други ракообразни; ястия с аншоа; гъсти супи и ястия със сметана; лазаня; патладжан с пармиджано.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 9-11°C
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша за Совиньон Блан (високо столче, тесен балон, тесен отвор) или стандартна чаша за бяло вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 8-12°С.

Алкохолно съдържание: 13,5 об.%

Обща киселинност: 6,14 г/л

Остатъчна захар: 1,7 г/л

pH: 3,19


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню