Наименование и произход: Бяло вино Совиньон Блан „Премиум Селекшън“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Шипката.
Сорт: 100% Совиньон Блан от Шипката.
Тероар:
Беритба: Комбиниранa беритба (на ръка и механизирано) в средата на м. септември.
Винификация:
Съзряване: 4 месеца върху утайките.
Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава в бутилка до 2 години.
Обем: 750мл.
Затваряне: Kоркова тапа, натурален корк.
Забележителните дадености в село Могилово поставят неповторим отпечатък върху развитието на лозята. След чудесните отзиви и топлия прием на Силвър Ейнджъл и изключителните характеристики на Совиньон Блан, дойде време да се представи тероара в цялото му великолепие. Мидалидаре Совиньон Блан Премиум Селекшън изразява особеностите на Могилово в комбинация с изключителния стил на Мидалидаре. Сингъл Винеярд вино, произведено от най-доброто грозде от лозов масив Шипката, Премиум Селекшън е представител на ароматните, тревисто-билкови Совиньони, в съчетание с интензивно цитрусово усещане и разкошен минерален завършек.
Растенията са от френски и италиански произход, със средна възраст 7 години. Редовете са в посока Изток-Запад, с южно изложение. Формировката е единичен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е 5000 растения на хектар. Добивът се контролира и редуцира. Регулирането на производството е еднократно, при височина на издънките е 15-20 см, т.нар. зелена резитба.
Мидалидаре Совиньон Блан Премиум Селекшън разкрива искрящ бледо жълт цвят със стоманени оттенъци. Стегнат сортов нос с доминиращ аромат на зрял лимон и свежа трева, обгърнат в билкови нотки на коприва и бъз. В устата е интензивно, с отличен баланс и подчертана свежест. Разкошен Совиньон Блан със средно тяло, продължителен цитрусов финал и настойчив минерален послевкус.
Беритбата за Мидалидаре Совиньон Блан Премиум Селекшън се провежда в средата на м. септември. Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, ръчно и механизирано, в касетки от 10-12 кг. Набраното грозде незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.
Най-качествената продукция се сортира ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път набраното и селектирано грозде постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване за 24 часа с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди. Започва бавна алкохолна ферментация при контролирана температура, която продължава около 20 дни. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за четири месеца като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.
Алкохолно съдържание: 13 об.%
Обща киселинност: 6,55 г/л
Остатъчна захар: 1,3 г/л
pH: 3,19