BG EN

Midalidare Sauvignon Blanc Premium Selection

Midalidare Sauvignon Blanc Premium Selection 

Наименование и произход: Бяло вино Совиньон Блан „Премиум Селекшън“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Шипката.

Сорт: 100% Совиньон Блан от Шипката.

Тероар:

  • Надморска височина 290-310 метра,
  • Хълмист терен с 6%-10% наклон,
  • Алувиални почви с наличие на глина и наноси и високо съдържание на карбонати,
  • Северни въздушни течения от широките долини,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразените температурни амплитуди.

Беритба: Комбиниранa беритба (на ръка и механизирано) в средата на м. септември.

Винификация:

  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Двукратно сортиране,
  • Студено настойване и декантиране,
  • Бавна алкохолна ферментация в стоманени съдове,
  • Съзряване върху утайките.

Съзряване: 4 месеца върху утайките.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава в бутилка до 2 години.

Обем: 750мл.

Затваряне: Kоркова тапа, натурален корк.

Поръчайте онлайн


Забележителните дадености в село Могилово поставят неповторим отпечатък върху развитието на лозята. След чудесните отзиви и топлия прием на Силвър Ейнджъл и изключителните характеристики на Совиньон Блан, дойде време да се представи тероара в цялото му великолепие. Мидалидаре Совиньон Блан Премиум Селекшън изразява особеностите на Могилово в комбинация с изключителния стил на Мидалидаре. Сингъл Винеярд вино, произведено от най-доброто грозде от лозов масив Шипката, Премиум Селекшън е представител на ароматните, тревисто-билкови Совиньони, в съчетание с интензивно цитрусово усещане и разкошен минерален завършек.

Лозарство

Растенията са от френски и италиански произход, със средна възраст 7 години. Редовете са в посока Изток-Запад, с южно изложение. Формировката е единичен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е 5000 растения на хектар. Добивът се контролира и редуцира. Регулирането на производството е еднократно, при височина на издънките е 15-20 см, т.нар. зелена резитба.

Дегустационни бележки

Мидалидаре Совиньон Блан Премиум Селекшън разкрива искрящ бледо жълт цвят със стоманени оттенъци. Стегнат сортов нос с доминиращ аромат на зрял лимон и свежа трева, обгърнат в билкови нотки на коприва и бъз. В устата е интензивно, с отличен баланс и подчертана свежест. Разкошен Совиньон Блан със средно тяло, продължителен цитрусов финал и настойчив минерален послевкус.

Изтеглете анотация

Записки по винопроизводството

Беритбата за Мидалидаре Совиньон Блан Премиум Селекшън се провежда в средата на м. септември. Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, ръчно и механизирано, в касетки от 10-12 кг. Набраното грозде незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.

Най-качествената продукция се сортира ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път набраното и селектирано грозде постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване за 24 часа с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди. Започва бавна алкохолна ферментация при контролирана температура, която продължава около 20 дни. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за четири месеца като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Прекрасен аперитив или в съчетание с птиче месо, риба, морски дарове, зеленчуци, пикантни храни. Отлично в комбинация с азиатска кухня, особено с цитрусов привкус и подправена с чили и кориандър; рибени кексчета в тайландски стил (Tod Mun Pla); грахова супа и ястия с гарнитура от грахово пюре; свежи зелени салати; ордьоври с риба.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 9-11°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша за Совиньон Блан (високо столче, тесен балон, тесен отвор) или стандартна чаша за бяло вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 8-12°С.

Алкохолно съдържание: 13 об.%

Обща киселинност: 6,55 г/л

Остатъчна захар: 1,3 г/л

pH: 3,19


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню