Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина, България. Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Шипката.
Сорт: 100% Совиньон Блан.
Беритба: На ръка, в средата на м. септември.
Винификация:
Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава до 2 години.
Обем: 750мл.
Затваряне: Kоркова тапа.
Забележителните дадености в село Могилово поставят неповторим отпечатък върху развитието на лозята. След чудесните отзиви и топлия прием на Силвър Ейнджъл и изключителните характеристики на Совиньон Блан, дойде време да се представи тероара в цялото му великолепие. Мидалидаре Совиньон Блан Премиум Селекшън изразява особеностите на Могилово в комбинация с изключителния стил на Мидалидаре. Сингъл Винеярд вино, произведено от най-доброто грозде от лозов масив Шипката, Премиум Селекшън е представител на ароматните, тревисто-билкови Совиньони, в съчетание с интензивно цитрусово усещане и разкошен минерален завършек.
Мидалидаре Совиньон Блан Премиум Селекшън разкрива жив, сламено-жълт цвят с бледи зеленикави оттенъци. Атрактивен и сортов цитрусов нос с доминиращ аромат на зрял лимон, грейпфрут и лайм, обгърнат в тревисти и билкови нотки на коприва и бъз и намек за сладка акация. В устата е интензивно, с отличен баланс и подчертана свежест. Разкошен Совиньон Блан със средно тяло, продължителен ароматен финал и настойчив минерален послевкус.
Беритбата за Мидалидаре Совиньон Блан Премиум Селекшън се провежда в средата на м. септември. Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг, незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път набраното и селектирано грозде постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване за 24 часа с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди. Започва бавна алкохолна ферментация при контролирана температура, която продължава около 20 дни. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за четири месеца като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.
Алкохолно съдържание: 13 об.%
Обща киселинност: 6,55 г/л
Остатъчна захар: 1,3 г/л
pH: 3,19