Контакти BG EN

Midalidare Viognier

Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина, България.

Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив:   Шипката.

Сорт: 100% Вионие.

Беритба: На ръка, в края на м.септември.

Винификация:

  • Студено настойване ;
  • Алкохолна ферментация в дъбови бъчви;
  • Съзряване в дъбови бъчви;

Отлежаване: 8 месеца.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 5-7 години.

Обем: 750мл.

Затваряне: Коркова тапа.

Произведени бутилки: 522 бр.

Поръчайте онлайн


Дегустационни бележки

Мидалидаре Вионие е с искрящ златист цвят. Атрактивен, интензивен нос със съблазнителни ухания на препечен тост с масло, сладко от кайсии и свеж флорален тон на екзотични цветя. Пищно, заоблено, кадифено тяло с отлична сортова атака: праскова, сладко от праскова и кайсия, бели цветя, ванилов сладкиш и препечен тост.

Записки по винопроизводството

Гроздето за Мидалидаре Вионие се бере в ранните сутрешни часове, в края на м. септември, изцяло на ръка. Събира се в касетки от 10-12 кг, незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното Вионие постъпва по гравитационен път в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в 3 нови 225-литрови френски дъбови бъчви и се засява с дрожди. Тече бавна ферментация при ниска температура за около 10 дни. След приключване на ферментацията, виното остава в бъчвата за около 8 месеца, като веднъж седмично се извършва ротация на бъчвите. Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следва филтрация и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Kомбинира се чудесно с леко пикантни тестени (нудъл) ястия като Пад Тай; пилешка салата с кайсии, праскови или манго; плодово пилешко или агнешко; пилешко, свинско или заешко със сметанов сос, ароматни билкови ястия от ракообразни като сушени скалопи, грилован омар или печени миди, кремообразни сирена, сладки кореноплодни зеленчуци като моркови, пашърнак и сладки картофи, ароматен пюриран американски орех.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 9-11°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша за Шардоне (високо столче, широк балон, широк отвор) или стандартна чаша за бяло вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 8-12°С.

Алкохолно съдържание: 14 об.%

Обща киселинност: 5,8 г/л

Остатъчна захар: 1,9 г/л

pH: 3,3


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню