Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина, България.
Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Шипката.
Сорт: 100% Вионие.
Беритба: На ръка, в края на м.септември.
Винификация:
Отлежаване: 8 месеца.
Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 5-7 години.
Обем: 750мл.
Затваряне: Коркова тапа.
Произведени бутилки: 522 бр.
Мидалидаре Вионие е с искрящ златист цвят. Атрактивен, интензивен нос със съблазнителни ухания на препечен тост с масло, сладко от кайсии и свеж флорален тон на екзотични цветя. Пищно, заоблено, кадифено тяло с отлична сортова атака: праскова, сладко от праскова и кайсия, бели цветя, ванилов сладкиш и препечен тост.
Гроздето за Мидалидаре Вионие се бере в ранните сутрешни часове, в края на м. септември, изцяло на ръка. Събира се в касетки от 10-12 кг, незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното Вионие постъпва по гравитационен път в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в 3 нови 225-литрови френски дъбови бъчви и се засява с дрожди. Тече бавна ферментация при ниска температура за около 10 дни. След приключване на ферментацията, виното остава в бъчвата за около 8 месеца, като веднъж седмично се извършва ротация на бъчвите. Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следва филтрация и бутилиране.
Алкохолно съдържание: 14 об.%
Обща киселинност: 5,8 г/л
Остатъчна захар: 1,9 г/л
pH: 3,3