BG EN

Midalidare Pinot Gris

Наименование и произход: Бяло вино Пино Гри „Мидалидаре“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Присовете.

Сорт: 100% Пино Гри от Присовете.

Тероар:

  • Алувиални почви с наличие на глина и наноси, с високо съдържание на карбонати,
  • Средна надморска височина 330-350 метра,
  • Изложение на лозите Изток-Запад,
  • Северни въздушни течения от широките долини,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразени температурни амплитуди.

Беритба: На ръка, в средата на м. септември.

Винификация:

  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Сортиране,
  • Студено настойване и декантиране,
  • Бавна алкохолна ферментация в стоманени съдове,
  • Съзряване върху утайките.

Отлежаване: Неотлежало.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава до 5 години.

Обем: 750мл.

Затваряне: Коркова тапа.

Поръчайте онлайн


Едноименната серия вина на Мидалидаре е своеобразен поклон пред природните дадености и климатичните условия, характерни за село Могилово. Част от винарската философия на компанията е да се отглеждат само сортове грозде, подходящи за уникалния тероар на винарната. Серията вина Midalidare представя неповторимите особености на района в комбинация със сортовите характеристики на гроздето. Midalidare са тероарни вина, изразяващи спецификите на сортовете, индивидуално или в бленд. Очарованието на тази серия е подкрепено визуално с красивите едноцветни етикети на вината: всеки сорт или бленд има своя уникален цвят. 

Оранжевият цвят е запазен за един от най-ароматните бели сортове в Могилово – Пино Гри.

Лозарство

Растенията са от френски произход. Формировката е единичен Гюйо (vertical shoot positioning). Регулиранетo на производството е еднократно, при височина на издънките е 15-20 см, т.нар. зелена резитба. Водният баланс се контролира ежедневно.

Дегустационни бележки

Чист, блестящ бледо жълт цвят. Интензивен сортов аромат на дюля, ябълка и лимон се преплитат с нотки на акация и мед. В устата е плодово и леко пикантно, доминират нотки на пъпеш и цитруси. Мидалидаре Пино Гри разкрива отличен баланс между свежест и структура, цитрусовият финал е продължителен и запомнящ се.

Изтеглете анотация

Записки по винопроизводството

Беритбата за Мидалидаре Пино Гри се провежда в ранните сутрешни часове, в средата на м. септември, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Гроздето незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.

Охладеното грозде се сортира ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път селектирано грозде постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди. Започва бавна алкохолна ферментация при контролирана температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за определен период от време като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Прекрасно се съчетава с пикантна храна, особено индийска и тайландска  кухня, както и с фюжън ястия с подчертана сладост; морски дарове, свинско и печени зеленчуци; пилешко с лимонена обработка; топли кисели супи; пикантни крилца; пюре от карфиол; плодов тарт. 
  • Препоръчителна температура за сервиране: 9-11°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша за Совиньон Блан (високо столче, тесен балон, тесен отвор) или стандартна чаша за бяло вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 8-12°С.

Алкохолно съдържание: 14 об.%

Обща киселинност: 5,11 г/л

Остатъчна захар: 1,6 г/л

pH: 3,3


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню