Контакти BG EN

Midalidare Pinot Gris

Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина, България. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Присовете.

Сорт: 100% Пино Гри.

Беритба: На ръка, в средата на м. септември.

Винификация:

  • Студено настойване;
  • Алкохолна ферментация в стоманени съдове;
  • Съзряване върху утайките.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава до 5 години.

Обем: 750мл.

Затваряне: Коркова тапа.

Поръчайте онлайн


Дегустационни бележки

Наситен жълто-зелен цвят. Аромат на бели цветя, тревисти нотки и характерен аромат на дюля. Мидалидаре Пино Гри разкрива много пълно тяло и отличен баланс между свежест и структура.  Траен и изключително приятен вкус на дюля и тропически плодове.

Записки по винопроизводството

Беритбата за Мидалидаре Пино Гри се провежда в ранните сутрешни часове, в средата на м. септември, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Гроздето незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път набраното и селектирано грозде постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди. Започва бавна алкохолна ферментация при контролирана температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за определен период от време като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Прекрасно се съчетава с пикантна храна, особено индийска и тайландска  кухня, както и с фюжън ястия с подчертана сладост; морски дарове, свинско и печени зеленчуци; пилешко с лимонена обработка; топли кисели супи; пикантни крилца; пюре от карфиол; тестени десерти. 
  • Препоръчителна температура за сервиране: 9-11°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша за Шардоне (високо столче, широк балон, широк отвор) или в стандартна чаша за бяло вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 8-12°С.

Алкохолно съдържание: 14 об.%

Обща киселинност: 5,11 г/л

Остатъчна захар: 1,6 г/л

pH: 3,3


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню