Наименование и произход: Бяло вино Пино Гри „Мидалидаре“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Присовете.
Сорт: 100% Пино Гри от Присовете.
Тероар:
Беритба: На ръка, в средата на м. септември.
Винификация:
Отлежаване: Неотлежало.
Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава до 5 години.
Обем: 750мл.
Затваряне: Коркова тапа.
Едноименната серия вина на Мидалидаре е своеобразен поклон пред природните дадености и климатичните условия, характерни за село Могилово. Част от винарската философия на компанията е да се отглеждат само сортове грозде, подходящи за уникалния тероар на винарната. Серията вина Midalidare представя неповторимите особености на района в комбинация със сортовите характеристики на гроздето. Midalidare са тероарни вина, изразяващи спецификите на сортовете, индивидуално или в бленд. Очарованието на тази серия е подкрепено визуално с красивите едноцветни етикети на вината: всеки сорт или бленд има своя уникален цвят.
Оранжевият цвят е запазен за един от най-ароматните бели сортове в Могилово – Пино Гри.
Растенията са от френски произход. Формировката е единичен Гюйо (vertical shoot positioning). Регулиранетo на производството е еднократно, при височина на издънките е 15-20 см, т.нар. зелена резитба. Водният баланс се контролира ежедневно.
Чист, блестящ бледо жълт цвят. Интензивен сортов аромат на дюля, ябълка и лимон се преплитат с нотки на акация и мед. В устата е плодово и леко пикантно, доминират нотки на пъпеш и цитруси. Мидалидаре Пино Гри разкрива отличен баланс между свежест и структура, цитрусовият финал е продължителен и запомнящ се.
Беритбата за Мидалидаре Пино Гри се провежда в ранните сутрешни часове, в средата на м. септември, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Гроздето незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.
Охладеното грозде се сортира ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път селектирано грозде постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди. Започва бавна алкохолна ферментация при контролирана температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за определен период от време като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне и бутилиране.
Алкохолно съдържание: 14 об.%
Обща киселинност: 5,11 г/л
Остатъчна захар: 1,6 г/л
pH: 3,3