Наименование и произход: Бяло вино Траминер „Мидалидаре“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Присовете.
Сорт: 100% Траминер.
Тероар:
Беритба: На ръка, в средата на м.септември.
Винификация:
Отлежаване: Неотлежало.
Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 5-7 години
Обем: 750мл.
Затваряне: Коркова тапа
Едноименната серия вина на Мидалидаре е своеобразен поклон пред природните дадености и климатичните условия, характерни за село Могилово. Част от винарската философия на компанията е да се отглеждат само сортове грозде, подходящи за уникалния тероар на винарната. Серията вина Midalidare представя неповторимите особености на района в комбинация със сортовите характеристики на гроздето. Midalidare са тероарни вина, изразяващи спецификите на сортовете, индивидуално или в бленд. Очарованието на тази серия е подкрепено визуално с красивите едноцветни етикети на вината: всеки сорт или бленд има своя уникален цвят. Цикламеният цвят разкрива елегантното проявление на един аристократ в Могилово - Траминер.
Растенията са от френски и италиански произход. Формировката е единичен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е 5000 растения на хектар. Добивът се контролира до 9-10 тона/ха. Регулиранетo на производството е еднократно, при височина на издънките е 15-20 см, т.нар. зелена резитба.
Искрящ, средно интензивен жълт цвят със зеленикави оттенъци. Нежен аромат на зряла ябъка, индрише, акация и бъзов цвят, подсилен от нотки на зрял лимон и пресни билки. Мидалидаре Траминер притежава добра структура и свежест. Във вкусовият аромат преобладава индрише и сочен грейпфрут, с леко маслено усещане, резултат от отлежаване върху утайките. Финалът е билков и пикантен, с много продължителен послевкус.
Беритбата за Мидалидаре Траминер се провежда в ранните сутрешни часове, в средата на м. септември, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг.
Гроздето незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път набраното и селектирано грозде постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди. Започва бавна алкохолна ферментация при контролирана температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за определен период от време като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне и бутилиране.
Алкохолно съдържание: 13 об.%
Обща киселинност: 5,46 г/л
Остатъчна захар: 1,3 г/л
pH: 3,18