Контакти BG EN

Midalidare-Traminer

Midalidare Traminer

Наименование и произход: Бяло вино Траминер от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре: лозов масив Присовете.

Лозов масив: Присовете

Сорт: 100% Траминер

Беритба: На ръка, в средата на м.септември

Винификация:

  • Студено настойване;
  • Алкохолна ферментация в стоманени съдове;
  • Съзряване върху утайките.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 5-7 години

Обем: 750мл.

Затваряне: Коркова тапа

Поръчайте онлайн

Изтеглете анотация

Едноименната серия вина на Мидалидаре е своеобразен поклон пред природните дадености и климатичните условия, характерни за село Могилово. Част от винарската философия на компанията е да се отглеждат само сортове грозде, подходящи за уникалния тероар на винарната. Серията вина Midalidare представя неповторимите особености на района в комбинация със сортовите характеристики на гроздето. Midalidare са тероарни вина, изразяващи спецификите на сортовете, индивидуално или в бленд. Очарованието на тази серия е подкрепено визуално с красивите едноцветни етикети на вината: всеки сорт или бленд има своя уникален цвят. 

Дегустационни бележки

Искрящ, средно интензивен жълт цвят със зеленикави оттенъци. Свеж и елегантен нос с нежен аромат на роза, цитрус и акация. Леко маслено усещане, резултат от отлежаване върху утайките. Мидалидаре Траминер притежава добра структура и свежест. Във вкусовият аромат преобладава усещане за роза и цитрус. Дълъг финал и продължителен послевкус.

Записки по винопроизводството

Беритбата за Мидалидаре Траминер се провежда в ранните сутрешни часове, в средата на м. септември, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Гроздето незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път набраното и селектирано грозде постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди. Започва бавна алкохолна ферментация при контролирана температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за определен период от време като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Прекрасно в комбинация с пушена сьомга; телешки, пилешки или свински пържоли; Фоа гра; френска лучена супа; свинско или телешко с кисело зеле; леко подправени наденички; ястия с яйца; зрели и пикантни сирена. 
  • Препоръчителна температура за сервиране: 9-11°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша за Совиньон Блан (високо столче, тесен балон, тесен отвор) или в стандартна чаша за бяло вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 8-12°С.

Алкохолно съдържание: 13 об.%

Обща киселинност: 5,46 г/л

Остатъчна захар: 1,3 г/л

pH: 3,18


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню