Контакти BG EN

Midalidare Riesling

Midalidare Riesling

Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина, България. Собствени лозя на Мидалидаре

Лозов масив: Присовете.

Сорт: 100% Ризлинг.

Беритба: На ръка, в края на м. септември и началото на м. октомври.

Винификация:

  • Студено настойване;
  • Алкохолна ферментация в стоманени съдове;
  • Съзряване върху утайките.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 10 и повече години.

Обем: 750мл.

Затваряне: Коркова тапа.

Поръчайте онлайн

Едноименната серия вина на Мидалидаре е своеобразен поклон пред природните дадености и климатичните условия, характерни за село Могилово. Част от винарската философия на компанията е да се отглеждат само сортове грозде, подходящи за уникалния тероар на винарната. Серията вина Midalidare представя неповторимите особености на района в комбинация със сортовите характеристики на гроздето. Midalidare са тероарни вина, изразяващи спецификите на сортовете, индивидуално или в бленд. Очарованието на тази серия е подкрепено визуално с красивите едноцветни етикети на вината: всеки сорт или бленд има своя уникален цвят. 

Дегустационни бележки

Блестящ, чист златист цвят с нежни медни оттенъци. Сортов нос, типичен за млад Ризлинг, с настойчив аромат на захаросан лимон и зелена ябълка, който преминава в ефирен петролен тон с нотки на акация и зелени билки. Свежо, стегнато и елегантно в устата, виното обещава разкошно развитие в следващите години. В устата е отлично балансирано, с цитрусов вкусов аромат. Продължителният минерален финал прелива в цитрусово-билков послевкус.

Записки по винопроизводството

Беритбата за Мидалидаре Ризлинг се провежда в ранните сутрешни часове, в края на м. септември до началото на м. октомври, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Гроздето незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път набраното и селектирано грозде постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди. Започва бавна алкохолна ферментация при контролирана температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за определен период от време като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Комбинира се прекрасно с пикантна, солена и многопластова кухня като индийска, азиатска, испанска, американска, както и със семпли ястия като яхния от Елзас; морски дарове, ракообразни и мекотели; претцели с горчица; печени наденички; мариновани храни.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 8-10°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша за Ризлинг (високо столче, малък балон и тесен отвор, тил лале), за Совиньон Блан (високо столче, тесен балон, тесен отвор) или стандартна чаша за бяло вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 8-12°С.

Алкохолно съдържание: 12 об.%

Обща киселинност: 7,6 г/л

Остатъчна захар: 1,6 г/л

pH: 3,21


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню