Наименование и произход: Бяло вино Ризлинг „Мидалидаре“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Присовете.
Сорт: 100% Ризлинг.
Тероар:
Беритба: На ръка, в края на м. септември и началото на м. октомври.
Винификация:
Отлежаване: Неотлежало.
Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 10 и повече години.
Обем: 750мл.
Затваряне: Коркова тапа.
Едноименната серия вина на Мидалидаре е своеобразен поклон пред природните дадености и климатичните условия, характерни за село Могилово. Част от винарската философия на компанията е да се отглеждат само сортове грозде, подходящи за уникалния тероар на винарната. Серията вина Midalidare представя неповторимите особености на района в комбинация със сортовите характеристики на гроздето. Midalidare са тероарни вина, изразяващи спецификите на сортовете, индивидуално или в бленд. Очарованието на тази серия е подкрепено визуално с красивите едноцветни етикети на вината: всеки сорт или бленд има своя уникален цвят.
Зеленият цвят е запазен за един изключителен аристократ – Ризлинг.
Растенията са от френски произход, със средна възраст 9 години. Формировката е единичен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е около 5000 растения на хектар. Добивът се контролира. Регулирането на производството е еднократно, при височина на издънките е 15-20 см, т.нар. зелена резитба.
Блестящ, чист светло-жълт цвят с нежни сиви оттенъци. Сортов нос, типичен за млад Ризлинг, с настойчив аромат на захаросан лимон и зелена ябълка, който преминава в ефирен петролен тон с нотки на акация и зелени билки. Свежо, стегнато и елегантно в устата, Мидалидаре Ризлинг обещава разкошно развитие в следващите години. В устата е отлично балансирано, с цитрусов вкусов аромат. Продължителният минерален финал прелива в цитрусово-билков послевкус.
Беритбата за Мидалидаре Ризлинг се провежда в ранните сутрешни часове, в края на м. септември до началото на м. октомври, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг.
Гроздето незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път набраното и селектирано грозде постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди. Започва бавна алкохолна ферментация при контролирана температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за определен период от време като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне и бутилиране.
Алкохолно съдържание: 12 об.%
Обща киселинност: 7,6 г/л
Остатъчна захар: 1,6 г/л
pH: 3,21