Контакти BG EN

Rose-de-Mourvedre-Single-Barrel

Rose de Mourvedre Single Barrel

Наименование и произход: Розе Мурведър от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Дабовец (сертифициран за Био производство)

Сорт: 100% Мурведър.

Тероар:

  • Сертифициран за биологично производство,
  • Надморска височина 360-390 метра,
  • Хълмист терен с 10% наклон,
  • Червени глинести почви с голямо съдържание на железни оксиди,
  • Югозападно изложение на лозята,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Големи температурни амплитуди.

Беритба: На ръка, в началото на м. октомври

Винификация:

  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Двукратно сортиране и пресоване,
  • Студено настойване и избистряне,
  • Частична бавна алкохолна ферментация в стоманени съдове,
  • Частична бавна алкохолна ферментация в дъбови бъчви,
  • Съзряване върху утайките.

Зрялост: Да се консумира в рамките на три години

Обем: 750мл

Затваряне: Стъклена тапа

Поръчайте онлайн

Изтеглете анотация

Мидалидаре е единствената българска винарна, произвеждаща розово вино от 100% Мурведър. Rose de Mourvedre Single Barrel е тероарно вино, насочено изцяло към разкриване характеристиките на сорта и приспособяването му към забележителната среда в района на Могилово.  Частичната ферментация в бъчва засилва сортовите проявления на този толкова нетипичен за България винен сорт грозде. Лозите са ситуирани в централната, най-слънчева част на сертифицирания за биологично производство лозов масив Дабовец. Насажденията са с югозападно изложение и добивът се контролира. Климатичните и почвените условия са специфични и определят необходимостта от полагане на специални грижи за лозите Мурведър.

Лозарство

Формировката на лозите е двоен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е 4000 растения на хектар. Добивът се контролира. Регулирането на производството е двукратно - първата операция се извършва винаги, когато височината на издънките е 15-20 см, т.нар. зелена резитба. Остава се само по един летораст на плодна пъпка, останалите се отстраняват. Това създава пространства, подходящи за растежа на леторастите и позволява по-голяма циркулация на въздуха. Втората регулация се прави, когато гроздовете започват да променят цвета си, в началото на периода на зреенето.

Дегустационни бележки

Чист, интензивен малинов цвят. Разкошен плодов букет от зрели, сочни малини, вишни и цариградско грозде, обгърнати от приятна цитрусова горчивина, фино усещане за ягодов лист и минерални нотки. Ароматът прелива в устата с плодово-тръпчив вкус и нотки на грейпфрут и пресни билки. Свежо и елегантно, Розе от Мурведър Сингъл Барел е плътно и подканящо. Финалът е пикантен и освежаващ, с продължителен, тръпчиво-сладък послевкус.

Записки по винопроизводството

Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, в началото на м. октомври. Беритбата започва по-рано в сравнение с прибирането на Мурведър за червено вино. Гроздето се събира в малки касетки по 10-12 кг и незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.

Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път селектираното грозде постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се няколко-часово студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата, следва отцеждане. Част от гроздовия сок се деликатно се пресова в неръждаем съд с капацитет от 500 до 5000л., останалата част се декантира в 400-литрова френска дъбова бъчва. За период от 24 до 48 часа сокът престоява в съдовете, за да се избистри, след което се засява с дрожди. Протича ферментация при контролирана температура за около 15-20 дни. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху фината утайката за 30-50 дни като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране на фракциите, ферментирали в стоманен съд и дъбова бъчва, и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Отличен аперитив. Rose de Mourvedre Single Barrel се комбинира чудесно с морски дарове, бяло месо, шунка и сурово-сушени меса. Кореспондира добре със сирена с бяла благородна плесен като Камембер и Бри. Съчетава се добре със Салата Ница, тапенада, паеля, селски пастети и терини; пиле на скара, риба или агнешко с билки; омар, поширана сьомга, риба тон или патица агнешко приготвено на степен Rare.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 9-13°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша за зряло розе тип Конус (Slight Taper Rose glass) или стандартна чаша за бяло вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 8-12°С

Алкохолно съдържание:  13,5 об.%

Обща киселинност: 6,5 г/л

Остатъчна захар: 1,3 г/л

pH: 3,2


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню