Наименование и произход: Розово вино от Мурведър „Розе де Мурведър“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Дабовец (сертифициран за Био производство).
Сорт: 100% Мурведър от Дабовец.
Тероар:
Беритба: На ръка, в началото на м.октомври
Винификация:
Съзряване: Неотлежало.
Зрялост: Да се консумира в рамките на една-две години.
Обем: 750мл.
Затваряне: Стъклена тапа.
Мидалидаре е единствената българска винарна, произвеждаща розово вино от 100% Мурведър. Rose de Mourvedre е тероарно вино, насочено изцяло към разкриване характеристиките на сорта и приспособяването му към забележителната среда в района на Могилово Лозите са ситуирани в централната, най-слънчева част на сертифицирания за биологично производство лозов масив Дабовец. Насажденията са с югозападно изложение и добивът се контролира. Климатичните и почвените условия са специфични и определят необходимостта от полагане на специални грижи за този толкова нетипичен за България винен сорт грозде.
Формировката на лозите е двоен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е 4000 растения на хектар. Добивът се контролира. Регулирането на производството е двукратно - първата операция се извършва винаги, когато височината на издънките е 15-20 см, т.нар. зелена резитба. Остава се само по един летораст на плодна пъпка, останалите се отстраняват. Това създава пространства, подходящи за растежа на леторастите и позволява по-голяма циркулация на въздуха. Втората регулация се прави, когато гроздовете започват да променят цвета си, в началото на периода на зреенето.
Розе де Мурведър на Мидалидаре разкрива блестящ и интензивен сьомгово розов цвят с коралови оттенъци. Ароматът е интензивен и плодов, с нотки на ягода, малина, касис и арония. Свежо вино с добра структура и отличен баланс на киселините. Елегантно тяло с приятна сладост и дълъг послевкус.
Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, в началото на м. октомври. Беритбата започва по-рано в сравнение с прибирането на Мурведър за червено вино. Гроздето се събира изцяло ръчно в малки касетки по 10-12 кг и незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.
Охладеното грозде се сортира ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път селектираното грозде постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се няколко-часово студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд с капацитет от 500 до 5000л. За период от 24 до 48 часа сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се засява с дрожди. Протича ферментация при контролирана температура за около 15-20 дни. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху фината утайката за 30-50 дни като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.
Алкохолно съдържание: 13 об.%
Обща киселинност: 6,12 г/л
Остатъчна захар: 1,2 г/л
pH: 3,05