Контакти BG EN

Rose de Mourvedre

Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина, България.

Собствени лозя на Мидалидаре. 

Лозов масив: Дабовец (сертифициран за Био производство).

Сорт: 100% Мурведър.

Беритба: На ръка, в началото на м.октомври.

Винификация:

  • Студено настойване;
  • Алкохолна ферментация в стоманени съдове;
  • Съзряване върху утайките;

Зрялост: Да се консумира в рамките на една-две години.

Обем: 750мл.

Затваряне: Стъклена тапа.

Поръчайте онлайн


Дегустационни бележки

Розе де Мурведър на Мидалидаре разкрива блестящ сьомгово розов цвят с лучено-розови оттенъци. Ароматът е интензивен и плодов а нотки на ягода, малина, касис и арония. Свежо вино с добра структура и отличен баланс на киселините. Елегантно тяло с приятна сладост и дълъг послевкус.

Записки по винопроизводството

Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, в началото на м. октомври. Беритбата започва по-рано в сравнение с прибирането на Мурведър за червено вино. Гроздето се събира изцяло ръчно в малки касетки по 10-12 кг и незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път селектираното грозде постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се няколко-часово студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд с капацитет от 500 до 5000л. За период от 24 до 48 часа сокът престоява в съда, за да се избистри, се засява с дрожди. Протича ферментация при контролирана температура за около 15-20 дни. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху фината утайката за 30-50 дни като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Отличен аперитив. Чудесно се комбинира с плодове, бели меса, риба и морски дарове, крехки червени меса. Съчетава се добре с прошуто с пъпеш; сурово сушени меса, гриловани наденички или пилешко; омари; сьомга, риба тон или патешко със златиста коричка; агнешко, приготвено на степен Rare; паста и пица. 
  • Препоръчителна температура за сервиране: 9-13°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: ~аша за розе със заоблен балон и тесен отвор или стандартна чаша за бяло вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 8-12°С

Алкохолно съдържание: 13 об.%

Обща киселинност: 6,12 г/л

Остатъчна захар: 1,2 г/л

pH: 3,05


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню