BG EN

Winemaker’s Choice Malbec

Наименование и произход: Червено вино Малбек “Уайнмейкърс Чойс“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Дабовец (сертифициран за Био производство).

Сорт: 100% Малбек от Дабовец.

Тероар: 

  • Сертифициран за биологично производство,
  • Надморска височина 360-390 метра,
  • Хълмист терен с 10% наклон,
  • Червени глинести почви с голямо съдържание на железни оксиди,
  • Изложение на лозите Юг,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Големи температурни амплитуди.

Беритба: На ръка, в края на м. октомври.

Винификация:

  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Двукратно сортиране,
  • Студено настойване и декантиране,
  • Бавна алкохолна ферментация в дъбови бъчви,
  • Пост-ферментационно настойване,
  • Малолактична ферментация,
  • Съзряване във френски дъбови бъчви.

Съзряване: 12 месеца.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да старее 10 и повече години.

Обем: 750мл.

Затваряне: Коркова тапа, натурален корк.

Поръчайте онлайн

Историята на серията Winemaker’s Choice (Уайнмейкърс Чойс или Изборът на енолога) започва през 2013-та година, когато след изключителна реколта енолозите на Мидалидаре решават да създадат нещо наистина специално. Първата реколта е от сорта Сира, един от изключително добре развиващите се във винарната. През 2015-та година победител и избор за реколтата е Малбек, а през 2017-та година серията е разширена в посока бяло вино с Winemaker’s Choice Sauvignon Blanc Barrel Fermented (Уайнмейкърс Чойс Совиньон Блан Барел Ферментед). „Избраните“ вина се произвеждат в лимитирани количества и са отличен избор за ценителите на тероарни вина.


Дегустационни бележки

Непрогледен, мастилено-пурпурен цвят. Атрактивен плодов аромат на сочни череши, зрели сливи и черни горски плодове в комбинация с пикантен пипер, подправки, хамон и елегантен тон на опушено. Winemaker’s Choice Malbec е много мощно вино, сочно и пищно в устата, със зрели танини,  отличен баланс и пикантен финал.

Изтеглете анотация

Записки по винопроизводството

Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, в края на м. октомври, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в 400-литрови френски дъбови бъчви. Извършва се настойване при контролирана температура с цел максимално извличане на багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура. След приключването й виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване, след което се прехвърля за съзряване в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици). Протича млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролирана температура. Виното съзрява 12 месеца, следва груба филтрация и купажиране. Мидалидаре Уайнмейкърс Чойс Малбек се бутилира необработено, поради което е възможно образуване на благородна утайка.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Комбинира се с крехки червени меса, печено свинско, агнешко и пуешко; сирена с плесен, моцарела, ястия с гъби, печени картофи и зеленчуци.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 16-18°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша тип Сира Стар свят (средно-високо столче, яйцевиден балон, тесен отвор) или стандартна чаша за червено вино. 
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 12-15°С.

Алкохолно съдържание: 14,5 об.%

Обща киселинност: 5,98 Г/Л

Остатъчна захар: 3,4 Г/Л

pH: 3,38


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню