Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина, България.
Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Дабовец (сертифициран за Био производство).
Сорт: 100% Малбек.
Беритба: На ръка, в края на м. октомври.
Винификация:
Отлежаване: 12 месеца.
Зрялост: Може да се консумира веднага или да старее 10 и повече години.
Обем: 750мл.
Затваряне: Коркова тапа.
Историята на серията Winemaker’s Choice (Уайнмейкърс Чойс или Изборът на енолога) започва през 2013-та година, когато след изключителна реколта енолозите на Мидалидаре решават да създадат нещо наистина специално. Първата реколта е от сорта Сира, един от изключително добре развиващите се във винарната. През 2015-та година победител и избор за реколтата е Малбек, а през 2017-та година серията е разширена в посока бяло вино с Winemaker’s Choice Sauvignon Blanc Barrel Fermented (Уайнмейкърс Чойс Совиньон Блан Барел Ферментед). „Избраните“ вина се произвеждат в лимитирани количества и са отличен избор за ценителите на тероарни вина.
Реколта 2015 от Winemaker's Choice Malbec е изчерпана. За актуалната 2018-та реколта избраният сорт е Сира.
Непрогледен, мастилено-пурпурен цвят. Атрактивен плодов аромат на сочни малини, горски ягоди и конфитюр от вишни, долавят се нотки на сладки подправки, хамон и ефектен тон на липов цвят. Сочно и пищно в устата, с кадифени танини, отличен баланс и приятен пикантен финал.
Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, в края на м. октомври, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в 400-литрови френски дъбови бъчви. Извършва се настойване при контролирана температура с цел максимално извличане на багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура. След приключването й виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване, след което се прехвърля за съзряване в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици). Протича млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролирана температура. Виното съзрява 12 месеца, следва груба филтрация и купажиране. Мидалидаре Уайнмейкърс Чойс Малбек се бутилира необработено, поради което е възможно образуване на благородна утайка.
Алкохолно съдържание: 14,5 об.%
Обща киселинност:
Остатъчна захар:
pH: