Наименование и произход: Червено вино Сира “Grand Vintage” от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Дабовец (сертифициран за Био производство).
Сорт: 100% Сира от Дабовец.
Тероар: Лозов масив Дабовец
Беритба: На ръка, в средата на м. октомври.
Винификация:
Съзряване: Най-малко 12 месеца.
Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава до 5 години.
Обем: 750мл, 1500 мл.
Затваряне: Коркова тапа.
Най-качественото грозде от всяка реколта, най-подходящите сортове за тероара на лозов масив Дабовец, най-добрите лозя, сертифицирани за биологично производство - това е серията Grand Vintage. Три сортови червени вина с изключителна индивидуалност, носещи в себе си частица от природата на село Могилово и страстта на Мидалидаре: Сира, Малбек и Каберне Фран.
Лозите са с френски произход, на средна възраст 13 години, клоновете са резултат от „масова селекция“. Формировката е двоен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е 4000 растения на хектар. Добивът се контролира и редуцира. Регулирането на производството е двукратно - първата операция се извършва винаги, когато височината на издънките е 15-20 см, т.нар. зелена резитба. Остава се само по един летораст на плодна пъпка, останалите се отстраняват. Втората регулация се прави, когато гроздовете започват да променят цвета си, в началото на периода на зреенето.
Жив, наситен, плътен тъмно червен цвят. Интензивен, интригуващ аромат на подправки, черен пипер, сушени плодове, пушек. Елегантно добре балансирано тяло с отлична структура и обем, добре интегрирани нотки на опушен дъб. Силен вкусов аромат, доминиран от подправки, синя слива и шоколад.
Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, в средата на м. октомври. Беритбата е изцяло ръчна, в касетки от 10-12 кг.
Гроздето незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре. Извършва се настойване при контролирана температура с цел максимално извличане на багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Малка част от бленда ферментира в 400-литрови френски дъбови бъчви, останалата част – в неръждаеми съдове. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура като при необходимост се извършва обливане на шапката. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване за определен период от време. Прехвърля се в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролиран температурен режим. Виното съзрява най-малко 12 месеца, следва груба филтрация и купажиране. Гранд Винтидж Сира се бутилира се необработено, поради което е възможно образуване на благородна утайка.
Алкохолно съдържание: 14,5 об.%
Обща киселинност: 6,15 г/л
Остатъчна захар: 3,1 г/л
pH: 3,46