Контакти BG EN

Grand Vintage Syrah

Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина, България.

Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Дабовец (сертифициран за Био производство).

Сорт: 100% Сира.

Беритба: На ръка, в средата на м. октомври.

Винификация:

  • Студено настойване;
  • Алкохолна ферментация в дъбови бъчви;
  • Алкохолна ферментация в стоманени съдове;
  • Пост-ферментационно настойване;
  • Съзряване в дъбови бъчви.

Отлежаване: 12 месеца.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава до 5 години.

Обем: 750мл, 1500 мл.

Затваряне: Коркова тапа.

Поръчайте онлайн


Дегустационни бележки

Жив, наситен, плътен тъмно червен цвят. Интензивен, интригуващ аромат на подправки, черен пипер, сушени плодове, пушек. Елегантно добре балансирано тяло с отлична структура и обем, добре интегрирани нотки на опушен дъб. Силен вкусов аромат, доминиран от подправки, синя слива и шоколад.

Записки по винопроизводството

Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, в средата на м. октомври. Беритбата е изцяло ръчна, в касетки от 10-12 кг, гроздето незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре. Извършва се настойване при контролирана температура с цел максимално извличане на   багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Малка част от бленда ферментира в 400-литрови френски дъбови бъчви, останалата част – в неръждаеми съдове. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура като при необходимост се извършва обливане на шапката. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване за определен период от време. Прехвърля се в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича  млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролиран температурен режим. Виното съзрява най-малко 12 месеца, следва груба филтрация и купажиране. Гранд Винтидж Сира се бутилира се необработено, поради което е възможно образуване на благородна утайка.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Комбинира се със свинско на барбекю, телешко, твърди сирена, сирена с плесен и ястия с гъби. 
  • Декантиране: Поне час преди консумация.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 16-18°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша тип Бордо или Шираз (със средно-високо столче, широки балон и отвор).
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 12-15°С.

Алкохолно съдържание: 14,5 об.%

Обща киселинност: 6,15 г/л

Остатъчна захар: 3,1 г/л

pH: 3,46


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню