Контакти BG EN

Grand Vintage Malbec

Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина, България. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Дабовец (сертифициран за Био производство).

Сорт: 100% Малбек.

Беритба: На ръка, в края на м. октомври.

Винификация:

  • Студено настойване;
  • Алкохолна ферментация в дъбови бъчви;
  • Алкохолна ферментация в стоманени съдове;
  • Пост-ферментационно настойване;
  • Съзряване в дъбови бъчви.

Отлежаване: 12 месеца.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 10 и повече години.

Обем: 750мл, 1500 мл.

Затваряне: Коркова тапа.

Поръчайте онлайн

Най-доброто грозде от всяка реколта, отгледано на най-добрите лозови масиви. Най-подходящите сортове за тероара на Мидалидаре в село Могилово.  Това е серията вина Grand Vintage. Съставена от три червени вина, всяко от които носи в себе си природата на Могилово, страстта на Мидалидаре и собствените си сортови характеристики: Сира, Малбек и Каберне Фран.

Дегустационни бележки

Изключително интензивен тъмно виолетов цвят, характерен за сорта. Аромати на зрели и сушени плодове, синя слива, стафида и бадем доминират на нос. Вино с отлична концентрация във вкуса; меко, но много обемно и мощно, с добре балансирани киселини. Вкусовият аромат е интензивен, финалът – продължителен.

Записки по винопроизводството

Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, в края на м. октомври. Беритбата е изцяло ръчна, в касетки от 10-12 кг, гроздето незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре. Извършва се настойване при контролирана температура с цел максимално извличане на   багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Малка част от бленда ферментира в 400-литрови френски дъбови бъчви, останалата част – в неръждаеми съдове. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура като при необходимост се извършва обливане на шапката. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване за определен период от време. Прехвърля се в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича  млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролиран температурен режим. Виното съзрява най-малко 12 месеца, следва груба филтрация и купажиране. Гранд Винтидж Малбек се бутилира се необработено, поради което е възможно образуване на благородна утайка.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Отлично се съчетава с крехки червени меса, печено свинско, пуешко, агнешко, синии сирена, моцарела, ястия с гъби, печени картофи и зеленчуци. 
  • Препоръчителна температура за сервиране: 16-18°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша тип Бордо или Шираз (със средно-високо столче, широки балон и отвор).
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 12-15°С.

Алкохолно съдържание: 14,5 об.%

Обща киселинност: 6,31 г/л

Остатъчна захар: 3,9 г/л

pH: 3,36


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню