Наименование и произход: Червено вино Малбек “Гранд Винтидж“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Дабовец (сертифициран за Био производство).
Сорт: 100% Малбек от Дабовец.
Тероар:
Беритба: На ръка, в края на м. октомври.
Винификация:
Съзряване: Най-малко 12 месеца.
Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 10 и повече години.
Обем: 750мл, 1500 мл.
Затваряне: Коркова тапа, натурален корк.
Най-качественото грозде от всяка реколта, най-подходящите сортове за тероара на лозов масив Дабовец, най-добрите лозя, сертифицирани за биологично производство - това е серията Grand Vintage. Три сортови червени вина с изключителна индивидуалност, носещи в себе си частица от природата на село Могилово и страстта на Мидалидаре: Сира, Малбек и Каберне Фран.
Растенията са на средна възраст 14 години. Формировката е двоен Гюйо (VSP), плътността е 4000 растения на хектар. Добивът се контролира и редуцира. Регулирането на производството е двукратно – зелена резитба и прореждане по време на зреене.
Изключително интензивен тъмно рубинено-червен цвят, характерен за сорта. Пищен букет с аромати на синя слива, зряла череша, стафида и пикантни подправки. Отлична концентрация във вкуса. Гранд Винтидж Малбек е обемно, сочно и мощно вино с добре балансирани киселини. Интензивен и запомнящ се плодово-пикантен вкусов аромат, продължителен финал и настойчив послевкус.
Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, в края на м. октомври. Беритбата е изцяло ръчна, в касетки от 10-12 кг, гроздето незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.
Охладеното грозде се сортира ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре. Извършва се настойване при контролирана температура с цел максимално извличане на багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. По-голямата част от бленда ферментира в 400-литрови френски дъбови бъчви, останалата – в неръждаеми съдове. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура като при необходимост се извършва обливане на шапката (батонаж). След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване за определен период от време. Прехвърля се в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролиран температурен режим. Виното съзрява най-малко 12 месеца, следва груба филтрация и купажиране. Гранд Винтидж Малбек се бутилира необработено, поради което е възможно образуване на благородна утайка.
Алкохолно съдържание: 14,5 об.%
Обща киселинност: 6,31 г/л
Остатъчна захар: 3,9 г/л
pH: 3,36