Контакти BG EN

Angel'sShare Syrah 0.75L

Angel’s Share Syrah

Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина, България. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив:  Дабовец (сертифициран за Био производство).

Сорт: 100% Сира.

Беритба: На ръка, в средата на м. октомври.

Винификация:

  • Студено настойване;
  • Алкохолна ферментация в стоманени съдове;
  • Пост-ферментационно настойване;
  • Съзряване в дъбови бъчви.

Отлежаване: 10-12 месеца.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 2-4 години.

Обем: 375мл, 750мл.

Затваряне: Коркова тапа.

Поръчайте онлайн

Още от древни времена се знае, че небесните ангели слизат всяка нощ на земята, за да вземат своя дял от бъчвите, пълни с божествената напитка. И понеже крилатите създания са безплътни и скромни, техния дял, наричан „ангелски“ (Angel`s share) e само няколко процента от обема на бъчвите, които производителите после с радост допълват. Дали се надяват по този начин да умилостивят боговете или смятат, че тази амброзия ще се върне чрез небесните създания към растенията, от които зависи целият им труд, не е толкова важно. Главното е, че по-голямата част от еликсирите, достойни за ангелите, остава за нас – хората. Така се родиха вината Angel’s Share Syrah и Chardonnay: от вдъхновяваща небесна история, породила желание Ангелският дял на Мидалидаре да бъде споделен!


Дегустационни бележки

Изключителна Сира с красив пурпурен цвят с виолетови оттенъци. Интензивен плодов профил с преобладаващи зрели черни плодове. На нос доминират аромати на черна череша, черна боровинка и подправки, обгърнати от нотки на натурален шоколад, черен пипер, зелени билки и много фин дъбов нюанс. Плодово и сочно в устата, Ейнджъл‘с Шеър Сира е вино с богата структура, стопени танини и с чудесна хармония между плод и свежест. Запомнящ се дълъг и пикантен финал.

Записки по винопроизводството

Гроздето за Ейнджълс Шеър Сира се бере в ранните сутрешни часове, в средата на м. октомври, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път селектираното грозде постъпва в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре. Извършва се студено настойване при контролирана температура за 10 дни с цел максимално извличане на   багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура като при необходимост се извършва обливане на шапката. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване за 1 до 4 седмици, след което се прехвърля в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича  млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролирана температура. Виното престоява около 10 месеца в бъчвите, следва груба филтрация, купажиране и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Виното е подходящо за всеки момент и разнообразие от храни – от ордьоври, сирена, сухи меса, месни ястия с плодов или сладък сос, до свежи, плодови или солени плодови десерти. Прекрасно се комбинира с пикантни ястия и гриловано агнешко с гарнитура от патладжани на барбекю.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 16-18°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша Сира (средно-високо столче, широк балон, тесен отвор) или стандартна чаша за червено вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 12-15°С.

Алкохолно съдържание: 14 об.%

Обща киселинност: 6,2 г/л

Остатъчна захар: 3,4 г/л

pH: 3,39


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню