Контакти BG EN

Angel'sShare Syrah 0.75L

Angel’s Share Syrah

Наименование и произход: Червено сортово вино Сира “Ейнджълс Шеър” от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив:  Дабовец (сертифициран за Био производство).

Сорт: 100% Сира от Дабовец.

Тероар:

  • Сертифицирани лозя за биологично производство,
  • Надморска височина 360-390 метра,
  • Хълмист терен с 10% наклон,
  • Червени глинести почви с голямо съдържание на железни оксиди,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Големи температурни амплитуди.

Беритба: На ръка, в средата на м. октомври.

Винификация:

  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Двукратно сортиране,
  • Студено настойване и декантиране,
  • Бавна алкохолна ферментация в стоманени съдове,
  • Пост-ферментационно настойване,
  • Малолактична ферментация,
  • Съзряване във френски дъбови бъчви.

Съзряване: 10 месеца.

Зрялост: Готово за консумация, но може да отлежава в бутилка 2-4 години.

Обем: 375мл, 750мл.

Затваряне: Коркова тапа, Diam cork (Diam for still wines).

Поръчайте онлайн

Изтеглете анотация

Още от древни времена се знае, че небесните ангели слизат всяка нощ на земята, за да вземат своя дял от бъчвите, пълни с божествената напитка. И понеже крилатите създания са безплътни и скромни, техния дял, наричан „ангелски“ (Angel`s share) e само няколко процента от обема на бъчвите, които производителите после с радост допълват. Дали се надяват по този начин да умилостивят боговете или смятат, че тази амброзия ще се върне чрез небесните създания към растенията, от които зависи целият им труд, не е толкова важно. Главното е, че по-голямата част от еликсирите, достойни за ангелите, остава за нас – хората. 

Така се родиха вината Angel’s Share Syrah и Chardonnay: от вдъхновяваща небесна история, породила желание Ангелският дял на Мидалидаре да бъде споделен!


Лозарство

Лозите са с френски произход, на средна възраст 13 години, клоновете са резултат от „масова селекция“. Формировката е двоен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е 4000 растения на хектар. Добивът се контролира и редуцира. Регулирането на производството е двукратно - първата операция се извършва винаги, когато височината на издънките е 15-20 см, т.нар. зелена резитба. Остава се само по един летораст на плодна пъпка, останалите се отстраняват. Втората регулация се прави, когато гроздовете започват да променят цвета си, в началото на периода на зреенето.

Дегустационни бележки

Изключителна Сира с красив пурпурен цвят с виолетови оттенъци. Интензивен плодов профил с преобладаващи зрели черни плодове. На нос доминират аромати на череша, боровинка и пикантни подправки, обгърнати от нотки на натурален шоколад, черен пипер, зелени билки и много фин дъбов нюанс. Плодово и сочно в устата, Ейнджълс Шеър Сира е вино с богата структура, средно до плътно тяло, меки танини и чудесна хармония между плод и свежест. Запомнящ се, продължителен плодов финал с пикантен послевкус.

Записки по винопроизводството

Беритбата за Angel’s Share Syrah се провежда в ранните сутрешни часове, в средата на м. октомври, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Набраното грозде незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.

Охладеното грозде се сортира ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път селектираното грозде постъпва в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре. Извършва се студено настойване при контролирана температура за 10 дни с цел максимално извличане на   багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура като при необходимост се извършва обливане на шапката (батонаж). След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване за 1 до 4 седмици, след което се прехвърля в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича  млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролирана температура. Виното престоява около 10 месеца в бъчвите, следва груба филтрация, купажиране и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Виното е подходящо за всеки момент и разнообразие от храни – от ордьоври, сирена, сухи меса, месни ястия с плодов или сладък сос, до свежи, плодови или солени плодови десерти. Прекрасно се комбинира с пикантни ястия, гриловано агнешко с гарнитура от патладжани на барбекю и шоколадово суфле с черешов конфитюр.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 16-18°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша тип Сира Стар свят (средно-високо столче, яйцевиден балон, тесен отвор) или стандартна чаша за червено вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 12-15°С.

Алкохолно съдържание: 14 об.%

Обща киселинност: 6,2 г/л

Остатъчна захар: 3,4 г/л

pH: 3,39


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню