BG EN

Пенливият път към успеха

Дата на публикуване:

Най-успешната година до момента за пенливите вина на Мидалидаре. На 3-ти ноември, на официална церемония в Лондон, Великобритания, Световният шампионат за шампански и пенливи вина (The Champagne & Sparkling Wine World Championships) обяви призьорите за 2022 г. Пенливите ни вина завоюваха три златни и три сребърни медала, две награди Най-добро в клас, и трофей Национален шампион.

Ето и нашите медалисти:

Пенливо вино Мидалидаре Резерва (Голд) Брут Магнум (Midalidare Reserve Brut NV Magnum)

  • Национален шампион
  • Най-добро в клас Блан де Блан от България
  • Златен медал

Пенливо вино Мидалидаре Делукс Брут Магнум (Midalidare Deluxe Brut NV Magnum)

  • Златен медал

Пенливо вино Мидалидаре Блан де Блан Брут  (Midalidare Blanc de Blancs Brut NV Magnum)

  • Златен медал

Пенливо вино Мидалидаре Екстра Брут (Блу) Магнум (Midalidare Premier Extra Brut NV Magnum)

  • Сребърен медал

Пенливо вино Мидалидаре Екстра Брут (Блу) (Midalidare Premier Extra Brut NV)

  • Сребърен медал

Пенливо вино Мидалидаре Розе Екстра Брут (Midalidare Rose Extra Brut NV)

  • Сребърен медал

Пенливите ни вина са на пазара от 2018 г., а през 2019 г. получихме първите признания и у дома, и на международно ниво. С всяка следваща година ставаме по-добри. 2022 г. е най-успешната ни до момента, с 3 златни медала. За четири години са завоювани 4 титли „Национален шампион“ и 1 титла „Световен шампион в стил Блан де Блан“, 7 трофея „Най-добро в клас“, 7 златни и 15 сребърни медала, а винарната е отличена с награди „Изгряваща звезда“ и „Трофей на председателя“ от най-престижния международен конкурс за шампански и пенливи вина „The Champagne and Sparkling Wines World Championships”.

Когато започнахме изграждането на имението не бяхме планирали да произвеждаме пенливи вина. Идеята се роди постепенно, в резултат от обстойните проучвания на почвите, климата и релефа в с. Могилово. Дадохме си сметка, че тероарът в някои лозови масиви е сходен с този в Шампан: хълмист релеф със северно изложение на лозята, северни въздушни течения от широките долини, мека зима и топло лято, големи температурни амплитуди, оптимално съотношение между слънцегреене и валежи, алувиални почви с наличие на глина и наноси, с високо съдържание на варовик и способност за задържане на голямо количество вода. Проведохме задълбочен анализ и оценка на възможностите и планирахме цялата дейност. Винарската ни философия бе да следваме принципите и практиките, изграждани с течение на столетия в утвърдени винарски области и по-специално в Шампан; да произвеждаме пенливо вино изцяло по традиционен метод, с ферментация в бутилка и минимум 18 месеца съзряване върху утайката. Знаехме какво можем и искаме да създадем, как и защо. Оставаше да направим първата крачка и да поемем по пенливия път в преследване на успеха. Прегърнахме предизвикателството и поставихме началото на проекта Midalidare Sparkling.

Първата винарска реколта е 2014 г., а първото представено пенливо вино - Midalidare Deluxe Brut NV. Още през следващата година започва процесът по създаване на Midalidare Blanc de Blancs Brut NV. Следват Midalidare Reserve Brut NV и Midalidare Premier Extra Brut NV – две вина от най-добрата селекция Шардоне. От края на 2021 г. на пазара е и Midalidare Rose Extra Brut NV – първото пенливо розово вино на Мидалидаре, бленд от трите позволени сорта в Шампан: Шардоне, Пино Ноар и Пино Мьоние. Петте вина, представени до момента, са в стил Блан де Блан и Розе и в категории Брут и Екстра Брут. През м. август т.г. отвори врати и специално проектираната база за пенливо вино, където се осъществява целия процес по винопроизводството. Проектът няма да спре дотук, планираме и други стилове и категории, и винтидж вина.

Признанията, оценките и чудесните отзиви на публиката ни дават увереност и продължаваме да се развиваме. Сигурни сме, че посоката е правилна и ще работим с още по-голямо желание и страст!

04.11.2022 г.

Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню