BG EN

Midalidare Sparkling Rose

Midalidare Rose Extra Brut NV

Наименование и произход: Пенливо вино розе от България, бленд от Шардоне, Пино Ноар и Пино Мьоние Екстра Брут по традиционен метод (класическа технология за производство на шампанско), Тракийска низина, Могилово; собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Гроздето е отгледано на лозови масиви Присовете и Дабовец (сертифициран за Био производство).

Сорт: Бленд от Шардоне от Присовете и Дабовец, Пино Ноар от Дабовец и Пино Мьоние от Дабовец.

Тероар:

  • Сертифицирани лозя за биологично производство (Дабовец),
  • Надморска височина 350-390 метра,
  • Хълмист терен с 10% наклон,
  • Алувиални почви с наличие на глина и наноси, с високо съдържание на карбонати (Присовете),
  • Глинести почви с високо съдържание на варовик (Дабовец),
  • Ограничено слънцегреене,
  • Северни въздушни течения от широките долини,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразени температурни амплитуди.

Беритба: На ръка, през м. август.

Винификация: Традиционен метод за производство на шампанско и пенливи вина

  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Пресоване на цели чепки,
  • Разделяне на фракции,
  • Алкохолна ферментация в стоманени съдове,
  • Вторична ферментация в бутилка,
  • Съзряване върху утайките,
  • Ремюаж,
  • Дегоржаж,
  • Дозаж,
  • Разклащане за хомогенизиране (poignettage) и инспекция (mirage),
  • Отлежаване в бутилка.

Отлежаване: 25 месеца.

Категория: Екстра Брут (Extra Brut).

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 10 и повече години.

Обем: 750мл., 1500 мл.

Затваряне: Коркова тапа, Диам Корк (MYTIK DIAM).

Поръчайте онлайн


В духа на световните винарските практики и вековната традиция в утвърдени винарски области стартира проектът на Мидалидаре – Midalidare Sparkling Wine. Началото е сложено преди повече от 10 години, когато след внимателно проучване на тероара поетапно се засаждат нови лозя от сортовете Шардоне, Пино Ноар и Пино Мьоние.

Пенливо вино Мидалидаре Розе Екстра Брут е представено на пазара през 2021 г., произведено е изцяло по традиционен метод, с ферментация в бутилка, 25 месеца съзряване върху утайката и е направено с изключително внимание върху детайла.


Лозарство

Лозите Пино Ноар и Пино Мьоние са засадени в северната част на Дабовец, а Шардоне - на северните склонове на Присовете и Дабовец. Местата са специално подбрани с оглед ограничаване количеството слънчева светлина. Насажденията са на средна надморска височина 350-390 метра при 10% наклон. Почвите са алувиални и канелени горски, с наличие на глина и наноси, с високо съдържание на варовик и способност за задържане на голямо количество вода. Уникалният микроклимат в района на с. Могилово се характеризира с големи температурни амплитуди, северни въздушни течения от широките долини; мека зима, топло лято и оптимално съотношение между слънцегреене и валежи.

Дегустационни бележки

Искрящ, нежен светло-розов цвят. Плътен мус от фини перли с много продължителна игра. Елегантен букет с аромат на сладка ягода, зелена ябълка и цитрус, обгърнати от нотки на препечен хляб с масло. Midalidare Rose Extra Brut NV е много свежо, стегнато вино с добра структура. Ароматът прелива във вкуса със свежо, цитрусово усещане и елегантен, продължителен финал.

Изтеглете анотация

Признания


Изтеглете история на признанията за 0.75 L

Записки по винопроизводството

Гроздоберът за пенливи вина обикновено започва две-три седмици преди беритбата на гроздето за тихи вина. Гроздето за Midalidare Rose Exra Brut NV се прибира през първата половина на м. август за Шардоне и през втората половина на м. август за Пино Ноар и Пино Мьоние, в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Набраното грозде незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.

Сортовете се винифицират поотделно и съотношението им в бленда варира. Гроздовете се пресоват на цели чепки по стъпална програма и се разделят на фракции. Следва избистряне на мъстта, декантиране и ферментация при  контролирана температура. Виното отлежава върху фините утайки в продължение на няколко месеца, след което се блендира и подлага на студена стабилизация. Следва стерилна филтрация и засяване с активни винени дрожди за вторична ферментация: няколко часа след засяването с дрожди виното се бутилира и затваря с кроненкоркови тапи. Ферментацията трае около 40 дни. По време на този процес налягането в бутилките се повишава от 0 до 7 Бар-а. След ферментацията виното отлежава върху дрождената утайка поне 25 месеца, след което се подлага на ремюаж: бутилките се поставят върху дървени стелажи (пюпитри) и се завъртат неколкократно всеки ден, като заедно с това се променя и ъгъла им спрямо пюпитъра. Следва дегоржаж при контролирана температура: процес, при който част от гърловината на бутилката се замразява заедно с утайката. Кроненкорковите тапи се отварят и налягането в бутилката избутва замръзналото кубче утайка. Добавя се „Ликьор де експедисион“ и се поставя коркова тапа и кошница. Следва внимателно разклащане на бутилките (Poignettage), за да се хомогенизира виното, както и финална проверка на бистротата му (Mirage). Дългият път приключва с минимум 3-месечно отлежаване в бутилка.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Мидалидаре Розе Екстра Брут е отличен аперитив и се съчетава добре с многообразие от храни: свежи салати, суши, меки сирена, морски дарове, а също и пържени храни, пикантни или сладко-кисели ястия. Чудесно се комбинира с пикантно барбекю, пилешки шницел, ризото с гъби и сметана, печено свинско с горчица, яйца с бекон.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 7-9°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша  за пенливо вино тип Лале.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 5-8°С.

Алкохолно съдържание: 12,5 об.%

Обща киселинност:  6,1 г/л

Остатъчна захар:  3,8 г/л

ph: 3,11



Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню