Наименование и произход: Пенливо вино от България, Шардоне Екстра Брут “Мидалидаре Премиер”, Блан де Блан по традиционен метод (класическа технология за производство на шампанско), Тракийска низина, Могилово; собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Гроздето е отгледано на лозови масиви Присовете и Дабовец (сертифициран за Био производство).
Сорт: 100% Шардоне, бленд от грозде от Присовете и Дабовец.
Тероар:
Беритба: На ръка, в края на м. август.
Винификация: Традиционен метод за производство на шампанско и пенливи вина
Стил: Блан де Блан (Blanc de Blancs) без реколта (Non-vintage), .
Категория: Екстра Брут (Extra Brut).
Съзряване: Най-малко 36 месеца.
Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 10 и повече години.
Обем: 750мл., 1500 мл.
Затваряне: Коркова тапа, натурален корк.
В духа на световни практики и вековна традиция в утвърдени винарски области стартира проектът на Мидалидаре „Midalidare Sparkling“ – производство на пенливи вина по традиционен метод, с вторична ферментация в бутилка, най-малко 18 месеца отлежаване върху утайките и внимание към всеки детайл. Началото е сложено през 2010 г., когато след внимателно проучване на тероара поетапно се засаждат нови лозя от сортовете Шардоне, Пино Ноар и Мьоние.
Пенливите вина от линията Midalidare Premier се произвеждат в години, когато преобладаващата реколта е с изключително качество, само в категория Екстра Брут или Па Дозе (Брют Натюр) и отлежават най-малко 36 месеца върху утайките. Midalidare Premier Extra Brut NV е представено на пазара през м. декември 2021 г.
Растенията са на средна възраст 11 години. Редовете са в посока Изток-Запад, със северно изложение. Формировката е двоен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е около 5000 растения на хектар. Добивът се контролира до около 9-10 тона/ха. Регулирането на производството е еднократно, при достигане височина на издънките до 15-20 см, т.нар. зелена резитба. Особено внимание се обръща на водния баланс, който се контролира внимателно, особено в периода на зреене.
Искрящ, златисто–жълт цвят. Плътен мус от фини перли с много продължителна игра. Интензивният, изискан аромат прелива в прекрасно балансиран и освежаващ вкус. Midalidare Premier Extra Brut NV е вино с добра структура, зашеметяващ финал и изключителен потенциал за отлежаване.
Прибирането на грозде, предназначено за производство на пенливо вино обикновено започва две-три седмици преди беритбата на гроздето за тихи вина. Беритбата на Шардоне за Midalidare Premier Extra Brut NV се провежда в края на м. август. Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг, незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.
Пенливо вино Мидалидаре Премиер Екстра Брут е произведено от най-качественото грозде и най-добрата селекция гроздов сок. Блендът е съставен от Шардоне, отгледано на лозови масиви Присовете и Дабовец и съотношението може да варира за различните тиражи. Гроздовете се пресоват цели по стъпална програма и се разделят на фракции. Следва избистряне на мъстта (дебурбаж), декантиране и първична (алкохолна) ферментация при контролирана температура. Виното отлежава върху фините утайки в продължение на няколко месеца, след което се блендира и подлага на студена стабилизация. Следва стерилна филтрация и добавяне на тиражен ликьор (съставен от захар, вино и винени дрожди) за вторична ферментация: няколко часа след засяването с дрожди виното се бутилира и затваря с кроненкоркови тапи. Ферментацията трае около 40 дни. По време на този процес налягането в бутилките се повишава от 0 до 7 Бар-а. След ферментацията виното отлежава върху дрождената утайка най-малко 36 месеца, след което се подлага на ремюаж: бутилките се поставят върху дървени стелажи (пюпитри) и се завъртат неколкократно всеки ден, като заедно с това се променя и ъгъла им спрямо пюпитъра. Следва дегоржаж при контролирана температура: процес, при който част от гърловината на бутилката се замразява заедно с утайката. Кроненкорковите тапи се отварят и налягането в бутилката избутва замръзналото кубче утайка. Добавя се „Ликьор де експедисион“ и се поставя коркова тапа и кошница. Следва внимателно разклащане на бутилките (Poignettage), за да се хомогенизира виното, както и финална проверка на бистротата му (Mirage). Дългият път приключва с минимум 3-месечно отлежаване в бутилка.
Алкохолно съдържание: 12,5 об.%
Обща киселинност: 8.3 г/л
Остатъчна захар: 2.2 г/л
ph: 2.94