BG EN

Midalidare Pas Dose

Midalidare Pas Dosé NV

Наименование и произход: Пенливо вино от България, Шардоне Брут Натюр “Мидалидаре Па Дозе”, Блан де Блан по традиционен метод (класическа технология за производство на шампанско), Тракийска низина, Могилово; собствени лозя на Мидалидаре. 

Лозов масив: Гроздето е отгледано на лозови масиви Присовете и Дабовец (сертифициран за Био производство).

Сорт: 100% Шардоне, бленд от грозде от Присовете и Дабовец.

Тероар:

  • Сертифицирани лозя за биологично производство (Дабовец),
  • Надморска височина 300-400 метра,
  • Хълмист терен с 10% наклон,
  • Алувиални почви с наличие на глина и наноси, с високо съдържание на карбонати (Присовете),
  • Глинести почви с високо съдържание на варовик (Дабовец),
  • Ограничено слънцегреене,
  • Северни въздушни течения от широките долини,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразени температурни амплитуди.

Беритба: На ръка, в края на м. август.

Винификация: Традиционен метод за производство на шампанско и пенливи вина

  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Пресоване на цели чепки,
  • Разделяне на фракции,
  • Алкохолна ферментация в стоманени съдове,
  • Вторична ферментация в бутилка,
  • Съзряване върху утайките,
  • Ремюаж,
  • Дегоржаж,
  • Дозаж,
  • Разклащане за хомогенизиране (poignettage) и инспекция (mirage),
  • Отлежаване в бутилка.

Стил: Блан де Блан (Blanc de Blancs) без реколта (Non-vintage).

Категория: Брут Натюр (Pas Dose, Zero Dosage).

Съзряване: Най-малко 36 месеца.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 10 и повече години.

Обем: 750мл., 1500 мл.

Затваряне: Коркова тапа, натурален корк.

Поръчайте онлайн

В духа на световни практики и вековна традиция в утвърдени винарски области стартира проектът на Мидалидаре „Midalidare Sparkling“ – производство на пенливи вина по традиционен метод, с вторична ферментация в бутилка, най-малко 18 месеца отлежаване върху утайките и внимание към всеки детайл. Началото е сложено през 2010 г., когато след внимателно проучване на тероара поетапно се засаждат нови лозя от сортовете Шардоне, Пино Ноар и Мьоние.

Пенливо вино Мидалидаре Па Дозе е произведено само от сорта Шардоне и отлежава най-малко 36 месеца върху утайките. Представено на пазара през м. декември 2023 г.


Лозарство

Лозите Шардоне са засадени на северните склонове на лозови масиви Присовете и Дабовец. Местата са специално подбрани с оглед ограничаване количеството слънчева светлина. Насажденията са на средна надморска височина 300-400 метра при 10% наклон. Почвите са алувиални и канелени горски, с наличие на глина и наноси, с високо съдържание на варовик и способност за задържане на голямо количество вода. Уникалният микроклимат в района на с. Могилово се характеризира с големи температурни амплитуди, северни въздушни течения от широките долини; мека зима, топло лято и оптимално съотношение между слънцегреене и валежи.

Дегустационни бележки

Искрящ, златисто–жълт цвят. Плътен мус от фини перли с много продължителна игра. Елегантен, интензивен нос с аромати на препечен хляб, сладка ябълка и сочен лимон, нежен лешников тон и нотки на прасковен цвят. В устата е мощно, сухо, много свежо, с вкусов аромат на цитруси и ябълка. Midalidare Pas Dosé NV е добре балансирано вино с плътно тяло, продължителен минерален финал и изключителен потенциал за отлежаване.


Признания

Записки по винопроизводството

Прибирането на грозде, предназначено за производство на пенливо вино обикновено започва две-три седмици преди беритбата на гроздето за тихи вина. Беритбата на Шардоне за Midalidare Pas Dosé NV се провежда в края на м. август. Гроздето се бере изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг, незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.

Блендът за Пенливо вино Мидалидаре Па Дозе е съставен от Шардоне, отгледано на лозови масиви Присовете и Дабовец и съотношението може да варира за различните тиражи. Гроздовете се пресоват цели по стъпална програма и се разделят на фракции. Следва избистряне на мъстта (дебурбаж), декантиране и първична (алкохолна) ферментация при контролирана температура. Виното отлежава върху фините утайки в продължение на няколко месеца, след което се блендира и подлага на студена стабилизация. Следва стерилна филтрация и добавяне на тиражен ликьор (съставен от захар, вино и винени дрожди) за вторична ферментация: няколко часа след засяването с дрожди виното се бутилира и затваря с кроненкоркови тапи. Ферментацията трае около 40 дни. По време на този процес налягането в бутилките се повишава от 0 до 7 Бар-а. След ферментацията виното отлежава върху дрождената утайка най-малко 36 месеца, след което се подлага на ремюаж: бутилките се поставят върху дървени стелажи (пюпитри) и се завъртат неколкократно всеки ден, като заедно с това се променя и ъгъла им спрямо пюпитъра. Следва дегоржаж при контролирана температура: процес, при който част от гърловината на бутилката се замразява заедно с утайката. Кроненкорковите тапи се отварят и налягането в бутилката избутва замръзналото кубче утайка. Добавя се „Ликьор де експедисион“ (дозаж) без захар и се поставя коркова тапа и кошница. Следва внимателно разклащане на бутилките (Poignettage), за да се хомогенизира виното, както и финална проверка на бистротата му (Mirage). Дългият път приключва с минимум 3-месечно отлежаване в бутилка.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Midalidare Pas Dosé NV е чудесен аперитив. Прекрасно се комбинира с пържени храни, ракообразни и риба, бели меса, твърди сирена и десерти. Идеално в съчетание с хайвер, рибни или зеленчукови ордьоври, пържени храни в азиатски стил, както и плодова пита с цитрусови плодове или десерти с лимонов крем.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 6-10°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша  за пенливо вино тип Лале.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 12-15°С.

Алкохолно съдържание: 12.5 об.%

Обща киселинност:  8.2 г/л

Остатъчна захар: 1.7 г/л

ph: 2.99



Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню