Контакти BG EN

Midalidare Sparkling Brut 0.75L

Midalidare Sparkling Brut NV

Наименование и произход: Пенливо вино от България, Шардоне Брут по традиционен метод (класическа технология за производство на шампанско), Тракийска низина, Могилово; собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Присовете, Дабовец (сертифициран за Био производство).

Сорт: 100% Шардоне.

Тероар:

  • Варовити почви (Присовете),
  • Глинести почви с високо съдържание на варовик (Дабовец),
  • Изложение на лозите Север-Юг,
  • Ограничено слънцегреене,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразени температурни амплитуди.

Беритба: На ръка, в началото на м. август.

Винификация:

  • Пресоване на цели чепки;
  • Алкохолна ферментация в стоманени съдове;
  • Вторична ферментация в бутилка;
  • Съзряване върху утайките;
  • Ремюаж;
  • Дегоржаж;
  • Дозаж;
  • Разклащане за хомогенизиране (poignettage) и инспекция.
  • Отлежаване в бутилка

Отлежаване: 24-60 месеца.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 10 и повече години.

Обем: 750мл., 1500мл.

Затваряне: Коркова тапа, Диам Корк (MYTIK DIAM)

Поръчайте онлайн

Изтеглете анотация

Изтеглете История на признанията за 0.75 L

Изтеглете История на признанията за 1.5 L

Изтеглете информация за тероара

В духа на световните винарските практики и вековната традиция в утвърдени винарски области стартира проектът на Мидалидаре – Midalidare Sparkling Wine. Началото е сложено преди повече от 10 години, когато след внимателно проучване на тероара поетапно се засаждат нови лозя от сортовете Шардоне, Пино Ноар и Пино Мьоние. Парцелите, върху които са засадени лозята, се намират в местностите Присовете и Дабовец. В съзвучие с винарската философия на Мидалидаре се изгражда нова винарна, където под вещото ръководство на агрономите Франческо Фоголин и Иван Колаксъзов и енолозите Марко Зизиоли, Николай Катеров и Александър Алексиев се създава пенливата напитка. Вино, произведено изцяло по традиционен метод, с ферментация в бутилка, минимум 24 месеца съзряване върху утайката и направено с изключително внимание върху детайла.

Лозарство

Лозите са засадени на северен склон, за да получават по-малко слънцегреене и по-добри производствени показатели. Растенията са с френски и италиански произход, на средна възраст 8 години Формировката е единичен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е 5000 растения на хектар. Добивът се контролира до около 9-10 тона/ха. Регулирането на производството е еднократно, при достигане височина на издънките до 15-20 см, т.нар. зелена резитба. Оставя се само по един летораст на плодна пъпка, останалите се отстраняват. Това създава пространства, подходящи за растежа на леторастите и позволява по-голяма циркулация на въздуха. Особено внимание се обръща на водния баланс, който се контролира внимателно, особено в периода на зреене. Беритбата на грозде, предназначено за производство на пенливо вино, обикновено започва две0три седмици преди беритбата на гроздето за тихи вина.

Дегустационни бележки

Искрящ, златисто–жълт цвят със зелен оттенък. Плътен мус от фини перли с много продължителна игра. В носът доминира зряла ябълка с приятна цитрусова горчивина. Ароматът прелива във вкуса с усещането за зелена ябълка и цитрусови кори. Свежо и стегнато тяло с добра структура. Финалът е дълъг и елегантен с ябълково-цитрусов послевкус.

Записки по винопроизводството

Беритбата се провежда в началото на м. август. Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг, незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.

Гроздовете се пресоват цели по стъпална програма и се разделят на фракции. Следва избистряне на мъстта, декантиране и ферментация при  контролирана температура. Виното отлежава върху фините утайки в продължение на няколко месеца, след което се блендира и подлага на студена стабилизация. Следва стерилна филтрация и засяване с активни винени дрожди за вторична ферментация: няколко часа след засяването с дроджи виното се бутилира и затваря с кроненкоркови тапи. Ферментацията трае около 40 дни. По време на този процес налягането в бутилките се повишава от 0 до 7 Бар-а. След ферментацията виното отлежава върху дрождената утайка от 24 до 60 и повече месеца, след което се подлага на ремюаж: бутилките се поставят върху дървени стелажи (пюпитри) и се завъртат неколкократно всеки ден, като заедно с това се променя и ъгъла им спрямо пюпитъра. Следва дегоржаж при контролирана температура: процес, при който част от гърловината на бутилката се замразява заедно с утайката. Кроненкорковите тапи се отварят и налягането в бутилката избутва замръзналото кубче утайка. Добавя се „Ликьор де експедисион“ и се поставя коркова тапа и кошница. Следва внимателно разклащане на бутилките (Poignettage), за да се хомогенизира виното, както и финална проверка на бистротата му (Mirage). Дългият път приключва с минимум 3-месечно отлежаване в бутилка.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Отличен аперитив. Прекрасно се съчетава с пържени храни, ракообразни, мазни риби, бели меса, паста, твърди сирена и десерти. Изключително добре се комбинира с треска, маринована в бира, с гарнитура от лучени кръгчета; пушена сьомга с хрупкави картофи, пилешки пирог, поръсен с натрошени бисквити; кебапи Тандури.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 7-9°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша  за пенливо вино тип Лале.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 5-8°С.

Алкохолно съдържание: 12 об.%

Обща киселинност: 8,7 г/л

Остатъчна захар: 6,5 г/л

ph: 3,02

Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню