Контакти BG EN

Midalidare Sparkling Brut

Наименование и произход: Пенливо вино Брут по традиционен метод, Тракийска низина, България; собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Присовете, Дабовец (сертифициран за Био производство).

Сорт: 100% Шардоне.

Беритба: На ръка, в края на м. август.

Винификация:

  • Пресоване на цели чепки;
  • Алкохолна ферментация в стоманени съдове;
  • Вторична ферментация в бутилка;
  • Съзряване върху утайките;
  • Ремюаж;
  • Дегоржаж;
  • Дозаж;
  • Разклащане за хомогенизиране (poignettage) и инспекция.

Отлежаване: 24-60 месеца.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 10 и повече години.

Обем: 750мл., 1500мл.

Затваряне: Коркова тапа.

Поръчайте онлайн

В духа на световните винарските практики и вековната традиция в утвърдени винарски области стартира проектът на Мидалидаре – Midalidare Sparkling Wine. Началото е сложено преди повече от 10 години, когато след внимателно проучване на тероара поетапно се засаждат нови лозя от сортовете Шардоне, Пино Ноар и Пино Мьоние. Парцелите, върху които са засадени лозята, се намират в местностите Присовете и Дабовец. В съзвучие с винарската философия на Мидалидаре се изгражда нова винарна, където под вещото ръководство на агрономите Франческо Фоголин и Иван Колаксъзов и енолозите Марко Зизиоли, Николай Катеров и Александър Алексиев се създава пенливата напитка. Вино, произведено изцяло по традиционен метод, с ферментация в бутилка, минимум 24 месеца съзряване върху утайката и направено с изключително внимание върху детайла.

Дегустационни бележки

Искрящ, златисто–жълт цвят със зелен оттенък. Плътен мус от фини перли с много продължителна игра. В носът доминира зряла ябълка с приятна цитрусова горчивина. Ароматът прелива във вкуса с усещането за зелена ябълка и цитрусови кори. Свежо и стегнато тяло с добра структура. Финалът е дълъг и елегантен с ябълково-цитрусов послевкус.

Записки по винопроизводството

Беритбата се провежда в началото на м. август. Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг, незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Гроздовете се пресоват цели по стъпална програма и се разделят на фракции. Следва избистряне на мъстта, декантиране и ферментация при  контролирана температура. Виното отлежава върху фините утайки в продължение на няколко месеца, след което се блендира и подлага на студена стабилизация. Следва стерилна филтрация и засяване с активни винени дрожди за вторична ферментация: няколко часа след засяването с дроджи виното се бутилира и затваря с кроненкоркови тапи. Ферментацията трае около 40 дни. По време на този процес налягането в бутилките се повишава от 0 до 7 Бар-а. След ферментацията виното отлежава върху дрождената утайка от 24 до 60 и повече месеца, след което се подлага на ремюаж: бутилките се поставят върху дървени стелажи (пюпитри) и се завъртат неколкократно всеки ден, като заедно с това се променя и ъгъла им спрямо пюпитъра. Следва дегоржаж при контролирана температура: процес, при който част от гърловината на бутилката се замразява заедно с утайката. Кроненкорковите тапи се отварят и налягането в бутилката избутва замръзналото кубче утайка. Добавя се „Ликьор де експедисион“ и се поставя коркова тапа и кошница. Следва внимателно разклащане на бутилките (Poignettage), за да се хомогенизира виното, както и финална проверка на бистротата му (Mirage). Дългият път приключва с минимум 3-месечно отлежаване в бутилка.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Отличен аперитив. Прекрасно се съчетава с пържени храни, ракообразни, мазни риби, бели меса, паста, твърди сирена и десерти. Изключително добре се комбинира с треска, маринована в бира, с гарнитура от лучени кръгчета; пушена сьомга с хрупкави картофи, пилешки пирог, поръсен с натрошени бисквити; кебапи Тандури.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 7-9°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша  за пенливо вино тип Лале.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 5-8°С.

Алкохолно съдържание: 12 об.%

Обща киселинност: 8,7 г/л

Остатъчна захар: 6,5 г/л

ph: 3,02



Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню