Контакти BG EN

Midalidare Sparkling Blanc de Blancs 0.75L

Midalidare Sparkling Blanc de Blancs NV

Наименование и произход: Пенливо вино от България, Шардоне Блан де Блан по традиционен метод (класическа технология за производство на шампанско), Тракийска низина, Могилово; собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Присовете, Дабовец (сертифициран за Био производство).

Сорт: 100% Шардоне.

Тероар:

  • Варовити почви (Присовете),
  • Глинести почви с високо съдържание на варовик (Дабовец),
  • Изложение на лозите Север-Юг,
  • Ограничено слънцегреене,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразени температурни амплитуди.

Беритба: На ръка, в началото на м. август.

Винификация:

  • Пресоване на цели чепки,
  • Алкохолна ферментация в стоманени съдове,
  • Вторична ферментация в бутилка,
  • Съзряване върху утайките,
  • Ремюаж,
  • Дегоржаж,
  • Дозаж,
  • Разклащане за хомогенизиране (poignettage) и инспекция,
  • Отлежаване в бутилка.

Отлежаване: 18 месеца.

Потенциал: Може да се консумира веднага или да отлежава 10 и повече години.

Обем: 750мл., 1500мл.

Затваряне: Коркова тапа, Диам Корк (MYTIK DIAM)

Поръчайте онлайн

Изтеглете анотация

Изтеглете информация за тероара

В духа на световните винарските практики и вековната традиция в утвърдени винарски области стартира проектът на Мидалидаре – Midalidare Sparkling Wine. Началото е сложено преди повече от 10 години, когато след внимателно проучване на тероара поетапно се засаждат нови лозя от сортовете Шардоне, Пино Ноар и Пино Мьоние. Парцелите, върху които са засадени лозята, се намират в местностите Присовете и Дабовец. В съзвучие с винарската философия на Мидалидаре се изгражда нова винарна, където под вещото ръководство на агрономите Франческо Фоголин и Иван Колаксъзов и енолозите Марко Зизиоли, Николай Катеров и Александър Алексиев се създава пенливата напитка. Вино, произведено изцяло по традиционен метод, с ферментация в бутилка, минимум 18 месеца съзряване върху утайката и направено с изключително внимание върху детайла.

Лозарство

Лозите са засадени на северен склон, за да получават по-малко слънцегреене и по-добри производствени показатели. Растенията са с френски и италиански произход, на средна възраст 8 години Формировката е единичен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е 5000 растения на хектар. Добивът се контролира до около 9-10 тона/ха. Регулирането на производството е еднократно, при достигане височина на издънките до 15-20 см, т.нар. зелена резитба. Оставя се само по един летораст на плодна пъпка, останалите се отстраняват. Това създава пространства, подходящи за растежа на леторастите и позволява по-голяма циркулация на въздуха. Особено внимание се обръща на водния баланс, който се контролира внимателно, особено в периода на зреене. Беритбата на грозде, предназначено за производство на пенливо вино, обикновено започва две-три седмици преди беритбата на гроздето за тихи вина.

Дегустационни бележки

Нежен мус от елегантни балончета. Интензивен флорален аромат, богат и същевременно възхитително освежаващ вкус, чист и приятен финал. Мидалидаре Спарклинг Блан де Блан е свежо, разкошно плодово вино с подканящ финес.

                                               

Записки по винопроизводството

Беритбата се провежда в края на м. август. Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг, незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.

Гроздовете се пресоват цели по стъпална програма и се разделят на фракции. Следва избистряне на мъстта, декантиране и ферментация при  контролирана температура. Виното отлежава върху фините утайки в продължение на няколко месеца, след което се блендира и подлага на студена стабилизация. Следва стерилна филтрация и засяване с активни винени дрожди за вторична ферментация: няколко часа след засяването с дроджи виното се бутилира и затваря с кроненкоркови тапи. Ферментацията трае около 40 дни. По време на този процес налягането в бутилките се повишава от 0 до 7 Бар-а. След ферментацията виното отлежава върху дрождената утайка от 18 до 24 месеца, след което се подлага на ремюаж: бутилките се поставят върху дървени стелажи (пюпитри) и се завъртат неколкократно всеки ден, като заедно с това се променя и ъгъла им спрямо пюпитъра. Следва дегоржаж при контролирана температура: процес, при който част от гърловината на бутилката се замразява заедно с утайката. Кроненкорковите тапи се отварят и налягането в бутилката избутва замръзналото кубче утайка. Добавя се „Ликьор де експедисион“ и се поставя коркова тапа и кошница. Следва внимателно разклащане на бутилките (Poignettage), за да се хомогенизира виното, както и финална проверка на бистротата му (Mirage). Дългият път приключва с минимум 3-месечно отлежаване в бутилка.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Отличен аперитив. Прекрасно се съчетава с пържени храни, ракообразни, мазни риби, бели меса, паста, твърди сирена и десерти. Изключително добре се комбинира с омари и хайвер; пържена риба с картофи (Fish‘n’Chips); пържени калмари; пушена сьомга (особено Гравлакс); емпанади с пилешко и сирене; пържено пиле; суши; суфле със скариди и лук; сладкиши с шоколад и плодове.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 7-9°C
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша за пенливо вино тип Лале.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 5-8°С.

Алкохолно съдържание: 12 об.%

Обща киселинност: 8,7 г/л

Остатъчна захар: 6,9 г/л

ph: 3,1

Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню