Контакти BG EN

Midalidare Sauvignon Blanc & Semillon

Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина, България. Собствени лозя на Мидалидаре

Лозов масив: Шипката, Присовете.

Сорт: Бленд от Совиньон Блан и Семийон.

Беритба: На ръка.

Винификация:

  • Студено настойване;
  • Алкохолна ферментация в стоманени съдове;
  • Съзряване върху утайките.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава до 2 години.

Обем: 750мл.

Затваряне: Коркова тапа.

Поръчайте онлайн


Дегустационни бележки

Мидалидаре Совиньон Блан и Семийон разкрива интензивен жълт цвят. Тревист аромат, пикантни тонове, преобладава аромат на червен грейпфрут, манго и зрял ананас. Хармонично, балансирано и меко вино. Изключително интензивен и комплексен вкусов аромат. Дълъг  и запомнящ се послевкус.

Записки по винопроизводството

Беритбата се провежда в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно, в касетки от 10-12 кг. Гроздето незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път набраното и селектирано грозде постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди. Започва бавна алкохолна ферментация при контролирана температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за определен период от време като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Прекрасно като аперитив или в комбинация с бяло месо, птиче месо, зеленчуци, паста. Отлично се съчетава с пилешко или телешко, особено в сметанов сос или с гарнитура от пролетни зеленчуци като аспержи и зелен  фасул; паста със зеленчуци и сметанов или млечен сос.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 9-11°C
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша за Совиньон Блан (високо столче, тесен балон, тесен отвор) или стандартна чаша за бяло вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 8-12°С

Алкохолно съдържание: 12.5 об.%

Обща киселинност: 6,61 г/л

Остатъчна захар: 1,4 г/л

pH: 3,19


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню