Наименование и произход: Бяло вино от България, бленд от Совиньон Блан и Семийон „Мидалидаре“, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Шипката и Присовете.
Сорт: Бленд от 95% Совиньон Блан от Шипката и Присовете и 5% Семийон от Присовете.
Тероар:
Беритба: На ръка и механизирано.
Винификация:
Отлежаване: Неотлежало.
Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава до 2 години.
Обем: 750мл.
Затваряне: Коркова тапа.
Едноименната серия вина на Мидалидаре е своеобразен поклон пред природните дадености и климатичните условия, характерни за село Могилово. Част от винарската философия на компанията е да се отглеждат само сортове грозде, подходящи за уникалния тероар на винарната. Серията вина Midalidare представя неповторимите особености на района в комбинация със сортовите характеристики на гроздето. Midalidare са тероарни вина, изразяващи спецификите на сортовете, индивидуално или в бленд. Очарованието на тази серия е подкрепено визуално с красивите едноцветни етикети на вината: всеки сорт или бленд има своя уникален цвят.
Белият цвят е запазен за един класически бял бордо бленд – Совиньон Блан и Семийон.
Растенията са от френски и италиански произход, със средна възраст 13 години. Формировката е единичен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е 5000 растения на хектар. Добивът се контролира до 9-10 тона/ха. Регулиранетo на производството е еднократно, при височина на издънките е 15-20 см, т.нар. зелена резитба.
Мидалидаре Совиньон Блан и Семийон разкрива блестящ светло жълт цвят. Аромати на свежа трева и коприва се преплитат със сочен лимон и зрял ананас. Хармонично и балансирано вино с леко тяло и интегрирани киселини. В устата е минерално, плодово, доминират нотки на лимон и ананас. Финалът е минерален, с цитрусов послевкус.
Беритбата се провежда в ранните сутрешни часове, ръчно и механизирано, в касетки от 10-12 кг. Гроздето незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.
Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път набраното и селектирано грозде постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди. Започва бавна алкохолна ферментация при контролирана температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за определен период от време като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.
Алкохолно съдържание: 12,5 об.%
Обща киселинност: 6,61 г/л
Остатъчна захар: 1,4 г/л
pH: 3,19