Наименование и произход: Бяло вино, бленд от Совиньон Блан и Пино Гри „Синерджи“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Шипката и Присовете.
Сорт: Бленд от 85% Совиньон Блан и 15% Пино Гри.
Тероар:
Беритба: На ръка.
Винификация:
Отлежаване: Неотлежало.
Зрялост: Да се консумира в рамките на 2 години.
Обем: 750мл.
Затваряне: Винтова капачка.
Има блендове, които са утвърдени във времето. Има и такива, създадени по време на „новата“ винена история. Един от тях е блендът Совиньон Блан и Пино Гри – едно съчетание на два типични за Стария свят бели сортове, успешно адаптирани в Новия свят. Synergy подчертава прекрасното взаимодействие между Совиньон Блан и Пино Гри в Мидалидаре. Synergy е комбинацията, в която два ароматни бели сорта се допълват и създават перфектната синергия.
Растенията са от френски и италиански произход, със средна възраст 13 години. Формировката е единичен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е 5000 растения на хектар. Добивът се контролира до 9-10 тона/ха. Регулиранетo на производството е еднократно, при височина на издънките е 15-20 см, т.нар. зелена резитба.
Чист, нежен бледо жълт цвят. Интригуващ нос с букет от плодови и цветни нотки. Доминират аромати на прясно окосена трева, зрял лимон и сочна маракуя, подчертани от фини нотки на бъзов цвят и чимшир. Мидалидаре Синерджи е вино с добра структура, отличен баланс и елегантна свежест. Във вкусовият аромат се долавя нежен и фин аромат на чимшир и цитрус. Финалът е минерален, с освежаващ цитрусов послевкус.
Беритбата се провежда в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно, в касетки от 10-12 кг.
Гроздето незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път набраното и селектирано грозде постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди. Започва бавна алкохолна ферментация при контролирана температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за определен период от време като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.
Алкохолно съдържание: 13.5 об.%
Обща киселинност: 6,2 г/л
Остатъчна захар: 1,4 г/л
pH: 3,23