Контакти BG EN

Synergy Sauvignon Blanc & Pinot Gris

Synergy Sauvignon Blanc & Pinot Gris

Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина, България. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Шипката, Присовете.

Сорт: Бленд от Совиньон Блан и Пино Гри.

Беритба: На ръка.

Винификация:

  • Студено настойване;
  • Алкохолна ферментация в стоманени съдове;
  • Съзряване върху утайките.

Зрялост: Да се консумира в рамките на 2 години.

Обем: 750мл.

Затваряне: Стъклена тапа.

Поръчайте онлайн

Има блендове, които са утвърдени във времето. Има и такива, създадени по време на „новата“ винена история. Такъв е блендът Совиньон Блан и Пино Гри – едно съчетание на два типични за Стария свят бели сортове, успешно адаптирани в Новия свят.

Synergy подчертава прекрасното взаимодействие между Совиньон Блан и Пино Гри в Мидалидаре. Synergy е комбинацията, в която два ароматни бели сорта се допълват и създават перфектната синергия.

Дегустационни бележки

Чист, нежен стоманено-зеленикав цвят. Интригуващ нос с букет от плодови и цветни нотки. Доминират аромати на прясно окосена трева, прасковен цвят, сочна дюля и зрял лимон, подчертани от фини нотки на бъзов цвят, чимшир и бял пипер. Мидалидаре Синерджи е вино с добра структура, отличен баланс и елегантна свежест. Във вкусовият аромат се долавя нежен и фин аромат на зелени подправки, цитрус и дюля. Финалът е минерален, с плодов привкус.

Записки по винопроизводството

Беритбата се провежда в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно, в касетки от 10-12 кг. Гроздето незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път набраното и селектирано грозде постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди. Започва бавна алкохолна ферментация при контролирана температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за определен период от време като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Добре се комбинира със студени меса и салати; кишове и пикантни плодови пити; разнообразие от зеленчукови ястия, особено зеленчуци на фурна; пикантни ястия като къри в тайландски стил или пържени храни в китайски стил (месо, зеленчуци), овкусени с джинджифил; спагети с лимонов сок; чили и спанак със сметана. 
  • Препоръчителна температура за сервиране: 9-11°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша за Совиньон Блан (високо столче, тесен балон, тесен отвор) или стандартна чаша за бяло вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 8-12°С.

Алкохолно съдържание: 13.5 об.%

Обща киселинност: 6,2 г/л

Остатъчна захар: 1,4 г/л

pH: 3,23


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню