Контакти BG EN

Silver Angel 

Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина, България. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Шипката и Присовете.

Сорт: 100% Совиньон Блан.

Беритба: На ръка, в началото до средата на м. септември.

Винификация:

  • Студено настойване;
  • Алкохолна ферментация в стоманени съдове;
  • Съзряване върху утайките.

Зрялост: Да се консумира в рамките на 2 години.

Обем: 375мл., 750мл.

Затваряне: Коркова тапа.

Поръчайте онлайн


Дегустационни бележки

Силвър Ейнджъл Совиньон Блан 2018 блести в сламено-жълт цвят с нежни зеленикави оттенъци. Интензивен, тревист Совиньон Блан с нотки на зелени подправки - самардала, коприва, прясно окосена трева, подсилени от цитрусов аромат на лимон и  лайм и хладен тон на маракуя. Свежо, игриво вино със средна структура и отличен баланс между киселини и тяло, с цитрусово-билкови акценти и продължителен, минерален финал.  В интензивния вкусов аромат доминира тревист тон, послевкусът е настойчив и запомнящ се.

Записки по винопроизводството

Беритбата за Силвър Ейнджъл се провежда в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно, в касетки от 10-12 кг. Гроздето незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път набраното и селектирано грозде Совиньон Блан постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди. Започва бавна алкохолна ферментация при контролирана температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за определен период от време като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Прекрасен аперитив. Отлично в комбинация с грилована риба, особено по-мазни риби като сардини и скумрия; чеснови кралски скариди и жарена сепия; пържени рибни или пилешки късчета; херинга и пържена риба с картофен чипс; гриловано пилешко или агнешко с лека марината; гръцка и мексиканска кухня и свежи ястия с авокадо, домати, зелен лук и маслини; саламурени сирена като фета или бяло българско сирене; свежи салати, зеленчукови ордьоври; сотирани зеленолистни зеленчуци или зеленчуков микс в сметанов сос; салата Снежанка (млечна салата с краставици и копър); зелен хумус; касерола с бял боб и резенчета тиквички; лазаня карбонара; леки азиатски ястия.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 9-11°C
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша за Совиньон Блан (високо столче, тесен балон, тесен отвор) или стандартна чаша за бяло вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 8-12°С.

Алкохолно съдържание: 13 об.%

Обща киселинност: 6,33 г/л

Остатъчна захар: 1,5 г/л

pH: 3,15


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню