Контакти BG EN

Silver Angel Sauvignon Blanc

Silver Angel Sauvignon Blanc

Наименование и произход: Бяло вино Совиньон Блан от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Шипката и Присовете.

Сорт: 100% Совиньон Блан.

Тероар: 

  • Алувиални почви с наличие на глина и наноси, с високо съдържание на карбонати,
  • Средна надморска височина 290-360 метра,
  • Изложение на лозите Изток-Запад,
  • Северни въздушни течения от широките долини,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразени температурни амплитуди.

Беритба: Механизирано и ръчно, в началото до средата на м. септември.

Винификация:

  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Сортиране,
  • Студено настойване,
  • Алкохолна ферментация в стоманени съдове,
  • Съзряване върху утайките.

Зрялост: Да се консумира в рамките на 2 години.

Обем: 375мл., 750мл.

Затваряне: Коркова тапа.

Поръчайте онлайн

Изтеглете анотация

Елегантно, изтънчено, неустоимо обаятелно. Създадено през 2010г., виното Silver Angel очарова с комбинацията от традиционно и модерно винифициране на сорта Совиньон Блан. „Сребърният ангел“ на Мидалидаре е свежо, хладно, примамващо и при все това незабравимо вино с характер: синоним на класически Совиньон, пречупен през призмата на съвременното разбиране. Прекрасна компания в миговете на съвършенство, спокойствие и красива емоция, вече десета година Silver Angel не изменя на стила си: ароматен, плодов, тревисто-билков Совиньон Блан от Мидалидаре, все по-изразителен с всяка следваща реколта.

Лозарство

Растенията са от френски и италиански произход, със средна възраст 13 години. Формировката е единичен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е 5000 растения на хектар. Добивът се контролира до 9-10 тона/ха. Регулиранетo на производството е еднократно, при височина на издънките е 15-20 см, т.нар. зелена резитба.

Дегустационни бележки

Силвър Ейнджъл Совиньон Блан блести в сламено-жълт цвят с нежни зеленикави оттенъци. Разкошен плодов нос с аромат на зряла круша, пъпеш и сочен лимон в комбинация с елегантни тревисто-билкови нотки на лимонена трева, коприва и цвят от бъз. Свежо, игриво вино с леко тяло и отличен баланс, с цитрусово-билкови акценти и продължителен, минерален финал. В интензивния вкусов аромат доминира цитрусово-тревист тон, послевкусът е настойчив и запомнящ се.

Записки по винопроизводството

Беритбата за Силвър Ейнджъл се провежда в ранните сутрешни часове през първата половина на м. септември, ръчно и механизирано, в касетки от 10-12 кг.

Гроздето незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път набраното и селектирано грозде Совиньон Блан постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди. Започва бавна алкохолна ферментация при контролирана температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за определен период от време като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Прекрасен аперитив. Отлично в комбинация с грилована риба, особено по-мазни риби като сардини и скумрия; чеснови кралски скариди и жарена сепия; пържени рибни или пилешки късчета; херинга и пържена риба с картофен чипс; гриловано пилешко или агнешко с лека марината; гръцка и мексиканска кухня и свежи ястия с авокадо, домати, зелен лук и маслини; саламурени сирена като фета или бяло българско сирене; свежи салати, зеленчукови ордьоври; сотирани зеленолистни зеленчуци или зеленчуков микс в сметанов сос; салата Снежанка (млечна салата с краставици и копър); зелен хумус; касерола с бял боб и резенчета тиквички; леки азиатски ястия.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 9-11°C
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша за Совиньон Блан (високо столче, тесен балон, тесен отвор) или стандартна чаша за бяло вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 8-12°С.

Алкохолно съдържание: 12 об.%

Обща киселинност: 6,33 г/л

Остатъчна захар: 1,5 г/л

pH: 3,15


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню