Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина, България. Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Шипката и Присовете.
Сорт: 100% Совиньон Блан.
Беритба: На ръка, в началото до средата на м. септември.
Винификация:
Зрялост: Да се консумира в рамките на 2 години.
Обем: 375мл., 750мл.
Затваряне: Коркова тапа.
Елегантно, изтънчено, неустоимо обаятелно. Създадено през 2010г., виното Silver Angel очарова с комбинацията от традиционно и модерно винифициране на сорта Совиньон Блан. „Сребърният ангел“ на Мидалидаре е свежо, хладно, примамващо и при все това незабравимо вино с характер: синоним на класически Совиньон, пречупен през призмата на съвременното разбиране. Прекрасна компания в миговете на съвършенство, спокойствие и красива емоция, вече десета година Silver Angel не изменя на стила си: ароматен, плодов, тревисто-билков Совиньон Блан от Мидалидаре, все по-изразителен с всяка следваща реколта.
Силвър Ейнджъл Совиньон Блан блести в сламено-жълт цвят с нежни зеленикави оттенъци. Интензивен, тревист Совиньон Блан с нотки на зелени подправки - самардала, коприва и прясно окосена трева, подсилени от цитрусов аромат на лимон и лайм и хладен тон на маракуя. Свежо, игриво вино със средна структура и отличен баланс между киселини и тяло, с цитрусово-билкови акценти и продължителен, минерален финал. В интензивния вкусов аромат доминира тревист тон, послевкусът е настойчив и запомнящ се.
Беритбата за Силвър Ейнджъл се провежда в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно, в касетки от 10-12 кг. Гроздето незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път набраното и селектирано грозде Совиньон Блан постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди. Започва бавна алкохолна ферментация при контролирана температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за определен период от време като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.
Алкохолно съдържание: 13 об.%
Обща киселинност: 6,33 г/л
Остатъчна захар: 1,5 г/л
pH: 3,15