Наименование и произход: Бяло вино Шардоне „Ейнджълс Шеър“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Шипката и Присовете.
Сорт: 100% Шардоне от Шипката и Присовете.
Тероар:
Беритба: На ръка, от началото до средата на м. септември.
Винификация:
Съзряване: 2 месеца.
Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава в бутилка 2-3 години.
Обем: 375 мл., 750мл.
Затваряне: Коркова тапа, Diam cork (Diam for still wines).
Още от древни времена се знае, че небесните ангели слизат всяка нощ на земята, за да вземат своя дял от бъчвите, пълни с божествената напитка. И понеже крилатите създания са безплътни и скромни, техния дял, наричан „ангелски“ (Angel`s share) e само няколко процента от обема на бъчвите, които производителите после с радост допълват. Дали се надяват по този начин да умилостивят боговете или смятат, че тази амброзия ще се върне чрез небесните създания към растенията, от които зависи целият им труд, не е толкова важно. Главното е, че по-голямата част от еликсирите, достойни за ангелите, остава за нас – хората.
Така се родиха вината Angel’s Share Syrah и Chardonnay: от вдъхновяваща небесна история, породила желание Ангелският дял на Мидалидаре да бъде споделен!
Растенията са от френски и италиански произход, със средна възраст 15 години. Формировката е единичен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е около 5000 растения на хектар. Добивът се контролира до 9-10 тона/ха. Регулиранетo на производството е еднократно, при височина на издънките е 15-20 см, т.нар. зелена резитба.
Бледо златист, искрящ цвят със зелени оттенъци. Носът е комплексен, флорален, с нотки на акация и цвят от бяла праскова, подсилени от плодови аромати на зелена ябълка и сочни тропически плодове. Вкусът е свеж, минерален. Ейнджълс Шеър Шардоне притежава средно тяло с добра структура. Финалът е дълъг и освежаващ.
Беритбата се провежда от началото до средата на м. септември. Гроздето за Ейнджълс Шеър Шардоне се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно, в касетки от 10-12 кг. Набраното грозде незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.
Охладеното грозде се сортира ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път селектираното Шардоне постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди. Започва бавна алкохолна ферментация при контролирана температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за определен период от време като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Малък процент от виното съзрява за два месеца в дъбови бъчви, първо до второ зареждане. Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.
Алкохолно съдържание: 13 об.%
Обща киселинност: 5,34 г/л
Остатъчна захар: 1,8 г/л
pH: 3,36