Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина, България. Произведено от собствени лозя на Мидалидаре
Лозов масив: Присовете
Сорт: 100% Шардоне
Беритба: Ръчна, в края на м. септември
Винификация:
Отлежаване: 2 месеца
Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 2-3 години
Обем: 375 мл., 750мл.
Затваряне: Коркова тапа
Още от древни времена се знае, че небесните ангели слизат всяка нощ на земята, за да вземат своя дял от бъчвите, пълни с божествената напитка. И понеже крилатите създания са безплътни и скромни, техния дял, наричан „ангелски“ (Angel`s share) e само няколко процента от обема на бъчвите, които производителите после с радост допълват. Дали се надяват по този начин да умилостивят боговете или смятат, че тази амброзия ще се върне чрез небесните създания към растенията, от които зависи целият им труд, не е толкова важно. Главното е, че по-голямата част от еликсирите, достойни за ангелите, остава за нас – хората.
Така се родиха вината Angel’s Share Syrah и Chardonnay: от вдъхновяваща небесна история, породила желание Ангелският дял на Мидалидаре да бъде споделен!
Бледо златист, искрящ цвят със зелени оттенъци. Носът е комплексен, флорален, с нотки на акация и цвят от бяла праскова, подсилени от плодови аромати на зелена ябълка и сочни тропически плодове. Вкусът е свеж, минерален. Angel's Share Chardonnay притежава средно тяло с добра структура. Финалът е дълъг и освежаващ.
Беритбата се провежда в края на м. септември. Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг, незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното шардоне постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура, която продължава 15-25 дни. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката като няколко пъти седмично се извършва батонаж (вдигане на утайките). Малък процент от виното отлежава в стари дъбови бъчви за 2 месеца. Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следва купажиране, филтрация, избистряне и бутилиране.
Алкохолно съдържание: 13,5 об.%
Обща киселинност:
Остатъчна захар:
pH: