Контакти BG EN

Angel’s Share Chardonnay

Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина, България. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Шипката и Присовете.

Сорт: 100% Шардоне.

Беритба: На ръка, в началото до средата на м. септември.

Винификация:

  • Студено настойване;
  • Алкохолна ферментация в стоманени съдове;
  • Съзряване върху утайките;
  • Частично съзряване в дъбови бъчви.

Отлежаване: 2 месеца.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 3 години.

Обем: 375 мл., 750мл.

Затваряне: Коркова тапа.

Поръчайте онлайн

Още от древни времена се знае, че небесните ангели слизат всяка нощ на земята, за да вземат своя дял от бъчвите, пълни с божествената напитка. И понеже крилатите създания са безплътни и скромни, техния дял, наричан „ангелски“ (Angel`s share) e само няколко процента от обема на бъчвите, които производителите после с радост допълват. Дали се надяват по този начин да умилостивят боговете или смятат, че тази амброзия ще се върне чрез небесните създания към растенията, от които зависи целият им труд, не е толкова важно. Главното е, че по-голямата част от еликсирите, достойни за ангелите, остава за нас – хората.

Така се родиха вината Angel’s Share Syrah и Angel’s Share Chardonnay: от вдъхновяваща небесна история, породила желание Ангелският дял на Мидалидаре да бъде споделен!

Дегустационни бележки

Бледо златист, искрящ цвят със зелени оттенъци. Носът е комплексен, флорален, с нотки на акация и цвят от бяла праскова, подсилени от плодови аромати на зелена ябълка и сочни тропически плодове. Вкусът е свеж, минерален. Angel's Share Chardonnay притежава средно тяло с добра структура. Финалът е дълъг и освежаващ.

Записки по винопроизводството

Беритбата се провежда в началото до средата на м. септември. Гроздето за Ейнджълс Шеър Шардоне се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно, в касетки от 10-12 кг. Незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път набраното и селектирано Шардоне постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди. Започва бавна алкохолна ферментация при контролирана температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за определен период от време като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Малък процент от виното съзрява за два месеца в дъбови бъчви, първо до второ зареждане. Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Отлично в комбинация с рибен пай и рибни кексчета (особено рибени сладкиши със сьомга), поширана сьомга или сьомга със сладък сос, пилешко, свинско или паста в сметанов сос, салати с пилешко месо, шунка или сирене, като салата Цезар или пилешки салати, гарнирани с праскови, манго или ядки от макадамия, леко пикантно къри с маслен сос.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 9-11°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша Шардоне (високо столче, широк балон, широк отвор) или в стандартна чаша за бяло вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 8-12°С.

Алкохолно съдържание: 14 об.%

Обща киселинност: 5,34 г/л

Остатъчна захар: 1,8 г/л

pH: 3,36


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню