Наименование и произход: Бяло вино от България, бленд от Шардоне, Совиньон Блан и Семийон „Карпе Дием“, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Шипката и Присовете.
Сорт: Бленд от 40% Совиньон Блан от Шипката и Присовете, 35% Шардоне от Шипката и 25% Семийон от Присовете.
Тероар:
Беритба: На ръка.
Винификация:
Отлежаване: Неотлежало.
Зрялост: Да се консумира в рамките на 3 години.
Обем: 375мл, 750мл, 1500 мл., Bag-in-Box 3000 мл.
Затваряне: Винтова капачка / Коркова тапа, Диам Корк (DIAM FOR STILL WINES) / Кутия.
Carpe Diem е серията вина на Мидалидаре за приятели, за забавления, за ежедневните мигове в живота. Серията се състои от червено, розово и бяло вино, и трите бленд от няколко различни сорта. Вината са млади, жизнени и изразителни, подходящи за всеки вкус, всеки момент и отлични в комбинация с многообразие от ястия. С вината Carpe Diem емоциите оживяват в наслада от настоящето.
Растенията са от френски и италиански произход, със средна възраст 15 години. Формировката е единичен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е 5000 растения на хектар. Добивът се контролира до 9-10 тона/ха. Регулиранетo на производството е еднократно, при височина на издънките е 15-20 см, т.нар. зелена резитба. Водният баланс се контролира ежедневно.
Свеж светло жълт цвят. Съблазнителни нотки на прасковен цвят, пъпеш, сочен лимон, грейпфрут и прясно окосена трева оформят аромата. Отличният баланс с преобладаващ вкус на цитрус, тревисти и минерални нотки допълват ароматното усещане на Карпе Дием Бяло.
Беритбата се провежда в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно, в касетки от 10-12 кг.
Гроздето незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път набраното и селектирано грозде постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди. Започва бавна алкохолна ферментация при контролирана температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за определен период от време като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.
Алкохолно съдържание: 13 об.%
Обща киселинност: 5,96 г/л
Остатъчна захар: 1,7 г/л
pH: 3,27