Контакти BG EN

Carpe Diem White

Carpe Diem White

Наименование и произход: Бяло вино от България, бленд от Шардоне, Совиньон Блан и Семийон „Карпе Дием“, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Шипката и Присовете.

Сорт: Бленд от 40% Совиньон Блан от Шипката и Присовете, 35% Шардоне от Шипката и 25% Семийон от Присовете.

Тероар:

  • Алувиални почви с наличие на глина и наноси, с високо съдържание на карбонати,
  • Средна надморска височина 290-350 метра,
  • Изложение на лозите Изток-Запад,
  • Северни въздушни течения от широките долини,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразени температурни амплитуди.

Беритба: На ръка.

Винификация:

  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Сортиране,
  • Студено настойване,
  • Алкохолна ферментация в стоманени съдове,
  • Съзряване върху утайките.

Отлежаване: Неотлежало.

Зрялост: Да се консумира в рамките на 3 години.

Обем: 375мл, 750мл, 1500 мл., Bag-in-Box 3000 мл.

Затваряне: Винтова капачка / Коркова тапа, Диам Корк (DIAM FOR STILL WINES) / Кутия.

Поръчайте онлайн

Изтеглете анотация

Изтеглете информация за тероара

Carpe Diem е серията вина на Мидалидаре за приятели, за забавления, за ежедневните мигове в живота. Серията се състои от червено, розово и бяло вино, и трите бленд от няколко различни сорта. Вината са млади, жизнени и изразителни, подходящи за всеки вкус, всеки момент и отлични в комбинация с многообразие от ястия. С вината Carpe Diem емоциите оживяват в наслада от настоящето.

Лозарство

Растенията са от френски и италиански произход, със средна възраст 13 години. Формировката е единичен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е 5000 растения на хектар. Добивът се контролира до 9-10 тона/ха. Регулиранетo на производството е еднократно, при височина на издънките е 15-20 см, т.нар. зелена резитба. Водният баланс се контролира ежедневно.

Дегустационни бележки

Свеж светло жълт цвят. Съблазнителни нотки на прасковен цвят, пъпеш, сочен лимон, грейпфрут и прясно окосена трева оформят аромата. Отличният баланс с преобладаващ вкус на цитрус, тревисти и минерални нотки допълват ароматното усещане  на Карпе Дием Бяло.

Записки по винопроизводството

Беритбата се провежда в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно, в касетки от 10-12 кг.

Гроздето незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път набраното и селектирано грозде постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди. Започва бавна алкохолна ферментация при контролирана температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за определен период от време като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Идеално като аперитив или в компанията на риба, птиче месо, средно твърди сирена. Отлично в комбинация със сирене Хаварти, пилешко Пад Тай, пиле Фахитас.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 9-11°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша за Совиньон Блан (високо столче, тесен балон, тесен отвор) или стандартна чаша за бяло вино. 
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 8-12°С.

Алкохолно съдържание: 13 об.%

Обща киселинност: 5,96 г/л

Остатъчна захар: 1,7 г/л

pH: 3,27


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню