Контакти BG EN

Carpe Diem White

Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина, България. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Шипката, Присовете.

Сорт: Бленд от Совиньон Блан, Шардоне и Семийон.

Беритба: На ръка.

Винификация:

  • Сстудено настойване;
  • Алкохолна ферментация в стоманени съдове;
  • Съзряване върху утайките.

Зрялост: Да се консумира в рамките на 3 години.

Обем: 375мл, 750мл, 1500 мл., Bag-in-Box 3000 мл.

Затваряне: Коркова тапа, винтова капачка.

Поръчайте онлайн


Дегустационни бележки

Свеж, жълто-зелен цвят. Съблазнителни нотки на сочен лайм, грейпфрут, прясно окосена трева и землист тон оформят аромата. Щедрата структура, отличния баланс с преобладаващ вкус на цитрус, тревисти и минерални нотки допълват отличното усещане  на Карпе Дием Уайт.

Записки по винопроизводството

Беритбата се провежда в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно, в касетки от 10-12 кг. Гроздето незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път набраното и селектирано грозде постъпва в преса за отделяне на гроздовия сок. Провежда се студено настойване с цел максимално извличане на аромати от ципата. След това се оцежда и деликатно се пресова в неръждаем съд. За период от няколко дни сокът престоява в съда, за да се избистри, след което се декантира в нов съд и се засява с дрожди. Започва бавна алкохолна ферментация при контролирана температура. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за определен период от време като при необходимост се извършва батонаж (вдигане на утайките). Процесът завършва с отделяне на виното от утайката. Следват филтрация, избистряне, блендиране и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Идеално като аперитив или в компанията на риба, птиче месо, средно твърди сирена. Отлично в комбинация със сирене Хаварти, пилешко Пад Тай, пиле Фахитас.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 9-11°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша за Совиньон Блан (високо столче, тесен балон, тесен отвор) или стандартна чаша за бяло вино. 
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 8-12°С.

Алкохолно съдържание: 13 об.%

Обща киселинност: 5,96 г/л

Остатъчна захар: 1,7 г/л

pH: 3,27


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню