BG EN

Midalidare Reserve

Midalidare Reserve

Наименование и произход: Червено вино, бленд от Мерло, Каберне Совиньон, Малбек и Пти Вердо „Резерва“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: лозови масиви Каралиец и Дабовец (сертифициран за Био производство).

Сорт: Бленд от 65% Мерло, 23% Каберне Совиньон, 10% Малбек и 2% Пти Вердо.

Беритба: На ръка, през месец октомври.

Тероар: 

  • Средно до ниско песъчливи и глинести почви (Каралиец),
  • Червени глинести почви с високо съдържание на железни оксиди (Дабовец),
  • Изложение на лозите Юг,
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразени температурни амплитуди.

Винификация:

  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Сортиране,
  • Студено настойване и декантиране,
  • Бавна алкохолна ферментация в дъбови бъчви,
  • Пост-ферментационно настойване,
  • Отлежаване във френски барици с фини пори от региона на Тронсе,
  • Отлежаване в бутилка 24 месеца.

Отлежаване: над 48месеца.

Зрялост: Готово за консумация, но ще развие потенциала си. Може да отлежава в бутилка 15 и повече години.

Обем: 750мл.

Затваряне: Коркова тапа.

Поръчайте онлайн

Изтеглете анотация

Midalidare Reserve събира в себе си най-доброто от Мидалидаре. Това изключително вино е произведено от селектирано грозде от най-качествените лозя, с контролиран и редуциран добив. Ферментира в дъбови бъчви и съзрява в специално подбрани и използвани само за него френски барици с много фини пори от региона на Тронсе. Старее 24 месеца в бутилка и има потенциал за отлежаване над 15 години.

Лозарство

Растенията са на средна възраст 13 години. Формировката при всички сортове е двоен Гюйо (VSP), плътността е около 4000 растения на хектар. Добивът се контролира и редуцира. Регулирането на производството е двукратно – зелена резитба и прореждане по време на зреене, неколкократно в зависимост от сорта.

Дегустационни бележки

Жив, непрогледен, тъмно рубинено-червен цвят. Интензивният букет е доминиран аромати на зряла черна череша, сочна слива и черница, подсилени от пикантни подправки, фини нотки на пушек, сурово какао и ванилия и нежен дървесен тон. В устата е много сочно, пикантно и плодово, доминират конфитюрени нотки на череши и черници. Мидалидаре Резерва се отличава с плътно тяло, зрели танини, перфектна киселинност и мощ, която предстои да се разкрие. Притежава изключителна дължина на послевкуса.

Записки по винопроизводството

Беритбата е изцяло ръчна, всички сортове се прибират в рамките на месец октомври. Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, в касетки от 10-12 кг.

Обраното грозде незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в нови 400-литрови френски дъбови бъчви. Извършва се настойване при контролирана температура с цел максимално извличане на багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура. След приключването й виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване за около месец, след което се прехвърля за съзряване в специално подбрани нови 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) с много фини пори от региона на Тронсе - Франция. Протича  млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролирана температура. Виното съзрява най-малко 24 месеца, следва груба филтрация и купажиране. Процесът завършва със 24-месечно отлежаване в бутилка. Мидалидаре Резерва се бутилира необработено, поради което е възможно образуване на благородна утайка.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Отлична компания за печени или гриловани червени меса (телешко, свинско, агнешко); пържола във винен сос, Ростбиф; агнешко с гъби; ястия с трюфели; печен дивеч; печена пуйка, патица и токачка; твърди сирена.
  • Декантиране: Поне два часа преди сервиране.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 16-18°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша тип Бордо (високо столче, широк балон, широк отвор) или стандартна чаша за червено вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 12-15°С.

Алкохолно съдържание: 14,5 об.%

Обща киселинност: 6,2 г/л

Остатъчна захар: 3,8 г/л

pH: 3,35


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню