BG EN

Grande Cuvee

Grande Cuvee

Наименование и произход: Червено вино, бленд от Мерло, Каберне Совиньон и Малбек „Гранд Кюве“ от България,  ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.  

Лозов масив: Каралиец и Дабовец (сертифициран за Био производство).

Сорт: Бленд от 70% Мерло от Каралиец, 20% Каберне Совиньон от Каралиец и 10% Малбек от Дабовец.

Тероар:

  • Сертифицирани лозя за биологично производство (Дабовец),
  • Надморска височина 300-390 метра,
  • Хълмист терен с 6%-10% наклон,
  • Алувиални, средно до ниско песъчливи, с високо съдържание на глина (Каралиец),
  • Червени глинести почви с голямо съдържание на железни оксиди (Дабовец),
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразени температурни амплитуди.

Беритба: В края на м. септември (Мерло), през втората половина на м. октомври (Каберне Совиньон) и в края на м. октомври (Малбек).

Винификация:

  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Двукратно сортиране,
  • Студено настойване и декантиране,
  • Бавна алкохолна ферментация в дъбови бъчви,
  • Пост-ферментационно настойване,
  • Малолактична ферментация,
  • Съзряване във френски дъбови бъчви за най-малко 12 месеца.

Съзряване: Най-малко 12 месеца.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 10 и повече години.

Обем: 750мл, 1500 мл.

Затваряне: Коркова тапа, натурален корк.

Поръчайте онлайн


Мощ, финес и неустоим плодов аромат се комбинират в това великолепно кюве на Мидалидаре. Създадено през 2009 г. като първия троен червен купаж на винарната, Grande Cuvee е с различен бленд за всяка реколта, но неизменно съчетава в себе си три от най-уважаваните сорта от Бордо: Мерло, Каберне Совиньон и Малбек.

Лозраство

Растенията са от френски произход, със средна възраст 11 години. Редовете са в посока Изток-Запад, с южно изложение. Формировката е двоен Гюйо (vertical shoot positioning). Регулирането на производството е двукратно: зелена резитба при височина на издънките е 15-20 см. и втора регулация, когато гроздовете започват да променят цвета си, в началото на периода на зреенето.

Дегустационни бележки

Наситен, интензивен мастилено-червен цвят с рубинени оттенъци. Елегантен и компексен аромат на зрели плодове – череша, слива, къпина и черница; с нотки на шипка и черен бъз, обгърнат от пикантен тон, дим и опушено месо. Отлична концентрация, зрели танини, много добре балансирани феноли и киселини, обло, меко и в същото време обемно вино. Пикантно-плодовият вкус на Гранд Кюве се подчертава от елегантно интегриран тон на дъб и пушек. Продължителен и запомнящ се финал и пикантен послевкус.

Изтеглете анотация

Записки по винопроизводството

Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Беритбата се провежда в края на м. септември (Мерло), през втората половина на м. октомври (Каберне Совиньон) и в края на м. октомври (Малбек). Набраното грозде незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.

Сортовете се винифицират поотделно и съотношението им в бленда е различно всяка година. Охладеното грозде се сортира ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва в 400-литрови френски дъбови бъчви. Извършва се настойване при контролирана температура с цел максимално извличане на багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура, която продължава 10-20 дни. След приключването й виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване, след което се прехвърля в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича  млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролирана температура. Виното съзрява най-малко 12 месеца, следва груба филтрация и купажиране. Гранд Кюве се бутилира необработено, поради което е възможно образуване на благородна утайка.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Идеална комбинация за телешки стек, особено Турнедо „Росини” или пържола в японски стил, обилно гарнирани бургери, печена патица и хрупкави патешки палачинки в китайски стил; Коледна пуйка, паста със сирене или макаронада (паста, печена с месо); твърди сирена като Чедър. 
  • Декантиране: Поне два часа преди сервиране.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 16-18°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша тип Каберне/Мерло или Бордо (високо столче, широк балон, широк отвор) или стандартна чаша за червено вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 12-15°С

Алкохолно съдържание: 14 об.%

Обща киселинност: 6,07 г/л

Остатъчна захар: 3,4 г/л

pH: 3,37


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню