Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина, България.
Собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Каралиец, Дабовец (сертифициран за Био производство).
Сорт: Бленд от Мерло, Малбек и Каберне Совиньон.
Беритба: На ръка.
Винификация:
Отлежаване: Най-малко 12 месеца.
Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 10 и повече години.
Обем: 750мл, 1500 мл.
Затваряне: Коркова тапа.
Наситен, интензивен тъмно червен цвят с виолетови оттенъци. Елегантен и компексен аромат на зрели червени плодове с нотки на дим и подправки. Отлична концентрация, много добре балансирани феноли и киселини, обло, меко и в същото време обемно и дълго. Продължителен и запомнящ се финал.
Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в 400-литрови френски дъбови бъчви. Извършва се настойване при контролирана температура с цел максимално извличане на багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура, която продължава 10-20 дни. След приключването й виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване, след което се прехвърля в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролирана температура. Виното съзрява най-малко 12 месеца, следва груба филтрация и купажиране. Гранде Кюве се бутилира необработено, поради което е възможно образуване на благородна утайка.
Алкохолно съдържание: 14 об.%
Обща киселинност: 6,07 г/л
Остатъчна захар: 3,4 г/л
pH: 3,37