Контакти BG EN

Grande Cuvee

Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина, България.

Собствени лозя на Мидалидаре.  

Лозов масив: Каралиец, Дабовец (сертифициран за Био производство).

Сорт: Бленд от Мерло, Малбек и Каберне Совиньон.

Беритба: На ръка.

Винификация:

  • Студено настойване;
  • Алкохолна ферментация в дъбови бъчви;
  • Пост-ферментационно настойване;
  • Съзряване в дъбови бъчви;

Отлежаване: Най-малко 12 месеца.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 10 и повече години.

Обем: 750мл, 1500 мл.

Затваряне: Коркова тапа.

Поръчайте онлайн


Дегустационни бележки

Наситен, интензивен тъмно червен цвят с виолетови оттенъци. Елегантен и компексен аромат на зрели червени плодове с нотки на дим и подправки. Отлична концентрация, много добре балансирани феноли и киселини, обло, меко и в същото време обемно и дълго. Продължителен и запомнящ се финал.

Записки по винопроизводството

Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в 400-литрови френски дъбови бъчви. Извършва се настойване при контролирана температура с цел максимално извличане на багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура, която продължава 10-20 дни. След приключването й виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване, след което се прехвърля в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича  млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролирана температура. Виното съзрява най-малко 12 месеца, следва груба филтрация и купажиране. Гранде Кюве се бутилира необработено, поради което е възможно образуване на благородна утайка.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Идеална комбинация за телешки стек, особено Турнедо „Росини” или пържола в японски стил, обилно гарнирани бургери, печена патица и хрупкави патешки палачинки в китайски стил; Коледна пуйка, паста със сирене или макаронада (паста, печена с месо); твърди сирена като Чедър. 
  • Декантиране: Поне два часа преди сервиране.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 16-18°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша тип Бордо (високо столче, широк балон, широк отвор) или стандартна чаша за червено вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 12-15°С

Алкохолно съдържание: 14 об.%

Обща киселинност: 6,07 г/л

Остатъчна захар: 3,4 г/л

pH: 3,37


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню