BG EN

Rock'NRolla

Rock'NRolla

Наименование и произход: Червено вино, бленд от Каберне Совиньон, Каберне Фран и Мерло „Рок‘НРола“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Каралиец и Дабовец (сертифициран за Био производство).

Сорт: Бленд от 50% Каберне Совиньон от Каралиец, 40% Каберне Фран от Дабовец и 10% Мерло от Каралиец.

Тероар: 

  • Сертифицирани лозя за биологично производство (Дабовец),
  • Надморска височина 300-390 метра,
  • Хълмист терен с 6%-10% наклон,
  • Алувиални, средно до ниско песъчливи, с високо съдържание на глина (Каралиец),
  • Червени глинести почви с голямо съдържание на железни оксиди (Дабовец),
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразени температурни амплитуди.

Беритба: На ръка, в края на м. септември (Мерло), в началото на м. октомври (Каберне Фран) и през втората половина на м. октомври (Каберне Совиньон). 

Винификация:

  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Двукратно сортиране,
  • Студено настойване и декантиране,
  • Бавна алкохолна ферментация в стоманени съдове,
  • Бавна алкохолна ферментация във френски дъбови бъчви,
  • Пост-ферментационно настойване,
  • Малолактична ферментация,
  • Съзряване във френски дъбови бъчви за най-малко 12 месеца.

Отлежаване: 12 месеца.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 10 и повече години.

Обем: 750мл, 1500 мл.

Затваряне: Коркова тапа, натурален корк..

Поръчайте онлайн


Rock’NRolla е проект, вдъхновен от нашия живот и страстта ни към киното и музиката. Съотношението на сортовете в бленда е различно всяка година, но винаги обединява в себе си мощта на Каберне Совиньон, елегантният букет на Каберне Фран и финеса на Мерло.

Лозарство

Растенията са от френски произход, със средна възраст 14 години. Редовете са в посока Изток-Запад, с южно изложение. Формировката е двоен Гюйо (vertical shoot positioning). Регулирането на производството е двукратно: зелена резитба при височина на издънките е 15-20 см. и втора регулация, когато гроздовете започват да променят цвета си, в началото на периода на зреенето.

Дегустационни бележки

Наситен, тъмно червен цвят с леки керемидени оттенъци. Елегантен, сложен аромат на зрели червени плодове, пушек, кожа, пипер, подсилен от ванилия и мармаладени тонове. Отлична концентрация и прекрасен баланс, добра киселинност и богат вкус. Финалът е продължителен и запомнящ се.

Изтеглете анотация

Записки по винопроизводството

Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Беритбата се провежда в края на м. септември (Мерло), в началото на м. октомври (Каберне Фран) и през втората половина на м. октомври (Каберне Совиньон). Набраното грозде незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.

Сортовете се винифицират поотделно и съотношението им в бленда може да варира в зависимост от реколтата. Обраното грозде се сортира ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре. Извършва се настойване при контролирана температура с цел максимално извличане на багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Малка част от бленда ферментира в 400-литрови френски дъбови бъчви, останалата част – в неръждаеми съдове. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура, която продължава 15-25 дни като при необходимост се извършва обливане на шапката (батонаж). След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване за определен период от време. Прехвърля се в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича  млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролиран температурен режим. Виното съзрява най-малко 12 месеца, следва груба филтрация и купажиране. Rock’NRolla се бутилира необработено, поради което е възможно образуване на благородна утайка.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Прекрасно се комбинира с печено или гриловано агнешко, Ростбиф, телешко, еленово или сърнешко месо, яхнии с червено вино, английски сирена и твърди сирена.
  • Декантиране: поне два часа преди консумация.

  • Препоръчителна температура за сервиране: 16-18°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша тип Каберне/Мерло или Бордо (със средно-високо столче, широки балон и отвор).
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 12-15°С.

Алкохолно съдържание: 14 об.%

Обща киселинност: 6,2 г/л

Остатъчна захар: 3,2 г/л

pH: 3,35


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню