BG EN

Nota Bene

Nota Bene

Наименование и произход: Червено вино, бленд от Мерло, Малбек и Сира „Нота Бене“ от България,  ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.  

Лозов масив: Каралиец и Дабовец (сертифициран за Био производство).

Сорт: Бленд от 75% Мерло от Каралиец, 15% Малбек от Дабовец и 10% Сира от Дабовец.

Тероар:

  • Сертифицирани лозя за биологично производство (Дабовец),
  • Надморска височина 300-390 метра,
  • Хълмист терен с 6%-10% наклон,
  • Алувиални, средно до ниско песъчливи, с високо съдържание на глина (Каралиец),
  • Червени глинести почви с голямо съдържание на железни оксиди (Дабовец),
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразени температурни амплитуди.

 Беритба: На ръка, в края на м. септември (Мерло), в средата на м. октомври (Сира) и в края на м. октомври (Малбек). 

Винификация:

  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Двукратно сортиране,
  • Студено настойване и декантиране,
  • Бавна алкохолна ферментация в стоманени съдове,
  • Бавна алкохолна ферментация в дъбови бъчви,
  • Пост-ферментационно настойване,
  • Малолактична ферментация,
  • Съзряване във френски дъбови бъчви.

Съзряване: 10-12 месеца.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 3-5 години.

Обем: 375мл, 750мл.

Затваряне: Коркова тапа, натурален корк.

Поръчайте онлайн

Изтеглете анотация

Всички винени сортове, които се отглеждат в Мидалидаре, са внимателно подбрани с оглед собствените им характеристики и тероарните особености на Могилово. Но има три червени сорта, които изпъкват в развитието си и вдъхновяват създаването на Nota Bene. Уникален троен купаж от Мерло, Малбек и Сира, в различно съотношение за всяка реколта, Nota Bene „обръща внимание“ на най-доброто от Мидалидаре, събрано в бутилка червено вино.

Лозарство

Растенията са от френски произход, със средна възраст 13 години. Редовете са в посока Изток-Запад, с южно изложение. Формировката е двоен Гюйо (vertical shoot positioning). Регулирането на производството е двукратно: зелена резитба при височина на издънките е 15-20 см. и втора регулация, когато гроздовете започват да променят цвета си, в началото на периода на зреенето.

Дегустационни бележки

Непрогледен мастилено-пурпурен цвят. Интензивен, изразителен нос с аромати на зрели череши и боровинки, пикантни подправки, натурален шоколад и приятно интегриран дъбово-ванилов тон. Нота Бене е стегнато, хармонично плодово-пикантно вино с плътно тяло, зрели и сочни танини и отлично балансирани киселини. Финалът е пикантен, с продължителен и изразителен послевкус.

Записки по винопроизводството

Гроздето за Нота Бене се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Беритбата се провежда в края на м. септември (Мерло), в средата на м. октомври (Сира) и в края на м. октомври (Малбек). Набраното грозде незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.

Охладеното грозде се сортира ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре. Извършва се настойване при контролирана температура за 10-20 дни с цел максимално извличане на   багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Малка част от бленда ферментира в 400-литрови френски дъбови бъчви, останалата част – в неръждаеми съдове. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура, която продължава 15-25 дни като при необходимост се извършва обливане на шапката. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване, след което се прехвърля в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича  млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролиран температурен режим. Виното престоява около 10-12 месеца в бъчвите, следва груба филтрация и купажиране. Нота Бене се бутилира необработено, поради което е възможно образуване на благородна утайка.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Oтлично в компанията на пилешко, свинско или агнешко с барбекю сос или в азиатски стил, леко пикантни меса и месни пасти, както и зрели сирена.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 16-18°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша тип Каберне/Мерло или Бордо (високо столче, широк балон, широк отвор) или стандартна чаша за червено вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 12-15°С.

Алкохолно съдържание: 14 об.%

Обща киселинност: 6,6 г/л

Остатъчна захар: 3,21 г/л

pH: 3,25


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню