Контакти BG EN

Nota Bene

Наименование и произход: ЗГУ Тракийска низина, България.

Собствени лозя на Мидалидаре.  

Лозов масив: Каралиец, Дабовец (сертифициран заБио производство).

Сорт: Бленд от Мерло, Малбек и  Сира.

Беритба: На ръка.

Винификация:

  • Студено настойване;
  • Алкохолна ферментация в стоманени съдове;
  • Алкохолна ферментация в бъчви;
  • Пост-ферментационно настойване;
  • Съзряване в дъбови бъчви.

Отлежаване: 10-12 месеца.

Зрялост: Може да се консумира веднага или да отлежава 3-5 години.

Обем: 375мл, 750мл.

Затваряне: Коркова тапа.

Поръчайте онлайн


Дегустационни бележки

Наситен, рубиненочервен цвят. Интересен и интригуващ нос на тъмни горски плодове и зряла слива. Обемно, меко, пикантно вино с приятна плодова горчивина.

Записки по винопроизводството

Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг, незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа. Сортира се ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. Селектираното грозде постъпва по гравитационен път в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре. Извършва се настойване при контролирана температура за 10-20 дни с цел максимално извличане на   багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Малка част от бленда ферментира в 400-литрови френски дъбови бъчви, останалата част – в неръждаеми съдове. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура, която продължава 15-25 дни като при необходимост се извършва обливане на шапката. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване, след което се прехвърля в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича  млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролиран температурен режим. Виното престоява около 10-12 месеца в бъчвите, следва груба филтрация и купажиране. Нота Бене се бутилира необработено, поради което е възможно образуване на благородна утайка.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Oтлично в компанията на пилешко, свинско или агнешко с барбекю сос или в азиатски стил, леко пикантни меса и месни пасти, както и зрели сирена.
  • Препоръчителна температура за сервиране: 16-18°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша тип Сира (средно-високо столче, широк балон, тесен отвор) или стандартна чаша за червено вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 12-15°С.

Алкохолно съдържание: 14 об.%

Обща киселинност: 6,6 г/л

Остатъчна захар: 3,21 г/л

pH: 3,25


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню