Контакти BG EN

Midalidare Merlot & Cabernet Franc

Midalidare Merlot & Cabernet Franc

Наименование и произход: Червено вино, бленд от Мерло и Каберне Фран „Мидалидаре“ от България, ЗГУ Тракийска низина, Могилово. Собствени лозя на Мидалидаре.

Лозов масив: Каралиец и Дабовец (сертифициран за Био производство).

Сорт: Бленд от 75% Мерло от Каралиец и 25% Каберне Фран от Дабовец.

Тероар:

  • Сертифицирани лозя за биологично производство (Дабовец),
  • Надморска височина 300-390 метра,
  • Хълмист терен с 6%-10% наклон,
  • Алувиални, средно до ниско песъчливи, с високо съдържание на глина (Каралиец),
  • Червени глинести почви с голямо съдържание на железни оксиди (Дабовец),
  • Мека зима и топло лято,
  • Оптимално съотношение между слънцегреене и валежи,
  • Изразени температурни амплитуди.

Беритба: На ръка, в края на м. септември (Мерло) и в началото на м. октомври (Каберне Фран). 

Винификация:

  • Охлаждане в хладилна камера,
  • Двукратно сортиране,
  • Студено настойване и декантиране,
  • Бавна алкохолна ферментация в стоманени съдове,
  • Пост-ферментационно настойване,
  • Малолактична ферментация,
  • Отлежаване във френски дъбови бъчви.

Съзряване: 10-12 месеца.

Зрялост: Готово за консумация, но може да отлежава в бутилка 2-4 години.

Обем: 375мл, 750мл.

Затваряне: Коркова тапа, натурален корк.

Поръчайте онлайн

Изтеглете анотация

Едноименната серия вина на Мидалидаре е своеобразен поклон пред природните дадености и климатичните условия, характерни за село Могилово. Част от винарската философия на компанията е да се отглеждат само сортове грозде, подходящи за уникалния тероар на винарната. Серията вина Midalidare представя неповторимите особености на района в комбинация със сортовите характеристики на гроздето индивидуално или в бленд. Очарованието на тази серия е подкрепено визуално с красивите едноцветни етикети на вината: всеки сорт или бленд има своя уникален цвят.

Червеният цвят представя очарователната комбинация на Мерло и Каберне Фран.

Лозарство

Растенията са от френски произход, със средна възраст 14 години. Редовете са в посока Изток-Запад, с южно изложение. Формировката е двоен Гюйо (vertical shoot positioning). Регулирането на производството е двукратно: зелена резитба при височина на издънките е 15-20 см. и втора регулация, когато гроздовете започват да променят цвета си, в началото на периода на зреенето.

Дегустационни бележки

Интензивен рубиненочервен цвят със светло червени отблясъци. Пикантен и атрактивен плодов нос с подчертан подправков нюанс, фино загатнат дъбов тон, нотки на ванилия и шоколад и букет от плодови аромати на зрели череши, сливи, черници, боровинки и стафиди. Елегантно, сочно и отлично балансирано в устата, с добре интегрирани танини, виното предразполага и освежава с усещане за зрели горски плодове, стафиди и ароматни подправки. Мидалидаре Мерло и Каберне Фран разкрива много продължителен, пикантен финал и запомнящ се плодов послевкус.

Записки по винопроизводството

Гроздето за Мидалидаре Мерло и Каберне Фран се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг. Беритбата се провежда в края на м. септември (Мерло) и в началото на м. октомври (Каберне Фран). Набраното грозде незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.

Сортовете се винифицират поотделно и съотношението им в бленда варира в зависимост от реколтата. Охладеното грозде се сортира ръчно на два етапа: първо се сортират целите гроздове, отделят се чепките и започва сортиране на гроздовите зърна. По гравитационен път селектираното грозде постъпва в неръждаеми ферментатори, чиято форма имитира бъчва и е проект на Мидалидаре. Извършва се настойване при контролирана температура за 10-20 дни с цел максимално извличане на   багрилна материя и плодови аромати. Следва загряване на гроздовата каша и засяване с дрожди. Започва алкохолна ферментация при контролирана температура, която продължава 15-25 дни като при необходимост се извършва обливане на шапката. След приключване на ферментацията виното се охлажда и престоява върху утайката за пост-ферментационно настойване, след което се прехвърля в 225-литрови френски дъбови бъчви (барици) за съзряване. Протича  млечно-кисела (малолактична) ферментация при контролирана температура. Мидалидаре Мерло и Каберне Фран отлежава около 10-12 месеца в бъчвите, следва груба филтрация, купажиране и бутилиране.

Предложения за сервиране

  • Комбиниране с храна: Отлична компания за печено червено месо (говеждо, агнешко), свинско, патешко домашни птици; пуешко с червени боровинки; паста; печени зеленчуци; козе сирене, сирене фета и камембер; ястия с гъби. 
  • Препоръчителна температура за сервиране: 16-18°C.
  • Препоръчителна чаша за сервиране: Чаша тип Каберне/Мерло или Бордо (високо столче, широк балон, широк отвор) или стандартна чаша за червено вино.
  • Съхранение: На тъмно и сухо място при температура 12-15°С.

Алкохолно съдържание: 14 об.%

Обща киселинност: 6,2 г/л

Остатъчна захар: 3,4 г/л

pH: 3,4


Въведете имейл, ако желаете да получавате новини от Мидалидаре

Меню