Наименование и произход: Пенливо вино от България, Шардоне Брут “Midalidare Sparkling”, Блан де Блан по традиционен метод (класическа технология за производство на шампанско), Тракийска низина, Могилово; собствени лозя на Мидалидаре.
Лозов масив: Присовете, Дабовец (сертифициран за Био производство).
Сорт: 100% Шардоне.
Тероар:
Беритба: На ръка, в началото на м. август.
Винификация:
Съзряване: Най-малко 18 месеца върху дрождените утайки.
Потенциал: Може да се консумира веднага или да отлежава 10 и повече години.
Обем: 750мл., 1500мл.
Затваряне: Коркова тапа, Диам Корк (MYTIK DIAM)
В духа на световните винарските практики и вековната традиция в утвърдени винарски области стартира проектът на Мидалидаре – Midalidare Sparkling. Началото е сложено преди повече от 10 години, когато след внимателно проучване на тероара поетапно се засаждат нови лозя от сортовете Шардоне, Пино Ноар и Пино Мьоние. Пенливо вино Мидалидаре Блан де Блан Брут е представено на пазара през 2019 г., произведено е изцяло по традиционен метод, с ферментация в бутилка, най-малко 18 месеца съзряване върху утайката и е направено с изключително внимание върху детайла.
Растенията са на средна възраст 8 години към реколта 2021. Формировката е единичен Гюйо (vertical shoot positioning), плътността е 5000 растения на хектар. Добивът се контролира до около 9-10 тона/ха. Регулирането на производството е еднократно, при достигане височина на издънките до 15-20 см, т.нар. зелена резитба. Особено внимание се обръща на водния баланс, който се контролира внимателно, особено в периода на зреене. Беритбата на грозде, предназначено за производство на пенливо вино, обикновено започва две-три седмици преди беритбата на гроздето за тихи вина.
Нежен мус от елегантни балончета. Интензивен флорален аромат, богат и същевременно възхитително освежаващ вкус, чист и приятен финал. Мидалидаре Блан де Блан Брут NV е свежо, разкошно плодово вино с подканящ финес.
Изтеглете история на признанията 0,75 L
Изтеглете история на признанията 1,5 L
Беритбата се провежда в края на м. август. Гроздето се бере в ранните сутрешни часове, изцяло ръчно в касетки от 10-12 кг, незабавно се транспортира и охлажда в хладилна камера за 24 часа.
Гроздовете се пресоват цели по стъпална програма и се разделят на фракции. Следва избистряне на мъстта, декантиране и ферментация при контролирана температура. Виното отлежава върху фините утайки в продължение на няколко месеца, след което се блендира и подлага на студена стабилизация. Следва стерилна филтрация и засяване с активни винени дрожди за вторична ферментация: няколко часа след засяването с дроджи виното се бутилира и затваря с кроненкоркови тапи. Ферментацията трае около 40 дни. По време на този процес налягането в бутилките се повишава от 0 до 7 Бар-а. След ферментацията виното отлежава върху дрождената утайка от 18 до 24 месеца, след което се подлага на ремюаж: бутилките се поставят върху дървени стелажи (пюпитри) и се завъртат неколкократно всеки ден, като заедно с това се променя и ъгъла им спрямо пюпитъра. Следва дегоржаж при контролирана температура: процес, при който част от гърловината на бутилката се замразява заедно с утайката. Кроненкорковите тапи се отварят и налягането в бутилката избутва замръзналото кубче утайка. Добавя се „Ликьор де експедисион“ и се поставя коркова тапа и кошница. Следва внимателно разклащане на бутилките (Poignettage), за да се хомогенизира виното, както и финална проверка на бистротата му (Mirage). Дългият път приключва с минимум 3-месечно отлежаване в бутилка.
Алкохолно съдържание: 12,5 об.%
Обща киселинност: 6,7 г/л
Остатъчна захар: 3,9 г/л
ph: 3,12